Ποιος διεκδικεί φέτος τη Χρυσή Αθήνα;

nuxtes

Σκηνή από την ταινία «‘71» του Γιαν Ντεμάνζ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Οι Νύχτες Πρεμιέρας πλησιάζουν. Ο ενθουσιασμός εντείνεται και η αγωνία σιγά σιγά κερδίζει και τον πιο ήρεμο διεκδικητή των φετινών βραβείων.

Στα 20ά γενέθλια της διοργάνωσης, την επετειακή αυτή βράβευση- άρα και το αγαλματίδιο της Χρυσής Αθηνάς που παραδοσιακά απονέμει η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από νέους σπουδαστές 18 έως 25 ετών, διεκδικούν 11 ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Μεταξύ αυτών το σατιρικό προς τους «χιπ» εικοσάρηδες κινηματογραφικό ντεμπούτο των Σάρα - Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς, «Οχυρό Τίλντεν» (Fort Tilden) (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του South by Southwest) αλλά και το αμερικανικής παραγωγής «Συ Οτι Πράος και Αγαπητός Ει» (Thou Wast Mild & Lovely) της Τζόζεφιν Ντέκερ.

«Η Απόσταση Μεταξύ Μας»

Το συγκλονιστικό «‘71» του Γιαν Ντεμάνζ μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, τo «Στο Σκοτάδι» (Blind), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Νορβηγού Εσκιλ Βογκτ (συν-σεναριογράφος των «Reprise» & «Οσλο, 31 Αυγούστου») μας οδηγεί στον κόσμο μιας νεαρής γυναίκας που χάνει γοργά την όρασή της αλλά και σε παραγωγή του Σπάικ Λι, το φιλμ που κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη (Γιόσεφ Κουμπότα Βλάντικα) του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το «Χέρια Βρώμικα», θα διαγωνιστούν γαι το ελληνικό... Oscar.

Tο ντεμπούτο του Κάρλος Μαρκέτ – Μαρσέτ με το «Η Απόσταση Μεταξύ Μας» (10,000KM) που έλαμψε στο Φεστιβάλ SXSW (βραβείο επιτροπής για τους ηθοποιούς) και στο Φεστιβάλ του Σιάτλ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) δίνει νέα πνοή στις ερωτικές ιστορίες μακρινών σχέσεων ενώ εμείς πρέπει να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθούν ακόμα περισσότερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος.