Το φαινόμενο «Ηλία Καζάν»

kazan
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η περίπτωση του Ηλία Καζάν μπορεί να υπήρξε αμφιλεγόμενη για τους Αμερικανούς αλλά για τους Έλληνες πάντα θα είναι ο άνθρωπος που «ταξίδεψε» τη χώρα στην παγκόσμια κινηματογραφική αναγνώριση.

«Αναφορά στον Ηλία Καζάν» είναι ο τίτλος του μεγάλου αναδρομικού αφιερώματος που πραγματοποιεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 9 ως 19  Οκτωβρίου, τιμώντας τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη φιλμογραφία του σπουδαίου σκηνοθέτη και πρόκειται για την τέταρτη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Fox Entertainment και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, κ. Τζιμ Γιαννόπουλο, ενώ χαίρει της υποστήριξης του UCLA Film & Television Archive, καθώς και της UIP.

Το αφιέρωμα ξεκινά με την ταινία Βίβα Ζαπάτα (Viva Zapata, 1952) ενώ θα προβληθούν συνολικά 15 ταινίες του Ηλία Καζάν, 10 από τις οποίες σε αποκατεστημένα φορμά. Πολλές από τις ταινίες του Ηλία Καζάν θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, ψυχαναλυτές,  όπως οι Τάσος Γουδέλης, Επαμεινώνδας Θεοδωρίδης, Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, Βένια Βέργου κ.ά.

Θα ακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Γράμμα στον Ηλία» (A letter to Elia, 2010) σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε - Κεντ Τζόουνς, ενώ στο πλαίσιο «Μαθητεία στον Καζάν» θα προβληθούν, επίσης, οι ελληνικές ταινίες «1922» του Νίκου Κούνδουρου (1978) και «Νύφες» του Παντελή Βούλγαρη (2004), ως χαρακτηριστικά παραδείγματα επιρροής του Ηλία Καζάν σε άλλους Έλληνες δημιουργούς.

Παράλληλα, στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ηλίας Καζάν: δημιουργός και επαναστάτης», η οποία θα γίνει στην Ταινιοθήκη την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στις 19:30, θα μιλήσουν οι: Μαρία Κομνηνού, Γενική Γραμματέας ΔΣ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παντελής Βούλγαρης, Σκηνοθέτης, Βίκτωρ Αρδίττης, Σκηνοθέτης, Θεατρολόγος, Καθηγητής Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Τάσος Γουδέλης, Συγγραφέας, Κριτικός Κινηματογράφου, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Σκηνοθέτης και Χρήστος Βούπουρας, Σκηνοθέτης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βένια Βέργου, κριτικός κινηματογράφου – υπεύθυνη επικοινωνίας και ΜΜΕ στην ΤΤΕ.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, (Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα, τηλ. 210 36 09 695, 36 12 046, fax: 210 3628468, [email protected], www.tainiothiki.gr, facebook.com/tainiothikigr, τιμή εισόδου 5 € ανά προβολή, κάρτα διαρκείας για όλο το αφιέρωμα: 35 €, κάρτα διαρκείας μειωμένη (για φοιτητές, μαθητές, ανέργους, δασκάλους-καθηγητές, ατέλειες, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ),  άνω των 65, και νέους 18 έως 26 ετών)  για όλο το αφιέρωμα: 15 €.