Τη σύλληψη του Roman Polanski επεδίωξαν οι Αμερικανοί

polanski
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Tη σύλληψη του σκηνοθέτη Roman Polanski στην Πολωνία, όπου είχε μεταβεί για να παρευρεθεί στα εγκαίνια του Μουσείου της Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας, επεδίωξαν οι ΗΠΑ, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρζα», επικαλούμενη πηγές στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Polanski, ο οποίος έχει πολωνική και γαλλική υπηκοότητα και είναι σήμερα 81 ετών, καταζητείται από το 1977 από την αμερικανική αστυνομία για παράνομες σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη.

Το αίτημα της αμερικανικής δικαιοσύνης προς την εισαγγελία της Πολωνίας να συλληφθεί ο Polanski και να αρχίσει η διαδικασία για την έκδοσή του απορρίφθηκε προς το παρόν, επειδή δεν πληρούσε τα κριτήρια που απαιτούνται από τις διεθνείς συμφωνίες: δεν είχε μεταφρασθεί στα πολωνικά, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Ο Πολωνός γενικός εισαγγελέας είχε δηλώσει ήδη από το 2010 πως η έκδοση του Polanski δεν είναι δυνατή, επειδή το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται έχει ήδη παραγραφεί βάσει της πολωνικής νομοθεσίας.

Ωστόσο δεν έχει παραγραφεί βάσει του αμερικανικού δικαίου και, μολονότι ο Polanski δε μπορεί να εκδοθεί από την Πολωνία, η σύλληψή του κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ παραμένει δυνατή. Αυτή τη φορά αναμένεται εντούτοις ότι θα έχει επιστρέψει στη Γαλλία, όπου κατοικεί, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψή του, όπως εκτιμά ένας εισαγγελέας τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Ο δημιουργός της «Νύκτας των Βρυκολάκων» και του «Μωρού της Ρόζμαρι» είχε συλληφθεί το 2009 στη Ζυρίχη, όπου είχε μεταβεί για να παραλάβει ένα βραβείο και στη συνέχεια είχε τεθεί υπό κράτηση κατ' οίκον στην Ελβετία για μερικούς μήνες, αλλά δεν είχε εκδοθεί.

Ο Polanski είχε μεταβεί ινκόγκνιτο στην Πολωνία το 2011 χωρίς να ενοχληθεί. Ωστόσο, η παρουσία του αυτή την εβδομάδα δε μπορούσε να μείνει μυστική, καθώς το πρόσωπό του εμφανίσθηκε στην τηλεόραση κατά τα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου.

naftemporiki.gr