Η κρίση μέσης ηλικίας στο σινεμά

american-beauty
ΤΡΙΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το 40 μπορεί να είναι μόνο ένας αριθμός, όμως κάποιοι λούζονται με κρύο ιδρώτα στο άκουσμά του. Είναι μια ηλικία ορόσημο για κάθε άνθρωπο αφού όταν τα κλείνει αρχίζει και αναπολεί όσα έκανε στη ζωή του, όσα δεν έκανε και αυτή είναι μια διαδικασία που οδηγεί στην κρίση της μέσης ηλικίας.

American Beauty

Η ταινία από την οποία πρέπει να ξεκινά κάθε σχετικό αφιέρωμα. Οι μονόλογοι του Kevin Spacey στο «American Beauty» είναι η κρίση μέσης ηλικίας και η ταινία δε διστάζει να προσθέσει σκοτάδι για να πετύχει τους σκοπούς της. Ο Sam Mendes κατάφερε να εκφράσει ολόκληρη την κρίση των 40 απλά μέσα από ένα πλάνο μιας πλαστικής σακούλας που αιωρείται στο δρόμο και άξιζε τη σαρωτική νίκη στα Όσκαρ παρά το σκληρό ανταγωνισμό το 1999.

 

Άπιστη

Σαν ταινία η «Άπιστη» δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας και δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο και απλά αναπαράγει θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο σκηνοθέτης Adrian Lyne σε ταινίες όπως το «Ολέθρια Σχέση» και το «Εννιάμιση Εβδομάδες». Παρόλα αυτά, η Diane Lane είναι εξαιρετική και ενσαρκώνει πολύ ρεαλιστικά τη σύζυγο που βρίσκεται «παγιδευμένη» μέσα σε έναν τέλειο αλλά βαρετό γάμο και αναζητά την περιπέτεια στην εξωσυζυγική σχέση με τον νεότερό της Olivier Martinez. Η κατάληξη είναι αρκετά άγαρμπη, η πορεία μέχρι εκεί όμως αξίζει τις 2 ώρες.  

 

Χαμένοι στη Μετάφραση

Το να προσπαθήσεις να βάλεις μια ταμπέλα στη σχέση που έχουν οι Bill Murray και Scarlett Johansson στο «Χαμένοι στη Μετάφραση» είναι δύσκολο ακόμη και 11 χρόνια μετά, ειδικά αφού μάλλον δε θα αποκρυπτογραφήσουμε ποτέ τον ψίθυρο του τέλους, το σίγουρο πάντως είναι ότι υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην ταινία. Η μία είναι από την οπτική γωνία της Johansson και η άλλη από αυτή του Murray, και αν επικεντρωθούμε στη δεύτερη τότε η γλυκιά μελαγχολία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα από τα πιο όμορφα και αληθινά πορτρέτα της κρίσης μέσης ηλικίας στο σινεμά.

 

Crazy, Stupid, Love

Ίσως να περιμέναμε το «Crazy, Stupid, Love» πιο κωμικό και ακραίο, αλλά κατέληξε μια αρκετά ειλικρινής και ρομαντική ταινία που απεικονίζει την κρίση μέσης ηλικίας ενός άνδρα που τον χωρίζει η γυναίκα του. Έχει περάσει όλη του τη ζωή μαζί της μένοντας στη σιγουριά και χωρίς να επιδιώκει περιπέτειες και ξαφνικά πρέπει να ανακαλύψει τον ανδρισμό του για να συνεχίσει τη ζωή του, σε μια αποστολή που θα έχει σύμμαχο τον Ryan Gosling. Ο Carell δεν κάνει τίποτα καινούριο αλλά ξέρει πώς να υποδύεται το ρόλο του σαραντάρη σε κρίση μέσης ηλικίας και αυτό αρκεί για να ανεβάσει την ταινία.

 

Young Adult

Το «Young Adult» δε συζητήθηκε όσο θα του άξιζε. Η ερμηνεία της Charlize Theron είναι από τις καλύτερες της δεκαετίας μέχρι στιγμής και το σενάριο της Diablo Cody ξέρει πώς να βγάλει συναισθήματα μοναξιάς, εξιδανίκευσης του παρελθόντος και ωμής ειλικρίνειας δίχως να γίνεται διδακτικό ή να κυνηγά το εύκολο δράμα. Το αποτέλεσμα είναι η σκηνή στο πάρτι στο τέλος να είναι τόσο έντονη και συνάμα άβολη που θέλεις να αποστρέψεις το βλέμμα από την οθόνη. Η παρουσία του κωμικού Patton Oswalt βοηθά αρκετά την Theron να τσαλακώσει τον εαυτό της με ένα διαφορετικό και ίσως πιο δύσκολο τρόπο από το «Monster».

 

This Is 40

Το «This Is 40» είναι η πιο προσωπική ταινία του Judd Apatow και αδικήθηκε αρκετά. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος περίμενε μια κωμωδία και βρήκε ένα ελαφρύ δράμα με κάποια κωμικά διαλείμματα, αλλά σαν ταινία αντιμετωπίζει με τόση ειλικρίνεια την κρίση των 40 που νιώθεις πράγματα ακόμη και αν δεν έχεις φτάσει ακόμη ως εκεί. Οι Paul Rudd και Leslie Mann είναι αρκετά «γήινοι» στις ερμηνείες τους και η Megan Fox είναι πιο φυσική από ποτέ.

Γιάννης Μόσχος