Τι κάνει ένας ξεπεσμένος σούπερ ήρωας;

birdman
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Στην περίπτωση του Michael Keaton, του «Birdman» δηλαδή μάλλον πηδάει από κτίρια, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει την παλιά του αίγλη.

Η ιστορία είναι απλή. Ο Michael Keaton (ο οποίος έχει το ιδανικό ύφος για το ρόλο αυτό) στα νιάτα του μεσουρανούσε στα κινηματογραφικά δρώμενα ως ο άνθρωπος - πουλί. Μάλιστα, ο ίδιος λέει ότι πριν από 20 χρόνια είχε αρνηθεί να κάνει το σίκουελ νούμερο 4 γιατί δεν ήθελε να μείνει στάσιμη η υποκριτική του τέχνη.

Αποτέλεσμα; Όχι μόνο στάσιμη έμεινε αλλά βάλτωσε τόσο πολύ, που πλέον αποφασίζει ότι δεν υποδύθηκε απλά τον άνθρωπο - πουλί αλλά….είναι στην πραγματικότητα ο άνθρωπος - πουλί. Κακή απόφαση.

Όλα αυτά συμβαίνουν στη μαύρη κωμωδία «Birdman» ( ή εναλλακτικά «Η απροσδόκητη αρετή της άγνοιας», προσωπικά ο τίτλος αυτός με ιντριγκάρει περισσότερο) του υπέροχου Alejandro González Iñárritu. Ο μοναδικός σκηνοθέτης μας χάρισε το τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας του, μιας παραγωγής που θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Τα ονόματα του καστ είναι ένα κι ένα. Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts και πολλοί άλλοι μπλέκονται στην ιστορία ενός ξεπεσμένου ηθοποιού, που έγινε κάποτε γνωστός υποδυόμενος τον σούπερ ήρωα.

Όταν τα χρόνια και κυρίως η δόξα του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί,  η εμμονή του για ένα δυνατό comeback τον φέρνει στο Broadway. Εκεί, ο εγωισμός και το ψώνιο του τον οδηγούν σε ακρότητες τύπου «πηδάω από την ταράτσα ενός κτιρίου, επειδή μπορώ να πετάξω». Η αλήθεια είναι ότι δε μπόρεσε να πετάξει.

Η πρόταση του Iñárritu (θυμηθείτε Babel, Biutiful, Amores perros, 21 γραμμάρια) σίγουρα διαφέρει από τις σκληρές αλήθειες, που συνήθως πραγματεύονται οι ταινίες του, αλλά πλέον προσεγγίζει το φόβο, την άρνηση για το πέρασμα του χρόνου από τη φαιδρή του οπτική. Και αυτό μας αρέσει. Του πάει.

Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 27 Αυγούστου ανοίγοντας το Φεστιβάλ της Βενετίας και τον Οκτώβριο θα ταξιδέψει στις αμερικάνικες αίθουσες. Με τις ελληνικές, για όσους περιμένουμε, τι θα γίνει;

Σόφη Ζιώγου
[email protected]