Δάσκαλοι προς μίμηση (σχεδόν) στη μεγάλη οθόνη

school
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αύριο ξεκινούν τα σχολεία. Μεγάλο βάσανο για τα πιτσιρίκια, που μάλλον θα επιθυμούσαν η σχολική τους ζωή να είναι όπως στις ταινίες.

Και δε θα είχαν και άδικο εδώ που τα λέμε. Γιατί ποιος δε θα ήθελε τον κύριο Dewey Finn, τον κύριο John Keating ή την κυρία Louanne Johnson να κάθεται στην έδρα;

Και θα ξεκινήσω από τον πρώτο, τον πιο αστείο. Πρόκειται φυσικά για τον Jack Black, που το 2003 ως ιμιτασιόν δάσκαλος (Dewey Finn) ενός δημοτικού κατάφερε να κάνει τη μπάντα των ονείρων του στο School of Rock. Μπορεί να ξεκίνησε εγωκεντρικά και χωρίς καμία διάθεση να διδάξει αλλά η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να κάνει τους μαθητές του παράδειγμα προς μίμηση.

Πιο σκληρή, ως πρώην πεζοναύτης δα, η αδίστακτη εξωτερικά Michelle Pfeiffer στην ταινία Dangerous Minds (Ασυμβίβαστη γενιά, 1995) η οποία είχε αναλάβει να διδάξει λυκειόπαιδα από το γκέτο. Δύσκολη δουλειά αλλά με τον ράπερ Coolio στο δυναμικό της (όλοι θυμόμαστε το soundtrack Gangsta's Paradise, που πήγε πολύ καλύτερα από την ταινία εξάλλου) τα πάντα είναι δυνατά.

Το τελείως αντίθετο, ήταν η Cameron Diaz, η οποία πριν 3 χρόνια εμφανίστηκε ως Bad Teacher. Και έκανε ότι ακριβώς πρόσταζε ο τίτλος της ταινίας. Ήταν άσχετη από διδασκαλία, χωρίς διάθεση να μεταδώσει τις ανύπαρκτες γνώσεις της, εγωκεντρική, τεμπέλα και αδιάφορη. Όταν όμως μαθαίνει ότι υπάρχει bonus για τον δάσκαλο με τον καλύτερο μαθητή, θα δει τα πράγματα αλλιώς.

Η ταινία Μια Τρυφερή Σχέση (Music of the Heart, 1999) ήταν ένα από τα 18 φιλμ που έφεραν δίκαια την κυρία των Oscar, Meryl Streep, στη χρυσή πεντάδα των υποψηφίων για το αγαλματίδιο. Τότε, η Μeryl Streep πιστή στην τέχνη της είχε μάθει να παίζει βιολί, για τις ανάγκες της ταινίας.

Μία ταινία, όπου ως καθηγήτρια μουσικής κατάφερε να αλλάξει, να εμπνεύσει και να δώσει κίνητρο στους μαθητές της, παρά τα εμπόδια της σκληροπυρηνικής κοινωνίας του Harlem.

Πιο ευαίσθητη απέναντι στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία του 1950, το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα (Mona Lisa Smile, 2003) με τη Julia Roberts στον πρωταγωνιστικό ρόλο, διδάσκει φιλελεύθερο ήθος και νέους τρόπους συμπεριφοράς σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο.

Πολύ εναλλακτική για τα γούστα της εποχής της, η Julia Roberts αρνείται να συμβιβαστεί και δυναμώνει την πίστη και την αυτοπεποίθηση στις μαθήτριές της, ενάντια στις σκληρές κοινωνικές νόρμες.

Ωστόσο, αναμφίβολα ο καλύτερος καθηγητής στην ιστορία του σινεμά υπήρξε ο μοναδικός Robin Williams. Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (Dead Poets Society, 1989) σίγουρα έχει αγγίξει και τον πιο επαναστάτη μαθητή.

Ως John Keating εμπνέει, δίνει κίνητρο, αφορμή και στόχο ζωής για το μέλλον του κάθε μαθητή του. Όχημά του η ποίηση και η αγάπη για τους μαθητές του. Αγάπη και σεβασμός αμοιβαίος, γιατί «η ιδέα της διδασκαλίας είναι να μάθεις να σκέφτεσαι μόνος σου», που έλεγε και ο κύριος Keating.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]