Κριτική ταινίας: '71

nuxtes-71

Η ταινία «'71» του Γιαν Ντεμάνζ απέσπασε την «Χρυσή Αθηνά».

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ένα συναρπαστικό θρίλερ που κόβει την ανάσα στην κυριολεξία με τον ακραία ρεαλιστικό τρόπο αναπαράστασης μιας πραγματικότητας, είναι το «’71» που προβλήθηκε στο πλαίσια του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ, τη «Χρυσή Αθηνά».

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Μπέλφαστ του 1971, όπου μαίνεται ένας τρομερός εμφύλιος πόλεμος, πολιτικός και θρησκευτικός, που διχάζει τη Βόρεια Ιρλανδία. Ο νέος φιλόδοξος σκηνοθέτης Γιαν Ντεμάνζ σε αυτήν την πρώτη του ταινία, μας καθηλώνει πραγματικά με τις εικόνες του, οι οποίες διαδέχονται βίαια και με έναν φρενήρη ρυθμό η μία την άλλη ακολουθώντας βήμα προς βήμα το κεντρικό πρόσωπο, ένα νεαρό Βρετανό στρατιώτη.

Χρήση νευρικής κάμερας, συνεχώς κινούμενης στα επεισόδια των συμπλοκών, ο φακός πέφτει σηκώνεται με τα πρόσωπα, είναι μαζί τους, είναι το βλέμμα τους, κάποια στιγμή όλα γίνονται θολά από την υπερβολική ταχύτητα. Βομβιστικές επιθέσεις και φόνοι αθώων και παιδιών συμπληρώνουν ένα θέαμα πολέμου μέσα σε πλαίσια επιφανειακής ειρήνης, ένα θέαμα που παραμένει επίκαιρο και αντανακλά καταστάσεις και άλλων χωρών.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Γιαν Ντεμάνζ. Πρωταγωνιστούν: Τζακ Ο' Κόνελ, Σαμ Ράιντ, Σον Χάρις, Τσάρλι Μέρφι, Πολ Άντερσον. Διανομή: Seven Films - Spentzos Film.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ