Της φυλακής τα σίδερα είναι για τους…σταρ

steve-mcqueen
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Τα πρόστιμα για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι σχεδόν εξωφρενικά. Δεν εξετάζω αν είναι δίκαια ή άδικα σε μία εποχή τέτοιας οικονομικής κρίσης αλλά…

Αυτό μάλλον είναι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τους ηθοποιούς που ακολουθούν, όταν είδαν τον τροχονόμο (policeman τέλος πάντων) να τους λέει τη χαρακτηριστική φράση «φυσήξτε παρακαλώ» βάζοντας στο στόμα τους το μηχάνημα για το αλκοτέστ.

Από χικ σε χικ και από φύσημα σε φύσημα, τα πρόστιμα έπεφταν βροχή αλλά της φυλακής τα σίδερα είναι για τους…διάσημους.

Ως πιτσιρίκι όπως τον γνωρίσαμε στην «Έκτη αίσθηση», τίποτα δεν προμήνυε ότι θα τον βλέπαμε πολλά χρόνια αργότερα πίσω από τα κάγκελα. Αλλά άνθρωπος είναι και ο Haley Joel Osment και παρασύρθηκε.

Το 2006 συνελήφθη να οδηγεί αφού είχε πιει τα ποτηράκια του – κάτι για το διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο είχε ακουστεί- και αφού έσπασε και κανα δυο πλευρά, μετά το ατύχημα που είχε (για την κατοχή μαριχουάνας ούτε λόγος).

Η εγγύηση αποφυλάκισης ήταν 15.000 δολάρια, τρία χρόνια με αναστολή, 60 ώρες σε κλινική αποτοξίνωσης, 3 μήνες στους Ανώνυμους Αλκοολικούς και 1.500 δολάρια πρόστιμο.

Ο Kiefer Sutherland δεν ήταν ποτέ «καλόπαιδο». Τις έκανε τις αλητείες του και ακόμα τις κάνει. Έτσι το 2007 συνελήφθη να οδηγεί πιωμένος.

Το «αστείο» της υπόθεσης ήταν ότι βρισκόταν ήδη σε αναστολή από το 2004, τότε που είχε ξανασυλληφθεί για το ίδιο αδίκημα. Η ποινή του ήταν 48 μήνες πίσω από τα κάγκελα, 18 μήνες παρακολούθησης μαθημάτων για το αλκοόλ και εβδομαδιαία παρακολούθηση για διάστημα 6 μηνών, για αποθεραπεία. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, Keifer.

Τα καμώματα του Mel Gibson, έγιναν viral, καθώς τα σχόλια που ακολούθησαν το παραλήρημά του ήταν κάτι παραπάνω από προσβλητικά.  O χολιγουντιανός σταρ τo 2006, σταμάτησε σε σήμα της αστυνομίας για υπερβολική ταχύτητα. Βέβαια, μιλούσε το ποτό όχι εκείνος.

Συνελήφθη γιατί δεν…πέρασε το αλκοτέστ και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση 5.000 δολαρίων. Αργότερα το δικαστήριο του επέβαλε 3ήμηνη παρακολούθηση προγράμματος αποτοξίνωσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα των Ανώνυμων Αλκοολικών για ένα χρόνο και ένα επιπλέον πρόστιμο 1.300 δολαρίων. Και μέσα σε όλα του πήραν (του κακομοίρη) και το δίπλωμα για 90 μέρες.

Στις κυρίες της παρέας, η πιο διάσημη «επισκέπτρια» των φυλακών είναι η Michelle Rodriguez (και όχι η Lindsay Lohan που βιαστήκατε να κατηγορήσετε. Ντροπή).

Η Rodriguez καταδικάστηκε σε 60 μέρες φυλάκιση το 2006, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της αναστολής της. Η απόφαση είχε παρθεί 6 μήνες νωρίτερα, οπότε και είχε δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες ότι έτρεχε υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς δίπλωμα (που της το είχαν πάρει ακόμα πιο παλιά για τους ίδιους λόγους).

Επίσης το δικαστήριο την έστειλε σε κλινική απεξάρτησης από το αλκοόλ για 30 μέρες και της επέβαλε επίσης 30 μέρες κοινωνική εργασία. Όσο για την αναστολή της είχε παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που είχε αυτό το ...τρυφερό τετ-α-τετ με την αστυνομία, συνήθως για τους ίδιους λόγους.

Αλλά ο πρώτος διδάξας (και ο πρώτος από την 7η τέχνη που οδηγήθηκε στη φυλακή για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ)  ήταν ο William Friese-Greene, ο διευθυντής  ενός βρετανικού κινηματογραφικού στούντιο και πρωτοπόρος του παγκόσμιου σινεμά.

Στην πορεία της ζωής και του κινηματογράφου ακολούθησαν το εκάστοτε…περιπολικό ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι Stephen Fry, Wesley Snipes, John McTiernan, Don Adams αλλά και ονόματα όπως οι Steve McQueen, Frances Farmer, Jane Russell, Keanu Reeves, Chris Klein, Gérard Depardieu και πολλοί ακόμα.

Αλλά αρκετά κουτσομπολέψαμε σήμερα. Υπόσχομαι να επανέλθω σύντομα με νέες χολιγουντιανές περιπέτειες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]