Τι θα δούμε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας;

nuxtes E_Patsialos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποίησε Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου τη Συνέντευξη Τύπου της φετινής επετειακής του διοργάνωσης στο Βιβλιοπωλείο Ιανός, παρουσία σκηνοθετών συντελεστών και δημοσιογράφων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης εξέθεσε διεξοδικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αφού έκανε πρώτα μια εισαγωγή επάνω στην ίδρυση του περιοδικού Σινεμά, που φέτος γιορτάζει τα 25 του χρόνια, όπως και του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιν/φου της Αθήνας, το 1995.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης το οποίο γίνεται φέτος 20 χρονών και εξελίσσεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο συγκεντρώνοντας πλήθος ταινιών από όλο τον κόσμο και προσελκύοντας όλο και περισσότερους θεατές.

Το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός 1 και 2, Odeon Opera 1και 2, Ιντεάλ και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Συνολικά 241 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, εκ των οποίων οι 97 είναι ελληνικές.

Tango Films

Η έναρξη του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα γίνει με τη μαύρη κωμωδία του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους» που διεκδίκησε το φετινό Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, ενώ κατά την Τελετή Λήξης του θα προβληθεί η ταινία σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα «Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ.

Η ταινία «Electra» -που βρίσκεται σε στάδιο Work In Progress- του Πέτρου Σεβαστίκογλου θα ανοίξει την αυλαία για την προβολή των ελληνικών παραγωγών, ενώ η «Μήδεια…Κρείσσων Των Εμών Βουλευμάτων» του Νίκου Γραμματικού θα προβληθεί μετά την απονομή Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών στις 27 Σεπτεμβρίου στο Δαναό.

Στις Ελληνικές Πρεμιέρες συμπεριλαμβάνονται οι εξής ταινίες: Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου, ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ του Αθανάσιου Καρανικόλα, 7 ΘΥΜΟΙ του Χρήστου Βούπουρα, Η ΕΚΡΗΞΗ του Σύλλα Τζουμέρκα, ΠΑΝΔΗΜΙΑ του  Δημήτρη Πιατά, ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ του Νίκου Κορνήλιου, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ της Μαργαρίτας Μαντά, Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΤΣΙ του Γιάννη Σολδάτου και το XENIA του Πάνου Κούτρα.

Το Φεστιβάλ είναι, επίσης, πλούσιο και σε Αφιερώματα. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Αφιέρωμα είναι αυτό που θα γίνει για το μεγάλο κινηματογραφιστή Σταύρο Τορνέ, όπου θα προβληθούν 5 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μικρού μήκους και το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Καπλανίδη «Σταύρος Τορνές: Ο Φτωχός Κυνηγός του Νότου».

Σκηνή από την ταινία "Xenia" του Πάνου Χ. Κούτρα.

Άλλα αντίστοιχα ενδιαφέροντα Αφιερώματα είναι: στον Αντρέι Ζουλάφσκι, στον Ρόμπερτ Άλτμαν, στο Γιώργο Δρίβα (οι επιλογές του Φεστιβάλ απεικονίζουν την πορεία του Δρίβα ανάμεσα στα εικαστικά, τη βιντεοτέχνη και τον κινηματογράφο), το Αφιέρωμα «Post Blue Velvet Days» και το Αφιέρωμα «Αρχιτεκτονική και Σινεμά». Το τελευταίο, με ενεργά στραμμένο βλέμμα στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας, καλείται μέσα από τη σκιαγράφηση πορτρέτων αρχιτεκτόνων, αλλά και μέσα από την ευχάριστα λεπτομερή καταγραφή εμβληματικών κτηρίων πολιτιστικών υποδομών, να παρουσιάσει τις πολλαπλές παραμέτρους των αρχιτεκτονικών προσεγγίσεων και λύσεων.

Μεταξύ των Ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν, ο κ. Ανδρεαδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Βίκυς Βελλοπούλου, «Excision» και στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Πιτούλη, «Bref», στα οποία καταγράφεται με την κάμερα η καταδικαστέα και αποτρόπαια πρακτική της κλειτοριδεκτομής.

Στο Διαγωνιστικό Τμήμα «Μουσική και Φιλμ» θα προβληθεί το φιλμ «PULP: ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ, ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ» του Φλόριαν Χάμπιχτ, παρουσία του σκηνοθέτη και του ντράμερ των Pulp, Νικ Μπανκς. Θα απονεμηθούν 5 Βραβεία εκ των οποίων το 1ο Βραβείο θα βραβευθεί με 5.000 ευρώ. Για πρώτη φορά θα απονεμηθεί Βραβείο Φωτογραφίας.

Επιπλέον θα γίνει ένα Masterclass που θα προσελκύσει υποψηφίους κινηματογραφιστές, καθώς έχει ως θέμα το πώς μπορεί να γυρίσει κανείς μια ταινία με ελάχιστα χρήματα. Ως συμβολικό της επετείου  των 20 χρόνων του Φεστιβάλ στις 26 Σεπτεμβρίου θα γίνει η Δωρεάν Προβολή του ATHENS OPEN AIR FILM FESTIVAL-ΕΙΚΟΣΙ. Οι ταινίες γυρίστηκαν στην Αθήνα με κοινό θέμα το «20».

Ο κ. Ανδρεαδάκης αναφέρθηκε επίσης: στην ειδική Μέρα Γαλλοφωνίας, στις 20 Σεπτεμβρίου, όπου θα προβληθεί η ταινία του Ζουλάφσκι «Σημασία Έχει Να Αγαπάς», στις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, στην Ειδική Εκδήλωση ΑμεΑ με είσοδο Δωρεάν (Workshop από την Κίνηση Καλλιτεχνών Με Αναπηρία), όπως και στην εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσετε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 26 Σεπτεμβρίου με θέμα: «Frame-Light-Motion» τα τρία δομικά στοιχεία του κινηματογράφου-το πλαίσιο, το φως και η κίνηση.

Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το φετινό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, μια γιορτή πλούσια σε εκπλήξεις, πάρτι και ποικίλες εκδηλώσεις. 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ