Το παγκόσμιο σινεμά υποκλίνεται στο Νίκο Καζαντζάκη

kazantzakis
ΚΥΡΙΑΚΗ, 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως, ο Νίκος Καζαντζάκης γίνεται «αντικείμενο» κινηματογραφικού θαυμασμού σε ένα φεστιβάλ που τιμά τη μνήμη και το έργο του.

«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ζυλ Ντασέν, ο «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ο τελευταίος Πειρασμός» του Martin Scorsese. Όλα έμπνευση του σπουδαίου αυτού Έλληνα λογοτέχνη. Ενός ανθρώπου που η γραφή του δε γνώριζε σύνορα και λαούς.

Στο μεγαλείο αυτό του Νίκου Καζαντζάκη υποκλίνονται όλοι και η New Star, o Κινηματογράφος Αλκυονίς New Star Art Cinema και οι Εκδόσεις Καζαντζάκη παρουσιάζουν από σήμερα Κυριακή 26 Οκτωβρίου ως την επόμενη Κυριακή 2 Νοεμβρίου, το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μνήμης και Τιμής για τον Νίκο Καζαντζάκη  στον Κινηματογράφο «Αλκυονίδα».

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στους Μάριο Ιορδάνου και Σοφία Καζαντζιάν και πριν από τις προβολές των ταινιών θα προβάλλεται η βραβευμένη μικρού μήκους ταινία του Μάριου Ιορδάνου «Το μυστικό του Θησέα», μία κινηματογραφική διασκευή της «Ασκητικής» του Ν. Καζαντζάκη, που απέσπασε το Α΄ βραβείο φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ ελληνικού έργου στο Λονδίνο. Τη διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφει ο Πάνος Γκόλφης.

Στον εκθεσιακό χώρο του κινηματογράφου θα βρείτε μουσειακό υλικό για τον Νίκο Καζαντζάκη (με έπιπλα, αντικείμενα και χειρόγραφά του), καθώς και έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού  Ευάγγελου Καλογερόπουλου.

Τα πρωινά, οι μικροί μαθητές του Δήμου Αθηναίων θα μπορούν να έρθουν στο χώρο και να ξεναγηθούν από τη Μουσειολόγο Ελευθερία Καμπιτάκη, αλλά και να παρακολουθήσουν το αριστουργηματικό παιδικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσού» σε δραματοποιημένη αφήγηση από τον Μάριο Ιορδάνου και τη Σοφία Καζαντζιάν.

Πληροφορίες: Κινηματογράφος ΑΛΚΥΟΝΙΣ, Ιουλιανού 42-46, Αθήνα, επίσημη έναρξη: 26 Οκτωβρίου 2014, 7:00 μ.μ, για την Κυριακή 26/10 είσοδος και parking δωρεάν, τις υπόλοιπες ημέρες 27/10 -2/11 ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ για προβολή δύο ταινιών.