Στους δύο τρίτος...πάντα χωρά

best-friend
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το σεξ πουλάει και πουλάει πολύ μάλιστα. Όταν δε αυτό μπλέκεται με παρεξηγήσεις, ζήλιες και τραγελαφικές καταστάσεις ή δράματα τότε το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.

«Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου» (My best friend’s wedding, 1997). Λατρεμένη ταινία με τη Julia Roberts στα καλύτερά της. Προσωπικά θεωρώ τον Rupert Everett κυρίαρχο στην ταινία αλλά δεν συμμετείχε στο ερωτικό τρίγωνο άρα εκτός θέματος. H αιώνια «κολλητή» Julia Robert δεν ανέχεται να της κλέψει κανένα πλουσιοκόριτσο τον καλύτερό της φίλο και κυρίως την καβάτζα- φλερτ της.

Έτσι όταν ο Dermot Mulroney ως πέτρα του σκανδάλου αποφασίζει να της ανακοινώσει ότι παντρεύεται τη γλυκιά και απονήρευτη Cameron Diaz, η Roberts πρέπει απλά να σταματήσει αυτό το γάμο. Η ταινία του 1997 είναι από τις καλύτερες του είδους που σίγουρα απομυθοποιούν τα  στεγανά των ερωτικών τριγώνων.

«Απλά δε σε γουστάρει» (He’s just not that into you, 2005) ένας εύπεπτος κινηματογραφικός «ύμνος» της pop κουλτούρας στις σχέσεις. Με βασικό γνώμονα την ιδέα που «φυτρώνουν» οι παλαιότερες γενιές στον γυναικείο εγκέφαλο, ότι οι άντρες άλλο λένε, άλλο εννοούν και άλλο κάνουν αλλά και όλη την παραφιλολογία του τύπου «ναι αλλά μήπως σήμαινε ότι...» και άλλα τέτοια φαντασιόπληκτα, όλα τα χολιγουντιανα a-class ονόματα παρατάσσονται υπέρ (ή ακόμα και κατά) της μάχης των δύο φύλων σε αστείες – κυρίως – καταστάσεις.

Το τρίγωνο Jennifer Connelly- Bradley Cooper-Scarlett Johansson (φυσικά ως πέτρα του σκανδάλου) έβαλαν το ζευγάρι των Cooper-Connelly σε αμφισβήτηση.

«Κάτι τρέχει με τη Μαίρη» (There's Something About Mary, 1998) και το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ Ben Stiller, Cameron Diaz και Matt Dillon θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ γελοιότητας. O Ben Stiller έχει μία ιδιαίτερη επαφή με τις κωμωδίες αυτού του είδους και μάλλον αυτή είναι είναι η κορυφαία του.

Και επιγραμματικά να αναφέρω (γιατί θα ήταν σοβαρότατη παράλειψη) την περίπτωση Woody Allen και ερωτικά τρίγωνα. Αγαπημένο θέμα για τον νεοϋρκέζο δημιουργό.

ZUMA Press / BBC Films

Match Point (2005) με τους Jonathan Rhys Meyers, Emily Mortimer- Scarlett Johansson να διεκδικούν μερίδια αγάπης και έρωτα σε μία παρτίδα τένις. Και είναι η πρώτη φορά που θα το ομολογήσω (δημόσια τουλάχιστον) αλλά θεωρώ αυτή την ταινία από τις χειρότερες του Woody Allen.

Η σχέση Allen- Johansson συνεχίστηκε και το 2008 με το Vicky Cristina Barcelona ή καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση Rebecca Hall- Scarlett Johansson- Javier Bardem και με την εκπληκτική Penélope Cruz σε έναν ρόλο που επάξια της χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο. Από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες ψυχωτικές ερμηνείες που έχω δει σε ταινία. Και μη ξεχνάτε ότι αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτικά τρίγωνα, που κατέκλυσαν τις κινηματογραφικές αίθουσες. Γιατί υπάρχει και ...προηγούμενο.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]