Με το «Birdman» άνοιξε η αυλαία του 71ου Φεστιβάλ Βενετίας

birdman
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Άνοιξε χθες η αυλαία του 71ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, με τα φλας να πέφτουν πάνω στο «Birdman» του Alejandro Gonzalez Inarritu που αποτέλεσε την ταινία έναρξης.

Το «Birdman» σηματοδοτεί την επιστροφή του Inarritu μετά από τέσσερα χρόνια και πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία που δοκιμάζει ένα σχολιασμό στην κοινωνία του θεάματος. Πρωταγωνιστεί ο Michael Keaton ως ένας γερασμένος ηθοποιός που είναι διάσημος μόνο για την ενσάρκωση ενός σούπερ ήρωα, του Birdman, και αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη επιστροφή ανεβάζοντας ένα έργο στο Broadway. Ο Keaton είναι διάσημος μέσα από τις ταινίες Batman του Tim Burton χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές από εκεί και πέρα, οπότε το φιλμ πραγματοποιεί έναν πολυεπίπεδο σχολιασμό με τις γραμμές πραγματικότητας και φαντασίας να είναι αρκετά θολές.

Οι πρώτες κριτικές για το «Birdman» κάνουν λόγο για μια εντυπωσιακή οπτικά ταινία που ξεχωρίζει για τη φωτογραφία του Emmanuel Lubezki, οσκαρικού διευθυντή φωτογραφίας του «Gravity». Όσον αφορά το περιεχόμενο οι περισσότεροι σχολιάζουν πως το φιλμ είναι αρκετά εγωκεντρικό με τον πρωταγωνιστή του σε σημείο να γίνεται επιφανειακό και ρηχό. Όλοι πάντως συμφωνούν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, με την Telegraph να τονίζει ότι μοιάζει σαν το «Black Swan» αν το είχε σκηνοθετήσει ο Mel Brooks.

Στο καστ του «Birdman» συμμετέχουν οι Edward Norton, Emma Stone και Andrea Riseborough οι οποίοι βρέθηκαν όλοι στο κόκκινο χαλί του αρχαιότερου φεστιβάλ της Ευρώπης, με την ανανεωμένη Stone να κλέβει όπως αναμενόταν την παράσταση και τα φώτα της δημοσιότητας.

Με το «Birdman» ξεκίνησε και η κούρσα για τον Χρυσό Λέοντα, για τον οποίο διαγωνίζονται συνολικά 20 ταινίες μεταξύ των οποίων το «The Cut» του Fatih Akin, το «Silence» του Joshua Oppenheimer, το «Manglehorn» του David Gordon Green με τον Al Pacino, το «Good Kill» του Andrew Niccol με τον Ethan Hawke και το «Pasolini» του Paolo Ferrara με τον Willem Dafoe στο ρόλο του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ είναι ο συνθέτης Alexandre Desplat.