Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο

afieroma-ston-thanasi-beggo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΜΑΙΟΥ 2011

Το γέλιο που σκόρπιζε ο Θανάσης Βέγγος, το χρειαζόμαστε σήμερα περισσότερο από ποτέ. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα εις μνήμην του υπερκινητικού αγαπημένου μας «Θου Βου», στην καρδιά του κέντρου, έρχεται να μας αλλάξει τη διάθεση.

Ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κωμικό που κατέκτησε τις καρδιές μας, τον Θανάση Βέγγο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον κινηματογράφο Τριανόν από τις 26 Μαϊου-1η Ιουνίου.

Θα προβληθούν επτά ξεκαρδιστικές κωμωδίες που φέρουν τη σφραγίδα του σουρεαλιστικού χιούμορ του αξέχαστου ηθοποιού: «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», «Δόκτωρ Ζι-Βέγγος», «Ποιος Θανάσης», «Ένα ασύλληπτο κορόιδο», «Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ: επιχείρηση γης μαδιάμ» και «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ». Ο Θανάσης Βέγγος δεν είχε περιοριστεί στο ρόλο του πρωταγωνιστή αλλά είχε υπογράψει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή σε αυτές τις ταινίες, μέσω της εταιρείας του «ΘΒ ταινίες γέλιου».

Η εταιρεία... γέλιου του Θανάση Βέγγου

Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, ο Θανάσης Βέγγος ξεκίνησε από δεύτερους ρόλους για να καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής στις αρχές της δεκαετίας του ’60, σε ταινίες που σκηνοθέτησαν ανάμεσα σε άλλους οι Ν. Κούνδουρος, Μ. Κακογιάννης, Α. Σακελλάριος, Ντ. Κατσουρίδης, Π. Βούλγαρης, Θ. Αγγελόπουλος. Διαμορφώνοντας το ύφος που θα χαρακτηρίσει την καριέρα του κι αναζητώντας περισσότερη καλλιτεχνική ελευθερία, το 1964 ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής, τη «ΘΒ - Ταινίες γέλιου», και σκηνοθέτησε συνολικά επτά ταινίες. Παρά όμως την αποδεδειγμένη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, η εταιρεία τελικά δεν κατόρθωσε να επιβιώσει. Σύμφωνα με το γιο του, Βασίλη Βέγγο, «Η απόφαση αυτή άλλαξε τη ζωή του πατέρα μου: καλλιτεχνικά δικαιώθηκε, αλλά οικονομικά καταστράφηκε. Για τον πατέρα το να κάνεις μια παραγωγή και να σκέφτεσαι το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν έγκλημα – γι’ αυτό κι έφτασε στο σημείο που έφτασε. Γι’ αυτόν καλλιτέχνης είναι ο άνθρωπος που βάζει πάντα την τέχνη και το μεράκι πάνω απ’ όλα τ’ άλλα…».

Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο Τριανόν στην Πατησίων (Κοδριγκτώνος 21), σε μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά των κρίσεων του Αθηναϊκού κέντρου, φέρνοντας μια νότα αισιοδοξίας, κουράγιου και χαράς και μια αίσθηση γειτονιάς και παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου.

Από τις 26 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου στις 18:30 θα προβάλλεται από μία ταινία την ημέρα με χρονολογική σειρά, με εισιτήριο 5 ευρώ. Επιπλέον από την Παρασκευή 27 ως την Κυριακή 29 με το ίδιο εισιτήριο οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν στις 17:00 το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου για το Θανάση Βέγγο, «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004), συμπαραγωγής New Star.

Πληροφορίες: Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101), τηλ. 2108215469, 2108222702.