InMute ‘14: ο βωβός κινηματογράφος αποκτά...φωνή

vicky-bennett
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η σιωπηλή μαγεία του σινεμά βρίσκει...Στέγη. Τρεις νύχτες με 10 κινηματογραφικές σιωπηλές ταινίες και ατέλειωτο μουσικό πειραματισμό, είναι το δώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στους σινεφίλ με διάθεση πειραματισμού.

Το «InMute ‘14», το φεστιβάλ που δίνει ήχο στη σιωπή επιστρέφει στη Στέγη του και για δεύτερη χρονιά, βωβός κινηματογράφος και σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική συναντιούνται σε ένα τριήμερο φεστιβάλ από τις 24 ως τις 26 Οκτωβρίου.

Στη δεύτερη διοργάνωσή του, το πρωτοποριακό InMute ’14 μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε διαφορετικά τον βωβό κινηματογράφο, συνοδεύοντάς τον με live σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου 2014, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει με μια σειρά από μικρού μήκους ταινίες πειραματικού κινηματογράφου. Ταινίες των Σταν Μπρέκχατζ, Μαν Ρέυ, Χάρρυ Έβερετ Σμιθ, Γουάλας Μπέρμαν και Χανς Ρίχτερ συνοδεύονται από τους ηλεκτρονικούς και ακουστικούς ήχους των Μάικ Κούπερ, Γιώργη Σακελλαρίου, Balinese Beast και Γιώργου Κατσάνου.

Jacob Kirkegaard.

Τη δεύτερη μέρα, η σύγχρονη βωβή ταινία του Καναδού σκηνοθέτη Γκάυ Μάντιν, Cowards Bend the Knee, με την ηχητική συνοδεία του Βρετανού turntablist Φίλιπ Τζεκ, καθώς και το video score της Βίκι Μπέννετ, Notations, σε μια μοναδική ερμηνεία από το ελληνικό ντουέτο Acte Vide, αναδεικνύουν το σύγχρονο χαρακτήρα της βωβής κινούμενης εικόνας.

Η τρίτη μέρα, που ολοκληρώνει το φεστιβάλ, περιλαμβάνει δύο προπολεμικές λογοκριμένες ταινίες. Οι Voltnoi & Quetempo παρουσιάζουν μια οπτικοακουστική περφόρμανς βασισμένη στην ταινία Κοινωνική σαπίλα, που σκηνοθέτησε το 1932 ο Στέλιος Τατασόπουλος, ενώ το φεστιβάλ κλείνει με την εμβληματική ταινία The Passion of Joan Of Arc του Carl Theodor Dreyer, για την οποία συνέθεσε νέα μουσική –ειδικά για το InMute '14– ο Δανός καλλιτέχνης Jacob Kirkegaard.

Πληροφορίες: 24-26 Οκτωβρίου, Μικρή Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τιμές εισιτηρίων:  μία ημέρα 18 ευρώ (μειωμ. 10 ευρώ, άνεργοι 5 ευρώ), δύο ημέρες: 28 ευρώ (Μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης ή στο Τ. 213 017 8036 με χρέωση πιστωτικής κάρτας), τριήμερο: 40  ευρώ (Μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης ή στο Τ. 213 017 8036 με χρέωση πιστωτικής κάρτας).