Κριτική ταινίας: Ο Νο1 Καταζητούμενος

seymour
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στο κατασκοπικό θρίλερ «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» του Άντον Κόρμπιν θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν σε έναν από τους τελευταίους ρόλους της καριέρας του.

Η υποβλητική ατμόσφαιρα της ταινίας τράβηξε αμέσως την προσοχή του κοινού σε διάφορα φεστιβάλ, όπως και στο Φεστιβάλ του Σαντάνς, όπου το φιλμ έκανε πρεμιέρα και όπου ο ταλαντούχος ηθοποιός έδωσε το τελευταίο δημόσιο παρών, λίγο πριν πεθάνει από τα ναρκωτικά, στις 2 Φεβρουαρίου του 2014.

Προσαρμογή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ (2008), «Ο Νο 1 Καταζητούμενος» διαθέτει χαρακτηριστικά κατασκοπικής ταινίας: μυστήριο, ξαφνική δράση, διαταραγμένες προσωπικότητες και έντονους ανταγωνισμούς, όπως και χαρακτήρες που δεν διστάζουν να παίξουν με τον κίνδυνο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να προστατευθεί η ασφάλεια των πολιτών, ενώ το φάντασμα της τρομοκρατίας στέκει από πάνω επιβλητικά βαρύνοντας τη σημασία και της παραμικρής ενέργειας.

Ο πρωταγωνιστής Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν υποδύεται με παραδειγματική φυσικότητα ένα γερμανό μυστικό πράκτορα που θα εμπλακεί σε μια υπόθεση πιστοποίησης της πραγματικής ταυτότητας ενός μουσουλμάνου-τσετσένου μετανάστη, του Ίσσα (Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν).

Ο Ίσσα καταφθάνει στο Αμβούργο διεκδικώντας ένα σημαντικό ποσό χρημάτων. Ο αινιγματικός διευθυντής της τράπεζας (τον οποίο ερμηνεύει με δεξιοτεχνία ο Γουίλιαμ Νταφόε) και κλειδοκράτορας της περιουσίας του μετανάστη, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών με τους διαλλακτικούς και μη αντιπροσώπους της και μια νεαρή δικηγόρος, ιδεαλίστρια και ανυποχώρητη προστάτιδα των μεταναστών (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς) θα σχηματίσουν έναν κλοιό γύρω από το κεντρικό πρόσωπο, επηρεάζοντας καθοριστικά τις εξελίξεις.

Μουσουλμάνοι, Γερμανοί και Αμερικανοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε μια υπόθεση διαλεύκανσης ενός μυστηρίου. Πίσω από το πρόσωπο του Ίσσα κρύβεται ένα θύμα βασανιστηρίων των φυλακών της Ρωσίας ή ένας τρομερός εξτρεμιστής που εξυπηρετεί ένα μεγάλο κύκλωμα τρομοκρατίας;

Η ένταση ανεβαίνει όσο περνούν τα λεπτά, σε αρκετές σκηνές η αγωνία κορυφώνεται, ενώ ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μας βυθίσει σε ένα γενικότερο σύμπαν μυστηρίου, με μια σφιχτοδεμένη πλοκή και έξυπνα ρακόρ (συνδέσεις πλάνων). Για παράδειγμα, έπειτα από μια καλοστημένη σκηνή κυνηγητού, όπου ο Χόφμαν σταματά απότομα χάνοντας το στόχο του, ακολουθούν τρομακτικές βροντές επάνω σε μια πόρτα, ως εισαγωγικές του επόμενου πλάνου. Η σύνδεση εκφράζοντας έτσι άμεσα τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα.

Η πλοκή εξελίσσεται μέσα σε κάδρα αποπνικτικού περιβάλλοντος που αποπνέεται από το ντεκόρ: ψηλοί και επιβλητικοί τοίχοι εσωτερικών χώρων, μεταλλικές κατασκευές, βαγόνια του μετρό και γιγαντιαία κτήρια. Σε αυτά προστίθεται η μελαγχολική ατμόσφαιρα ενός φθινοπωρινού Αμβούργου, μιας πόλης στην οποία σύχναζαν οι δράστες της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν δεν σταματά να καπνίζει και να πίνει σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της δράσης, αποτυπώνοντας τις συνήθειες ενός χαρακτήρα (του πραγματικού του ;) που αγαπά τις καταχρήσεις.  

Η ταινία συνδέεται άμεσα με τη σύγχρονη εποχή, όπου διάφορες δυνάμεις συγκρούονται και αλληλεπιδρούν επηρεάζοντας το μέλλον του πλανήτη. Θα πρότεινα να τη δείτε.

Σκηνοθεσία: Άντον Κόρμπιν. Παίζουν:  Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν, Ρέιτσελ ΜακΆνταμς, Ρόμπιν Ράιτ, Γουίλιαμ Νταφόε, Ντάνιελ Μπρουλ, Νίνα Χος. Εταιρεία Διανομής: SEVEN.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ