Χμερ... από πλαστελίνη

xmer
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

The Missing Picture. Το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ προβάλλεται αύριο στις 21:00 στο Exile Room με ελεύθερη είσοδο.

O Rithy Panh είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης από την Καμπότζη με γαλλική ανατροφή. Ο συνδυασμός αυτός είναι συγκλονιστικός όπως απεικονίζεται στο «The missing Picture» το animation που κέρδισε επάξια το βραβείο του τμήματος Un Certain Regard στο Φεστιβάλ Καννών (2013) αλλά και μία υποψηφιότητα για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2014).

Η δημιουργία του φωτίζει την αιματηρή Ιστορία του καθεστώτος των Χμερ, μέσα από εικόνες που …λείπουν. Από μαρτυρίες που προσπαθείς αλλά δεν καταφέρνεις να βρεις. Άρα πώς μπορείς να διατηρήσεις ζωντανή τη μνήμη των δικών σου όταν δεν έχει απομείνει καμία μαρτυρία της ύπαρξής τους; Μία ματιά, στο τρέιλερ, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, θα σας πείσει.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70, η Καμπότζη βίωσε μια πραγματική γενοκτονία υπό τη δικτατορία του Πολ Ποτ και την αιματηρή κυριαρχία των Κόκκινων Χμερ. Δεκατριών ετών κατά την εισβολή τους στην Πνομ Πενχ στις 17 Απριλίου 1975, ο σκηνοθέτης Rithy Panh επιβίωσε της κτηνωδίας, βλέποντας όμως τους πιο κοντινούς του ανθρώπους να εξοντώνονται.

Αδυνατώντας να προσφέρει απτές αποδείξεις για τα δεινά της οικογένειάς του και χιλιάδων συμπατριωτών του, καθώς τα μόνα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που επιβιώνουν είναι τα προπαγανδιστικά φιλμ του καθεστώτος, ο σκηνοθέτης επιστρατεύει τις προσωπικές του αναμνήσεις και αναπαριστά τις χαμένες σελίδες της Ιστορίας χρησιμοποιώντας μικροσκοπικές φιγούρες κατασκευασμένες στο χέρι από πηλό και πλάθοντας λεπτομερή διοράματα ενός οδυνηρού παρελθόντος.

Στοιχειωτικό, συγκινητικό και εν τέλει υπερβατικό, το αυτοβιογραφικό αυτό φιλμ αποτελεί μια τολμηρή καλλιτεχνική επιλογή και συνάμα μια ωδή στη δύναμη της μνήμης αλλά και στην ίδια την ικανότητα του σινεμά να συλλάβει το ασύλληπτο.

Πληροφορίες: Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 21.00, Exile Room, Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι (έναντι Μετρό), Τηλ: 210-3223395, fax: 210-3223396, www.exileroom.gr.