5 βιογραφικές ταινίες που προκάλεσαν αντιδράσεις

houston
ΚΥΡΙΑΚΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το να βλέπεις τη ζωή ενός αγαπημένου σου ανθρώπου, που πέθανε, να γίνεται αντικείμενο «τηλεθέασης» φαντάζομαι είναι τραγικό.

Οι βιογραφίες όμως των διασήμων είναι μία πτυχή του Χόλιγουντ που πάντα θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού. Ειδικά αν αυτοί οι διάσημοι πέθαναν κάτω από περίεργες συνθήκες.

Η επικείμενη τηλεοπτική μεταφορά της ζωής της ντίβας Whitney Houston έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων πριν καν βγει στον αέρα. Η κόρη της Houston μάλιστα, η Bobbi Kristina, έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της μέσω Twitter στη σκηνοθέτη επειδή δεν τη σκέφτηκε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν και η σκηνοθέτης (και φίλη της Houston) Angela Bassett τόνισε ότι δεν έχει ανακατέψει «τα οικογενειακά» δράματα στη δική της προσέγγιση, η μητέρα της Houston, Cissy, έχει ήδη δηλώσει «Είμαστε εξαθλιωμένοι από τη συνεχή παραπληροφόρηση και τα σχόλια ανθρώπων που δε τη γνώριζαν. Σας παρακαλώ αφήστε την να αναπαυθεί».

Η τραγουδίστρια Aaliyah είχε μόλις μπει στα κινηματογραφικά δρώμενα όταν ένα αεροπορικό δυστύχημα της κόστισε τη ζωή. Τώρα η πορεία της μεταφέρεται στην οθόνη με τον τίτλο «Aaliyah: η πριγκίπισσα της R&B» και αυτό δεν αρέσει καθόλου στο οικογενειακό της περιβάλλον.

«Της αξίζει κάτι καλύτερο από ένα τηλεοπτικό δίκτυο που δεν έχει σκεφτεί καν την οπτική των κοντινότερων ανθρώπων της Aaliyah» τόνισε η οικογένειά της για την ταινία που παρόλα αυτά θα βγει στις αίθουσες.

Η Νταϊάνα είχε καλύτερη κινηματογραφική «τύχη» με την Naomi Watts να αναλαμβάνει να την ενσαρκώσει στην μεγάλη οθόνη. Οι κριτικές βέβαια την «κατακρεούργησαν» και το κοινό την απαξίωσε.

Ίδια ήταν και η πολλά υποσχόμενη περίπτωση της Grace του Μονακό. Η Nicole Kidman με το ιδιαίτερο ύφος της έγινε «κινηματογραφική πριγκίπισσα» και γνώρισε την οργή της βασιλικής οικογένειας, η οποία αρνήθηκε να παρευρεθεί ακόμη και στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας φέτος στο φεστιβάλ των Καννών.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος και οι αδερφές του, Καρολίνα και Στέφανι, μίλησαν με τα χειρότερα για το κινηματογραφικό αυτό εγχείρημα, που ήταν ανιστόρητο, εσφαλμένο και τίποτα περισσότερο από μία «φάρσα» όπως ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Η Zoe Saldana μπορεί να είναι ιδανική για ταινίες τύπου Avatar και Guardians of the galaxy, αλλά όταν πρόκειται να ενσαρκώσει τη διάσημη τραγουδίστρια και ακτιβίστρια του ’60, Nina Simone τα πράγματα αλλάζουν.

Οι αρχικές αντιδράσεις προέκυψαν για την ελάχιστη ομοιότητα μεταξύ των δύο που τόνισαν οι περισσότεροι αλλά πλέον έχει προχωρήσει πιο βαθιά, με τη βασική πλοκή (και ιδιαίτερα την υποτιθέμενη ρομαντική σχέση της με τον βοηθό της Clifton Henderson), να γίνεται «κόκκινο πανί». Τελικά, η υπόθεση έχει καταλήξει στα δικαστήρια με τη σκηνοθέτη και την παραγωγή να διεκδικούν δικαιώματα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]