Όταν η ταινία ξεπερνά το βιβλίο

silence
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Μα είναι δυνατόν -θα μου πεις- ένα σενάριο να είναι καλύτερο από το πρωτότυπο κείμενο; Από ένα best seller; Κι όμως…

Δε συμβαίνει συχνά αλλά ένας ευρηματικός σκηνοθέτης, ένας έξυπνος σεναριογράφος και ένας ταλαντούχος ηθοποιός μπορούν να δώσουν ζωή σε ένα εξαιρετικό κείμενο. Εξάλλου, μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις.

Το Forrest Gump ήταν η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Winston Groom. Η ταινία το 1994 απέφερε κέρδη 700 εκατ. δολαρίων, προτάθηκε για 13 Οscar και κέρδισε επάξια 6 από αυτά. Και μάλλον δεν υπάρχει κάποιος που να μη θυμάται την καθηλωτική ερμηνεία του Tom Hanks στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε μία κλασική αξία, τώρα: Ο Νονός. Σίγουρα ο Mario Puzo ήταν master στο είδος του. Το κείμενό του αναμφίβολα εξαιρετικό αλλά όταν η νουβέλα έπεσε στα χέρια του Coppola και από κει στον Marlon Brando, τον Al Pacino, τον James Caan, τον Robert Duvall και την υπόλοιπη μαφιόζικη συμμορία, το σινεμά άλλαξε.

Και μιας και μιλάμε για μαφία: Goodfellas δηλαδή Τα καλά παιδιά. Η ταινία βασίστηκε στο «Wiseguy: Life in a Mafia Family» του Nicholas Pileggi, ο οποίος επιμελήθηκε και το σενάριο, κατέκτησε επάξια 6 Oscar και οι Robert DeNiro, Ray Liotta και ο υπέροχος Joe Pesci ερμήνευσαν μαγικά υπό τις οδηγίες του Martin Scorsese.

Το 2006, ο Christopher Nolan (με τον αδερφό του Jonathan) καταπιάστηκε με τη νουβέλα The prestige του Christopher Priest και δημιούργησε μία ταινία συγκλονιστική. Βέβαια, η παρουσία των Hugh Jackman, Christian Bale και Michael Caine ήταν καταλυτική.

Πιο πρόσφατα και με οσκαρικές διακρίσεις (επίσης), ο Οδηγός Αισιοδοξίας. Η υπέροχη και αβίαστα διδακτική ταινία σε σκηνοθεσία του David O. Russell είναι η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Matthew Quick.

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σύγχρονα κείμενα, που προσεγγίζει την ψυχασθένεια με άλλο μάτι. Λιγότερο επικριτικό. Με τις ερμηνείες των Bradley Cooper και Jennifer Lawrence στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η προκατάληψη απέναντι σε τέτοιες ασθένειες, άλλαξε.

Η Λίστα του Σίντλερ είναι μία από τις κορυφαίες ταινίες του Spielberg. Ενδεχομένως και η καλύτερή του. Το αρχικό κείμενο ανήκει στον Thomas Keneally και τη νουβέλα του Schindler’s Ark, δηλαδή η Κιβωτός του Σίντλερ.

Μία σπαρακτική υπόθεση για την ανθρωπότητα μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και συγκλονίζει κοινό και κριτικούς. Και ο Ralph Fiennes σε μία από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του ως Amon Goeth.

Η ταινία Million Dollar Baby είναι από τις λίγες που λες «έλεος πια. Ας πεθάνει να μην ταλαιπωρείται άλλο», αναφερόμενη στη Hilary Swank. Υπέροχη ταινία. Πολύς πόνος. Αβάστακτος. Και πάρα πολύ κλάμα.

Όλα αυτά τα «προκάλεσε» ο F.X. Toole (το πραγματικό του όνομα ήταν Jerry Boyd) που έγραψε το «Rope Burns: Stories from the Corner», βιβλίο όπου βασίστηκε το οσκαρικό δράμα που σκηνοθέτησε απλά και μαγικά ο Clint Eastwood.

Μέχρι το 2004, το έργο του F.X.Toole ήταν σχεδόν άγνωστο. Όταν όμως το ανακάλυψε ο Eastwood, η ιστορία έφτασε στο κόκκινο χαλί, σαρώνοντας τα …καλύτερα Oscar. Καλύτερη ταινία, Α΄ γυναικείος ρόλος, Β΄ ανδρικός και σκηνοθεσία.

Λατρεμένη ταινία από το 1996, το Trainspotting. Ο Danny Boyle μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη νουβέλα του Irvine Welsh με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο του.

Οι Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller κ.λπ μπλέκουν σε μία περιπέτεια γεμάτη ναρκωτικά, παρανομίες και σοκαριστικές σκηνές. Άλλοτε σκληρές, άλλοτε αστείες. Όλες όμως υπέροχες.

Για τη Σιωπή των Αμνών λίγα έχουν μείνει που δεν έχουν ειπωθεί. Εξάλλου, όταν ο Anthony Hopkins συμμετέχει κάπου, δε μπορεί παρά το αποτέλεσμα να αλλάξει τον ρου της ιστορίας του κινηματογράφου.

Σε κείμενο του Thomas Harris, ο Hannibal Lecter βρήκε κινηματογραφική στέγη υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Jonathan Demme. «Brave Clarice. You will let me know when those lambs stop screaming, won't you?»

Σόφη Ζιώγου
[email protected]