Ξεκινά το 27o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

panorama

Σκηνή από την ταινία «Queen and Country» του Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman.

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Είκοσι επτά χρόνια αγάπης για το σινεμά δεν είναι λίγα. Το πιο «παλιό» κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας επιστρέφει σήμερα και θα παραμείνει μαζί μας μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Σε αριθμούς το φεστιβάλ μας υπόσχεται τα εξής: 14 μέρες σινεμά (από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος), 70 ταινίες από Ευρώπη και από όλον τον κόσμο, από σήμερα 16 έως την Κυριακή 26 Οκτωβρίου σε δύο κινηματογράφους: Ααβόρα και Άστυ.

Το πράσινο φως δίνει σήμερα στο Άστυ το «Queen and Country» του Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman, με τους Callum Turner, Caleb Landry Jones και David Thewlis στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, που θα χαρακτηρίσει τη φετινή διοργάνωση.

Το πρόγραμμα του 27ου Πανοράματος περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και αφιερώματα: Οκτώ έλληνες σκηνοθέτες προτείνουν την αγαπημένη τους ευρωπαϊκή ταινία, A' Παγκόσμιος Πόλεμος, O μοναχικός Πιέρ Ετέ, Έλια Σουλεϊμάν, Οι αντικομφορμιστές του ελληνικού σινεμά, Ειδική προβολή με αφορμή την επίσκεψη του Πολ Λάβερτι στην Αθήνα ως τιμώμενου προσώπου της φετινής εκδήλωσης και 14 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, φιναλίστ των βραβείων (2013) της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (European Film Academy), αλλά και 5 μικρού μήκους ταινίες των σπουδαστών της Horme Pictures.

Τη φετινή επιτροπή απαρτίζουν οι κριτικοί: Dragan Jurak, Shy K. Shegev και Κωνσταντίνος Μπλάθρας.

Πληροφορίες: 16 – 26 Οκτωβρίου 2014, στους κινηματογράφους ΑΣΤΥ και ΑΑΒΟΡΑ (Επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10). Γενική Είσοδος: 5 ευρώ, 10 προβολών: 30 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο 211-1096515 και στο www.panoramafest.org.