Ανεπιθύμητος στο φεστιβάλ των Καννών ο Λαρς φον Τρίερ

anepithumitos-sto-festibal-ton-kannon-o-lars-fon-trier-lars-fon-trier

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2011

O Λαρς φον Τρίερ με τα άστοχα χιουμοριστικά του σχόλια που χαρακτηρίστηκαν ως «φιλοναζιστικά», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Δανός σκηνοθέτης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου προκάλεσε την αγανάκτηση του κοινού με τα σχόλιά του για τον Χίτλερ: «Για πολύ καιρό πίστευα ότι ήμουν εβραίος και ήμουν ευτυχισμένος που ήμουν εβραίος… ύστερα ανακάλυψα ότι ήμουν στην πραγματικότητα ναζί. Η οικογένειά μου προέρχεται από τη Γερμανία. Και αυτό μου έδωσε και κάποια ικανοποίηση. Τι να πω; Καταλαβαίνω τον Χίτλερ. ..πιστεύω ότι έκανε άσχημα πράγματα, ναι, οπωσδήποτε, όμως μπορώ να τον φανταστώ καθισμένο μέσα στο μπούνκερ του στο τέλος. Λέω μόνον ότι τον καταλαβαίνω τον άνθρωπο. Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, όμως καταλαβαίνω πολλά πράγματα σε αυτόν και του έχω μια μικρή συμπάθεια. Όμως ασφαλώς δεν είμαι υπέρ του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, δεν είμαι εναντίον των εβραίων» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Καταπέλτης ήταν η ανακοίνωσή των διοργανωτών του φεστιβάλ που χαρακτηρίζουν τον Λαρς φον Τρίερ «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο): «Το διοικητικό συμβούλιο του φεστιβάλ λυπάται βαθιά ότι αυτό το φόρουμ χρησιμοποιήθηκε από το Λαρς Φον Τρίερ για να εκφράσει σχόλια τα οποία είναι απαράδεκτα και αντίθετα με τα ιδανικά της ανθρωπιάς και της γενναιοδωρίας που κυριαρχούν πάνω από την ίδια την ύπαρξη του φεστιβάλ…το διοικητικό συμβούλιο καταδικάζει κατάφωρα αυτά τα σχόλια και κηρύσσει το Λαρς Φον Τρίερ persona non grata στο φεστιβάλ των Καννών, με άμεση ισχύ».

Εκπρόσωπος του Φεστιβάλ υποστήριξε ότι η ταινία «Melancholia» του Τρίερ μπορεί να συνεχίσει την πορεία της για τον Χρυσό Φοίνικα. Όμως πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει, εάν στο μέλλον θα επιτραπεί ξανά η παρουσία του σκηνοθέτη στο φεστιβάλ. Την οργή των υπεύθυνων του φεστιβάλ δεν μπόρεσε να κάμψει ούτε η δήλωση μετάνοιας του σκηνοθέτη: «Αν πλήγωσα κανένα αυτό το πρωί με όσα είπα στη συνέντευξη Τύπου, ειλικρινά ζητάω συγγνώμη», ανέφερε ο Δανός σκηνοθέτης. Όμως πλέον ήταν αργά…