7 ταινίες με φθινοπωρινή διάθεση

love-story
ΤΡΙΤΗ, 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου έφυγε (και μάλλον ελάχιστοι το κατάλαβαν). Ο καιρός ψύχρανε ελαφρά (μην είμαστε και υπερβολικοί) και οι 7 ταινίες που ακολουθούν είναι ιδανικές για την εποχή.

Love Story, 1970: Η ταινία σταθμός για κάθε αθεράπευτα ρομαντικό σινεφίλ διαδραματίζεται το πρώτο εξάμηνο του (πανεπιστημιακού) φθινόπωρου, όπου ο παίκτης του χόκεϊ Oliver Barrett και η φοιτήτρια του Radcliffe College, Jenny Cavalleri ερωτεύονται παράφορα, παρά τις αγεφύρωτες διαφορές των οικογενειακών καταβολών τους.

Και όλα αυτά λίγο πριν η τραγωδία χτυπήσει το ζευγάρι. Επτά υποψηφιότητες και ένα Oscar μουσικής απάλυναν τον πόνο σε μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ιστορίες αγάπης.

Το 1989 ο Harry… γνώρισε τη Sally. Φέτος γιορτάζουν τα 25 χρόνια από εκείνο το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, που ένας άντρας, ο Billy Crystal, και μία γυναίκα, η Μeg Ryan, έγραψαν τη δική τους όμορφη ερωτική ιστορία στο «When Harry Met Sally».

Ο Billy Crystal έφυγε, η Μeg Ryan όμως έμεινε πιστή στη Νέα Υόρκη του φθινοπώρου και 9 χρόνια μετά κατάφερε να σαγηνεύσει και τον Tom Hanks. «You’ve Got Mail» (Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας) σε μία εποχή που η σύνδεση στο ίντερνετ έκανε εκείνον τον αλησμόνητο και ενοχλητικό ήχο και ίσως ο πρώτος διαδικτυακός έρωτας βγήκε στις κινηματογραφικές οθόνες.

Ένα όχι και τόσο ταιριαστό ζευγάρι, ο Richard Gere με τη Winona Ryder ερωτεύτηκαν και αυτοί ένα «Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη» (Autumn in New York). Αυτό έγινε το 2000 αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς ο έρωτάς τους όχι μόνο δεν κράτησε αλλά δεν ενθουσίασε κανέναν και κάπως έτσι κατέκτησαν το Χρυσό Bατόμουρο για το χειρότερο κινηματογραφικό ζευγάρι.

Εκτός από έρωτες όμως, το φθινόπωρο έχει να επιδείξει και μέντορες, δασκάλους, φιλίες. Πιστός στις ταινίες της εποχής υπήρξε και ο εκπληκτικός Robin Williams. Σε δύο μάλιστα ταινίες τον είδαμε να εεμηνεύει υποδειγματικούς μέντορες.

Ο πρώτος ήταν ο κύριος John Keating που έμαθε τους φοιτητές της Ακαδημίας Welton το φθινόπωρο του 1959, την ομορφιά της πρόκλησης και της γλώσσας στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» (Dead Poets Society, 1989). Οκτώ χρόνια μετά το 1997, ο Robin Williams «βρέθηκε» στη Βοστόνη απέναντι στον ξεχωριστό Will Hunting (Good Will Hunting).

Ο Robin Williams στο ρόλο του ψυχολόγου και οStellan Skarsgård στο ρόλο του καθηγητή του Harvard παίρνουν υπό την προστασία τους τον Matt Damon, τον «Ξεχωριστό Will Hunting», έναν νεαρό επιστάτη που είναι διάνοια στα μαθηματικά αλλά χρειάζεται βοήθεια για να κατευθύνει τη ζωή του.

Φθινοπωρινή είναι και η ταινία «Stepmom» (Η ζωή σε δύο πράξεις) του 1998, με το τρίο των Susan Sarandon, Ed Harris και Julia Roberts να προσπαθούν μέσα από αντίξοες οικογενειακές συνθήκες να σταθούν στα πόδια τους. Στο κέντρο της πρώην (Sarandon) και νυν (Roberts) συζύγου, η έφηβη τότε Jena Malone και ο πιτσιρικάς αδερφός της Liam Aiken.