Η εγωκεντρική περίπτωση ενός σαδιστή κωμικού

carell
ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Steve Carell μάλλον πρέπει να φτιάξει το ειδικό ραφάκι σπίτι του για να βάλει το Oscar που έρχεται.

Η ερμηνεία του είναι καθηλωτική. Ως ψυχοπαθής μεγιστάνας John du Pont συγκλονίζει, σοκάρει. Τρομάζει μάλλον. Το «Foxcatcer», όπως επιμένω με παιδική σχεδόν αφέλεια να υποστηρίζω, θα είναι –χωρίς καμία έκπληξη- μία από τις ταινίες που θα δούμε να κερδίζει χρυσά αγαλματίδια στα Oscar του 2015.

O ευρηματικός νεοϋορκέζος σκηνοθέτης του Capote και του Moneyball, Bennett Miller καταπιάνεται με μία πραγματική και φρικαλέα ιστορία.

Ο John Du Pont θέλει να κερδίσει ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Επειδή το θέλει. Επειδή μπορεί. Και ο τρόπος για να το καταφέρει είναι να στρατολογήσει- η συγκεκριμένη λέξη είναι ιδανική για την περίπτωση- τον Mark Schultz (Channing Tatum).

Αλλά όλα αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Η εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ακόμα τρέιλερ, με τον μοναδικό Steve Carell να μας υπενθυμίζει ότι μπορεί αβίαστα να ερμηνεύσει με έναν τραγικά ρεαλιστικό τρόπο την περίπτωση του ψυχοπαθούς μεγιστάνα.

Ένα μόλις λεπτό- από το teaser του νέου τρέιλερ της ταινίας, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο imdb- φτάνει για να αισθανθείς ανατριχίλα. Η φωνή του, η έκφρασή του σου δίνουν την αίσθηση ενός καλοσκηνοθετημένου θρίλερ.

Όταν συνειδητοποιήσεις ότι είναι πραγματική ιστορία, ο θαυμασμός για το ταλέντο του Carell γίνεται τρόμος. Και εκεί αναδεικνύεται η υποκριτική του δεινότητα. Η ικανότητά του να μεταλλάσσεται από 40άχρονος παρθένος της κωμωδίας σε έναν σαδιστή, που χειραγωγεί, ελέγχει, σκοτώνει για να ικανοποιήσει τα πιο παράλογα «θέλω» του.

Και εκεί είναι που εμείς του χαρίζουμε από τώρα το Oscar. Και ας προτρέχουμε. Στην περίπτωσή του και να μη δικαιωθούμε, η αλήθεια ενός πραγματικού ταλέντου θα ταράξει τις κινηματογραφικές αίθουσες, ούτως ή αλλιώς.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]