Τα χειρότερα κινηματογραφικά sequel

speed-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Η εμπορική επιτυχία μιας ταινίας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε sequel, πολλές φορές όμως αυτή δεν είναι η καλύτερη απόφαση. Υπάρχουν περιπτώσεις sequel που έμειναν αποκλειστικά στο όνομα απομυθοποιώντας έτσι ολόκληρα franchise, ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε κάποιες ταινίες που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

Speed 2: Κρουαζιέρα με τον Κίνδυνο
Με χαρακτηριστική ευκολία το χειρότερο sequel που έχει υπάρξει και μια από τις χειρότερες αποφάσεις στην ιστορία του σινεμά. Ένας από τους λόγους που το «Speed» του 1994 έγινε επιτυχία ήταν η χημεία του Keanu Reeves με την Sandra Bullock. Ο Reeves δεν επέστρεψε για το «Speed 2: Κρουαζιέρα με τον Κίνδυνο» (μέχρι και ο τίτλος είναι λάθος) και από τη στιγμή που η ταινία θα γινόταν το σωστό θα ήταν να περάσει σε θέση πρωταγωνίστριας η Bullock. Αντί αυτού ήρθε νέος πρωταγωνιστής ο άσημος Jason Patric που είχε και μηδέν λάμψη και μηδέν χημεία με την Bullock και σε συνδυασμό με ένα τραγικό σενάριο η ταινία δε δυσκολεύτηκε καθόλου να οδηγηθεί στη λήθη.

2 Fast 2 Furious: Μαχητές των Δρόμων
Δεν είναι ότι το «The Fast and the Furious» ήταν κάποιο αριστούργημα, απλά το «2 Fast 2 Furious» δεν αξίζει καν να ανήκει στο franchise. Στη συνέχεια όταν ανέλαβε ο Justin Lin έπιασε μια κορυφή που κανείς δε φανταζόταν ποτέ, το «2 Fast 2 Furious» είναι όμως τόσο κακό που δεν μπορείς να το δεις καν ως ένοχη απόλαυση. Δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα αυτοκίνητα παρά στους χαρακτήρες και η απουσία του Vin Diesel είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Scary Movie 2
Το πρώτο «Scary Movie» ήταν τόσο πρωτοποριακό και φρέσκο όταν βγήκε που θα ήταν τέλειο να έμενε ως έχει. Επειδή όμως κάτι τέτοιο ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, το sequel ήρθε μόλις σε ένα χρόνο και το franchise έδειχνε ήδη κουρασμένο. Αντί να σατιρίσει τις ταινίες τρόμου το «Scary Movie 2» αντιγράφει τον εαυτό του και δημιούργησε μια σειρά από κακόγουστες μη-αστείες ταινίες που προσβάλουν τη νοημοσύνη σου όπως «Epic Movie», «Adventure Movie» και λοιπά.

Βασικό Ένστικτο 2
Το βασικό λάθος με το «Βασικό Ένστικτο 2» είναι ότι συμμετείχε η Sharon Stone. Ο Paul Verhoeven δεν επέστρεψε στη σκηνοθεσία, ο Michael Douglas επίσης κράτησε τις αποστάσεις του, και αν δε βρισκόταν εκεί η Stone θα μιλάγαμε για μια βιντεοταινία που καπηλεύεται το όνομα της ταινίας του 1992 χωρίς κανείς να της δώσει σημασία. Η Stone ήταν αυτή που έδωσε νόημα στο πρότζεκτ, το οποίο εντελώς λογικά βυθίστηκε. Είχαν περάσει 14 χρόνια από την πρώτη ταινία, η Stone δεν ήταν πια σταρ και τελικά το «Βασικό Ένστικτο 2» απλά μιμήθηκε το φιλμ του Verhoeven χωρίς να καταλαβαίνει την ουσία του. Μέχρι και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Stan Collymore βρίσκεται στο καστ.

Μάσκα Junior
Θέτει υποψηφιότητα για τη χειρότερη ταινία όλων των εποχών και ευτυχώς σήμερα έχουμε ξεχάσει την ύπαρξή της… σχεδόν. Γιατί ποτέ δε γίνεται να ξεπεράσεις κάτι τόσο κακό. Η μόνη σχέση που έχει αυτή η ταινία με αυτή του Jim Carrey από το 1994 είναι η εμφάνιση της πράσινης μάσκας. Από εκεί και πέρα τα πάντα είναι επιεικώς γελοία και για κάποιο λόγο μέσα στην ακαταστασία βρίσκεται η μυθολογία του Thor με τον Alan Cumming να υποδύεται τον Loki. Η «Μάσκα Junior» έθεσε νέα επίπεδα ασημαντότητας.

The Hangover II
Το «The Hangover» ήταν μια από τις καλύτερες κωμωδίες των 00s, αλλά είναι μια από αυτές τις ταινίες που στηρίζονται περισσότερο στο σενάριο παρά στους χαρακτήρες, σε σημείο που οποιαδήποτε απόπειρα sequel είναι εντελώς λάθος απόφαση. Και από όλες τις λάθος αποφάσεις, το «The Hangover II» παίρνει τη χειρότερη: να αντιγράψει ακριβώς την πρώτη ταινία. Είναι σαν να ακούς τα ίδια αστεία για δεύτερη φορά. Δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης και υπάρχει μια εντύπωση ότι το κοινό θεωρείται δεδομένο και θα γελάσει με ο,τιδήποτε συμβαίνει. Η τρίτη συνέχεια ήταν ακόμη χειρότερη και μαζί με εμάς θα ήθελε να την ξεχάσει και ο Bradley Cooper που είχε ήδη κάνει στροφή στην καριέρα του.

Γιάννης Μόσχος