Ταξίδι σε σκηνικά… Game of Thrones

county-down
ΠΕΜΠΤΗ, 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μήπως έχετε πάθει στερητικό από το Game of Thrones και ψάχνετε απεγνωσμένα τρόπους να το ξαναβάλετε στη ζωή σας μέχρι να αρχίσει η νέα σεζόν τον Απρίλιο; Τι θα λέγατε για ένα ταξιδάκι σε μέρη που επιλέχτηκαν για τα γυρίσματα;

Η αμερικάνικη σειρά Game of Thrones των David Benioff και D. B. Weiss, από τη σειρά φαντασίας του A Song of Ice and Fire του George R. R. Martin, έχει κατορθώσει να μπει σε κάθε σπίτι και να προκαλέσει αγωνία, φρίκη, θαυμασμό, απορία, αγανάκτηση, ενθουσιασμό και διάφορα άλλα ανάμεικτα συναισθήματα στους εκατομμύρια φανατικούς τηλεθεατές της ανά τον κόσμο.

Πέραν, όμως, της ομολογουμένως ασύλληπτης πλοκής της, η σειρά φημίζεται και για τη φωτογραφία της και τα υπέροχα μέρη στα οποία διαδραματίζεται. Το Lonely Planet συγκέντρωσε κάποιες από τις καλύτερες τοποθεσίες της σειράς -γι’ αυτούς που αγαπάνε το Game of Thrones ή τα ταξίδια ή και τα δύο- κι εμείς σας τις παρουσιάζουμε για να σας δείξουμε ότι μπορείτε να επισκεφτείτε κι εσείς τον παγωμένο Βορρά χωρίς να είστε μισθοφόρος στρατιώτης ή να ανήκετε σε κάποιον… Οίκο.

County Down, Βόρεια Ιρλανδία
Το County Down της Βόρειας Ιρλανδίας είναι εκεί που ξεκίνησαν όλα με το Tollymore Forest Park να εμφανίζεται στο πρώτο επεισόδιο. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Castle Ward, μια μεγάλη έκταση κοντά στο χωριό Strangford η οποία περιλαμβάνει κήπους, πύργο, βικτωριανό πλυσταριό, θέατρο, ρεστοράν, μύλους κ.λπ. Το Αββαείο Inch εμφανίζεται στη σειρά ως Riverlands και όλα βρίσκονται κοντά στο Newcastle νοτιοανατολικά του Μπέλφαστ, σε μια εύκολη διαδρομή με το αυτοκίνητο από την πόλη. Αν επισκεφτείτε το County Down ποτέ, θα καταλάβετε με την πρώτη ματιά γιατί το επέλεξαν οι παραγωγοί της σειράς, με τις απότομες πλαγιές του και την ήσυχη ακτή του, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, το μέρος θα σας αποζημιώσει με τα βουνά Mourne. 

County Antrim, Βόρεια Ιρλανδία
Η εξοχή και η ιδιαίτερη ακτογραμμή του County Antrim φαίνεται πως παρείχαν αρκετό υλικό για τοποθεσίες στην αμερικάνικη σειρά, με το γραφικό χωριό Ballintoy να μεταμορφώνεται σε Lordsport για τις ανάγκες της σειράς, την πόλη-λιμάνι Ballycastle, το δρόμο Dark Hedges κοντά στο Ballymoney, έναν από τους πιο φωτογραφημένους δρόμους του κόσμου, ο οποίος στη σειρά εμφανίστηκε ως ένα κομμάτι του Kingsroad κ.ά. Στην περιοχή ανήκουν και δυο διάσημες τουριστικές ατραξιόν της Ιρλανδίας, η περιοχή Giant’s Causeway (έκταση με περίπου 40 χιλιάδες πολυγωνικές πέτρες από βασάλτη που εκτείνονται κατά μήκος της ακτής) και η γνωστή γέφυρα Carrick-a-Rede Rope Bridge φτιαγμένη από σκοινί.

Εθνικό Πάρκο Vatnajökull, Ισλανδία
Τα απέραντα ανεμοδαρμένα τοπία της Ισλανδίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Game of Thrones, στο οποίο πρωταγωνίστησαν σε πολλές σκηνές βόρεια του Τείχους. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στον παγετώνα Svínafellsjökull του Εθνικού ΠάρκουVatnajökull, ενώ και η ιδιαίτερη λίμνη Mývatn κοντά στο ηφαίστειο Krafla έχει εμφανιστεί στη σειρά. Η έκταση του Εθνικού Πάρκου Vatnajökull αντιστοιχεί στο 10% της Ιρλανδίας και αποτελεί το μεγαλύτερο παγετώνα εκτός των Πόλων, που προσελκύει έμπειρους πεζοπόρους και αναρριχητές κυρίως από το Reykjavik. Οι επισκέπτες του μπορούν να εξερευνήσουν από κοντά τον πάγο, τις σπηλιές, τους καταρράκτες, τα δάση και τα βουνά του, ζώντας μια εμπειρία που δύσκολα θα ξαναζήσουν.

Dubrovnik, Κροατία
Με τις ηλιόλουστες παραθαλάσσιες τοποθεσίες του και τη λαμπερή πόλη με τη λευκή πέτρα, το Dubrovnik, στα νότια των Δαλματικών Ακτών, αποτελεί το τέλειο μέρος για το King’s Landing, την πρωτεύουσα των Επτά Βασιλείων. Περπατώντας προς την κορυφή των μεσαιωνικών τειχών της παλιάς πόλης, θα δείτε τον κόλπο όπου πραγματοποιήθηκε η γνωστή μάχη της σειράς Battle of Blackwater, με το φρούριο Lovrjenac να μεταμορφώνεται στο μεγαλόπρεπο Κόκκινο Φρούριο. Ανεβαίνοντας ψηλά στον Πύργο Minčeta θα βρεθείτε στη διαδρομή που ακολούθησε η Daenerys Targaryan όταν προσπαθούσε απεγνωσμένα να μπει στον Οίκο των Αθάνατων για να σώσει τους δράκους της. Σκηνές έχουν γυριστεί και στο όμορφο νησί Lokrum, αλλά και έξω από το Dubrovnik, στους Κήπους Trsteno.

Split, Κροατία
Στην τέταρτη σεζόν της σειράς, τα γυρίσματα μεταφέρθηκαν βόρεια του Dubrovnik, στην παραθαλάσσια πόλη Split. Το Φρούριο Klis και το λατομείο στη Žrnovnica βορειοανατολικά της πόλης χρησιμοποιήθηκαν για τα γυρίσματα σκηνών μάχης, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε το παλάτι του Διοκλητιανού που βρίσκεται στην πόλη και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ρωμαϊκά κτίρια του κόσμου. Χτίστηκε στα τέλη του 3ου–αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. με σκοπό να αποσυρθεί εκεί ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός και σήμερα αποτελεί την καρδιά της πόλης, με μαγαζιά, εστιατόρια και bar να απλώνονται μέσα στα τείχη του. Γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο νότιο άκρο του παλατιού, στα κελάρια, τα οποία τη ρωμαϊκή εποχή χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι για φαγητό και κρασί.

Essaouira, Μαρόκο
Στο Game of Thrones τη συναντάμε ως Astapor, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την παραθαλάσσια πόλη Essaouira στο Μαρόκο, η οποία έκανε καλή δουλειά στο να δώσει στη σειρά την ατμόσφαιρα που χρειαζόταν, με τις παλιές αμμόπετρες, τους ήχους των γλάρων και τα μονοπάτια που δημιούργησαν το κατάλληλο σκηνικό. Η Essaouira είναι γνωστή για την καλλιτεχνική της τάση, με μικρά στούντιο και γκαλερί να γεμίζουν τα στενά δρομάκια της, ενώ είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής και στους σέρφερ, οι οποίοι την προτιμούν για τα κύματά της.