Ο Batman στο σινεμά: τελική αναμέτρηση

batman
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Batman είναι ο πιο επιτυχημένος χαρακτήρας στο σινεμά. Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη δημιουργία του και δε βρίσκουμε καλύτερη ευκαιρία να βάλουμε σε σειρά τις ταινίες του.

Πρόσφατα, η Warner Bros. μας ενημέρωσε ότι η πολυαναμενόμενη ταινία Batman Vs Superman: Dawn Of Justice θα κυκλοφορήσει στις 25 Μαρτίου του 2016, αν και την περιμέναμε νωρίτερα. Μέχρι να δούμε λοιπον, και τον οσκαρικό Ben Affleck να φορά τη μάσκα του σκοτεινού υπερήρωα, ας απαριθμήσουμε τις 8 ταινίες του Batman από τη χειρότερη μέχρι την καλύτερη.

8.  Batman & Robin (1997)

Αν στο «Batman Forever» ο Joel Schumacher είχε κάποια αίσθηση της ελαφρότητας που φέρνει στον ήρωα, εδώ χάνει εντελώς τον έλεγχο με αποτέλεσμα η ταινία να βυθίζεται στη σαχλαμάρα.

Ο George Clooney δήλωσε πρόσφατα ότι δε θέλει να θυμάται πως φόρεσε τη μάσκα του σκοτεινού εκδικητή και πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του. Το μόνο που έχουμε να θυμόμαστε είναι οι ατάκες του Arnold Schwarzenegger ως Mr. Freeze και αυτό όχι για τους σωστούς λόγους.

7. Batman: The Movie (1966)

Και κάπου εδώ ξεκίνησαν όλα. Η ταινία του 1966 δημιουργήθηκε από τη σειρά που διήρκησε από το 1966 ως το 1968 και βγήκε σε μια εποχή που η σκοτεινή προσέγγιση στους ήρωες των κόμικ ήταν ακόμη πολύ μακρινή ιδέα.

Αν έδειχνε τότε μια φορά κωμική, τότε σήμερα μοιάζει με παρωδία, υπάρχει πάντως κόσμος που θεωρεί τον Adam West τον καλύτερο Batman. Σίγουρα πάντως έχει ιστορική αξία.

6. Batman Forever (1955)

Από όλους τους Batman που έχουμε δει, αυτός που έχει περάσει πιο αδιάφορος είναι σίγουρα ο Val Kilmer. Δεν ήταν καλός, ούτε ακριβώς κακός, απλά ήταν τόσο αταίριαστος που σήμερα πολλοί δε θυμούνται καν ότι φόρεσε τη μάσκα.

Αν πάντως το «Batman Forever» αξίζει για κάτι μέσα στην κιτς ακαταστασία είναι ο Riddler του Jim Carrey ο οποίος επωφελήθηκε από το κλίμα της ταινίας και ξεχώρισε. Βλέπεται πιο εύκολα από το «Batman & Robin» που ακολούθησε, αλλά το «forever» στον τίτλο μπορεί να ιδωθεί μόνο ως ανέκδοτο.

5. The Dark Knight Rises (2012)

Ας παραδεχτούμε κάτι: Ο Batman του Christopher Nolan είναι με διαφορά ο καλύτερος απ’ όλους αλλά το «The Dark Knight Rises» πάει με κεκτημένη ταχύτητα από το «The Dark Knight» και σοβαρεύει τόσο πολύ τα πράγματα, που ξεχνά ότι έχει για πρωταγωνιστή έναν ήρωα από σελίδες κόμικ.

Το αποτέλεσμα είναι οπτικά εντυπωσιακό αλλά σεναριακά είναι τόσο φθηνό όσο ο τρόπος που πεθαίνει ο Bane. Κάθε φορά που το βλέπεις φαίνεται όλο και πιο αδύναμο. Μόνη εξαίρεση η υπέροχη Catwoman της Anne Hathaway.

4. Batman (1989)

Στα τέλη των 80s, ο Tim Burton ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να πάρει από το χεράκι τον Batman και να μας τον γνωρίσει όπως τον ξέρουμε σήμερα. Αρκετά πιο σκοτεινός απ’ ό,τι τον είχαμε συνηθίσει μέχρι τότε, ο Michael Keaton έκανε τον Σκοτεινό Ιππότη κινηματογραφικό σούπερ σταρ.

Μέχρι το 2006 ο κόσμος γνώριζε τον Joker μέσα από τον Jack Nicholson, ενώ η Kim Basinger έκαψε πολλές καρδιές με την παρουσία της ως Vicki Vale. Κομβικό σημείο για τον Batman αλλά και για τους σούπερ ήρωες στο σινεμά.

3. Batman Returns (1992)

Εδώ ο Tim Burton άφησε το στίγμα του στον Batman. Ο Πιγκουίνος του Danny DeVito είναι περισσότερο χαρακτήρας του Burton παρά του Batman και δεν υπάρχει τίποτα λάθος σε αυτό.

Βέβαια, ό,τι καλύτερο σε αυτή την ταινία παραμένει η εικονική Catwoman της Michelle Pfeiffer, που παραμένει από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της.

2. Batman Begins (2005)
Με το «Batman Begins» ο Christopher Nolan επανέφερε τον Άνθρωπο Νυχτερίδα στο προσκήνιο σε όλο του το σκοτεινό μεγαλείο και παράλληλα καθιερώθηκε ως δημιουργός πρώτης κατηγορίας στο Χόλιγουντ.

Stephen Vaughan / Stephen Vaughan

Αν μιλάμε σήμερα για τον Batman, το μυαλό μας πηγαίνει σε αυτόν του Christian Bale με τη φωνή… από τα έγκατα της κολάσεως και εδώ που τα λέμε με ένα καστ αποτελούμενο από τους Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman και Cillian Murphy δε γίνεται να αποτύχεις. Χάος, σκοτάδι, αναγέννηση.

1. The Dark Knight (2008)
Το «The Dark Knight» δεν είναι μόνο η καλύτερη ταινία σούπερ ηρώων των 00s αλλά και η καλύτερη αστυνομική ταινία της δεκαετίας.

Πρόκειται για μια κλασική σύγκρουση «μπάτσου-κακοποιού» που μεταφέρεται στον κόσμο των κόμικ και στη συνέχεια πασπαλίζεται με το απόλυτο σκοτάδι. Υπό αυτή την έννοια είναι εντελώς σωστό που για πρώτη φορά σε τίτλο ταινίας του Batman δεν υπάρχει το όνομά του.

Δεν ήταν μια ασφαλής επιλογή για τον Nolan αφού σαν ταινία είναι αρκετά περίπλοκη, είχε την τύχη όμως να διαθέτει την αλησμόνητη ερμηνεία του Heath Ledger ως Joker.

Δεν είναι απλά η καλύτερη ταινία του Batman. Είναι μια από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του σινεμά.

Γιάννης Μόσχος