100 χρόνια τουρκικό σινεμά στην Ταινιοθήκη

kosmos

«Κόσμος» ( 2009) του Ρεχά Ερντέμ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Μία επέτειος που αξίζει την προσοχή όλων μας. Γι’ αυτό το λόγο, η Ταινιοθήκη διοργανώνει ένα αφιέρωμα τιμώντας το σινεμά της γειτονικής χώρας από την Πέμπτη 23 ως την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου.

Η Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου περιλαμβάνει 14 ταινίες, που θα προβληθούν και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Την αρχή θα σημάνει το φιλμ «Δεν Είμαι Εγώ» (Ben O Değilim) μια συμπαραγωγή Τουρκίας / Ελλάδας / Γαλλίας, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Το αφιέρωμα θα τιμήσουν με την παρουσία τους δύο θρύλοι του τουρκικού σινεμά. Δυο δημοφιλείς σταρ του τουρκικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '60 και '70, η Χουλγιά Κοτσγιγίτ και η Τουρκιάν Σοράι θα παραβρεθούν στο αφιέρωμα τουρκικού κινηματογράφου, αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής στο σύγχρονο και κλασικό σινεμά της Τουρκίας.

«Δρόμος» (Yol ) του Γιλμάζ Γκιουνέι (1982).

Από ταινίες της χρυσής εποχής του τουρκικού σινεμά, με τις δύο πρωταγωνίστριες να κάνουν θραύση εκείνην την εποχή, έως ταινίες που άφησαν ανεξίτηλα το στίγμα τους στην εξέλιξη της τουρκικής κινηματογραφίας, όπως ο πολυβραβευμένος «Δρόμος» (Yol ) του Γιλμάζ Γκιουνέι, ταινία γυρισμένη το 1982 στη μακρινή Ανατολία, με φανατικούς θαυμαστές διεθνώς και μέχρι την πρόσφατη τουρκική κινηματογραφική σοδειά, το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος τιμά τα εκατό χρόνια μιας εθνικής κινηματογραφίας που διεκδικεί τη θέση της στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη με βραβεία, διεθνείς διακρίσεις, συμμετοχές σε φεστιβάλ, αλλά και ...ολοένα αυξανόμενο αριθμό εισιτηρίων στις αίθουσες.

Στην Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου θα προβληθούν, ανάμεσα σε άλλες, η ταινία «Ξενοδοχείο η Πατρίς» ( 1987) του Ομέρ Καβούρ, η «Αθωότητα» (1998) του αναμορφωτή σκηνοθέτη Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ αλλά και η πολυβραβευμένη ταινία του Ρεχά Ερντέμ «Κόσμος» ( 2009), με ήρωα έναν ...θαυματοποιό που ήρθε από το πουθενά για να ταράξει τα ήρεμα και βαρετά νερά στη ζωή των κατοίκων μιας -φανταστικής- συνοριακής πόλης.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, (Μετρό Κεραμεικός) 104 35 Αθήνα, τηλ. 210 36 09 695, 36 12 046, fax: 210 3628468, [email protected], www.tainiothiki.gr, facebook.com/tainiothikigr.