Κριτική ταινίας: Φύλακες του Γαλαξία

galaxy
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ετοιμαστείτε για ένα απολαυστικό διαγαλαξιακό ταξίδι όλοι εσείς οι fans της science-fiction, καθώς το πολυαναμενόμενο blockbuster «Φύλακες του Γαλαξία» καταφθάνει στις οθόνες με πολλά θεαματικά εφέ και αρκετές δόσεις χιούμορ.

Η Marvel, μετά τους «Εκδικητές», μας συστήνει μια νέα ομάδα ατρόμητων μαχητών, μια ομάδα ετερόκλητη- αφού τα μέλη της φέρουν πολλά αντιθετικά στοιχεία μεταξύ τους- αλλά αδίστακτη και αποτελεσματική. Μέσα στο γαλαξία των υπέρ-ηρωικών παραγωγών του Χόλιγουντ, οι «Φύλακες του Γαλαξία» φέρουν μια εντελώς καινούρια μυθολογία, μια γκάμα περιπετειών που «θα χορτάσουν το μάτι» και του πιο ακόρεστου θεατή.

Οι προκείμενες της υπόθεσης αυτής της ταινίας είναι πάνω-κάτω ίδιες με τις αντίστοιχες άλλων φιλμ υπερ-ηρώων: οι Καλοί και οι Κακοί, ένα πολυπόθητο αντικείμενο για το οποίο «όλοι σφάζονται», μια μόνιμη απειλή τεράστιας καταστροφής, και, τέλος, επικές μάχες που αφήνουν πάντα κάποια πορτούλα ανοιχτή για να ακολουθήσει ένα sequel.

Αν και τα υλικά της συνταγής απευθύνονται σε νοημοσύνη μικρών παιδιών, ωστόσο, ακόμη και οι μεγάλοι θα μπορέσουν να ξεχαστούν μέσα στο ντελίριο εξωπραγματικών εικόνων που πέφτουν καταιγιστικά η μία μετά την άλλη κατά την εξέλιξη της δράσης, μεταφέροντάς μας «σε άλλους γαλαξίες».

Κεντρικός ήρωας είναι ο Peter Quill (Κρις Πατ) ή αλλιώς Star-Lord, θυμίζοντάς μας το όνoμα Star War.  Αυτός ο Star-Lord, λοιπόν, κρατά μια σφαίρα στα χέρια, ένα είδος μπάλας (που εξωτερικά μοιάζει με μπάλα χριστουγεννιάτικου δένδρου) μεγάλης σημασίας και υψίστου κινδύνου.

Ο αιμοβόρος καταστροφέας Ronan (Λι Πέις) τη διεκδικεί για να διαλύσει το γαλαξία. Χαρακτηριστική είναι η εξωτερική του όψη, με μια περιβολή που παραπέμπει σε Χάρο ή κάποιο Φαραώ σκορπώντας τον τρόμο.

Ο Peter, τότε, για να μπορέσει «να τα βγάλει πέρα», θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με μερικές εξωγήινες υπάρξεις και «προσωπικότητες»: με ένα αδίστακτο ρακούν το οποίο φέρει ένα πολυβόλο ίσο με το μπόι του, με ένα δένδρο που μιλάει και κουνάει ανάλογα με την περίπτωση τα κλαδιά του, με μια πολεμίστρια πράσινη, τη Gamora (η μπλε επιδερμίδα της Ζόι Σαλντάνα από το «Avatar», εδώ γίνεται πράσινη) και με έναν φαλακρό μυώδη μαχητή με σώμα παλαιστή (ο Ντέιβ Μπαουτίστα ήταν πράγματι παλαιστής στο παρελθόν) γεμάτο κόκκινα τατουάζ που επιδεικνύουν τη λύσσα του για εκδίκηση.       

Μέσα από τις διάφορες περιπέτειες τονίζεται ιδιαίτερα το ομαδικό πνεύμα, με τη συνεργασία που επιτυγχάνεται παρά τις διαφωνίες των παραπάνω μελών. Η ένωση των χεριών, σε μερικές περιπτώσεις, υπογραμμίζει ακριβώς το παραπάνω στοιχείο, όπου το «είμαι» μετατρέπεται σε «είμαστε».

Το χιούμορ εκπηγάζει από τις αφελείς αντιδράσεις και τυχόν συγκρούσεις αυτών των περίεργων πλασμάτων, δημιουργώντας ένα κλίμα ευθυμίας.

Η μουσική της δεκαετίας του ’70 και η χρήση ενός παραδοσιακού walkman φορτίζει με συγκίνηση και νοσταλγία την ατμόσφαιρα αυτού του blockbuster που θα πρότεινα να δουν όσοι αγαπούν τα φιλμ επιστημονικής φαντασίας.  

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκαν . Παίζουν: Κρις Πρατ, Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβ Μπαουτίστα, Μπράντλεϊ Κούπερ, Λι Πέις, Μάικλ Ρούκερ, Κάρεν Γκίλαν, Ντζιμόν Χούνσου, Τζον Σ. Ράιλι, Γκλεν Κλόουζ, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο. Εταιρεία Διανομής: FEELGOOD.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ