Remember, remember the 5th of November...

v
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Δικαιωματικά (και κινηματογραφικά) η μέρα αυτή ανήκει στην ταινία V for Vendetta.

Εκπληκτική ταινία. Αλλά παρόλα αυτά τα λαθάκια της τα έχει. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι οι στίχοι «Remember, rember the 5th of November» δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα Alan Moore, που δημιούργησε το graphic novel, στο οποίο βασίστηκε η ταινία, ούτε του David Lloyd, ο οποίος με τη βοήθεια του Tony Weare φιλοτέχνησαν το κόμικ.

Το ποίημα υπάρχει εδώ και αιώνες στην Αγγλία. Η ιστορία αφορά στη διάσημη «Gunpowder plot» (δηλαδή την υπόθεσης της πυρίτιδας πιο απλά) το 1605.

Guy Fawkes

Τότε ο αντιστασιακός Guy Fawkes προσχώρησε σε μια ομάδα Άγγλων Καθολικών και προσπάθησε να δολοφονήσει τον προτεσταντικό Βασιλιά James Ι τοποθετώντας 900 κιλά πυρίτιδας στο κελάρι του ανακτόρου του Westminister. Το σχέδιο απέτυχε και ο Fawkes συνελήφθη μετά από ένα ανώνυμο γράμμα που ενημέρωνε για το σχέδιο της δολοφονίας.

Ο ίδιος βασανίστηκε και στις 31 Ιανουαρίου, λίγο πριν την εκτέλεσή του, πήδηξε από το ικρίωμα, όπου επρόκειτο να κρεμαστεί και έσπασε το λαιμό του, αποφεύγοντας έτσι την αγωνία του ακρωτηριασμού.

Οι Λονδρέζοι γιόρτασαν την αποτυχημένη δολοφονία ανάβοντας φωτιές και λίγους μήνες αργότερα το Κοινοβούλιο ανακήρυξε την 5η Νοεμβρίου ως Guy Fawkes Day. Ένα από ποιήματα που τίμησαν αργότερα (περίπου στα 1870) την ημέρα αυτή είναι και εκείνο που αναφέρεται στην ταινία V for Vendetta .

Remember, remember!
The fifth of November,    
The Gunpowder treason and plot;
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot!
Guy Fawkes and his companions
Did the scheme contrive,
To blow the King and Parliament
All up alive…

Στα πιο «γκούφικα» της ταινίας τώρα η σκηνή με τα κόκκινα και μαύρα ντόμινο που σχηματίζουν το γράμμα V, χρειάστηκε 22.000 ντόμινο για να δημιουργηθεί ενώ επιστρατεύτηκαν και δύο επαγγελματίες παίχτες ντόμινο, που δούλεψαν 200 ώρες για να κτίσουν το V.

Ο λόγος που οι μυστικοί αστυνομικοί ονομάζονται «Fingermen» (κάτι σαν δαχτυλάνθρωποι δηλαδή) στην ταινία είναι επειδή η δομή της εξουσίας έχει σαν βάση το ανθρώπινο σώμα. Έτσι, ο Καγκελάριος είναι το Κεφάλι, ο τηλεοπτικός σταθμός BTN το Στόμα, το τμήμα οπτικοακουστικής παρακολούθησης το Μάτι και το Αυτί, ο Επιθεωρητής Finch ήταν μέρος της Μύτης, η μυστική αστυνομία το Χέρι.

Σε μερικές σκηνές πίσω από τη μάσκα του V βρίσκεται ο James Purefoy, ο οποίος όμως απολύθηκε από την ταινία λόγω «καλλιτεχνικών διαφορών» με τον σκηνοθέτη, μόλις τέσσερις εβδομάδες μετά τα γυρίσματα. Τη θέση του πήρε ο Hugo Weaving.

Τα γυρίσματα μπορούσαν να γίνουν γύρω από το Βρετανικό Κοινοβούλιο και το Big Ben από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα, ενώ η παραγωγή μπορούσε να κλείνει το δρόμο μόνο για 4 λεπτά κάθε φορά.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας ο V χρησιμοποιεί λέξεις που ξεκινούν από …v 48 φορές.

Το όνομα της Natalie Portman στην ταινία είναι Evey και προφέρεται EV. Στην αγγλική αλφαβήτα το Ε είναι το πέμπτο γράμμα και το V το 25ο (άρα 5 x 5).

Στην εταιρεία παραγωγής της ταινίας εργάστηκε και ο Euan Blair, ο γιος του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Tony Blair.

Πρόκειται για την τελευταία ταινία του κινηματογραφιστή Adrian Biddle. Ο Biddle πέθανε σε ηλικία 53 ετών στις 7 Δεκεμβρίου του 2005 από καρδιακή ανακοπή. Η ταινία είναι αφιερωμένη σ αυτόν.

Extra info: Όταν η Evey τελικά απελευθερώνεται από το κελί τρέχει έξω στη βροχή και σηκώνει τα χέρια της ψηλά. Δεδομένων των συνθηκών της κράτησης, δε θα έπρεπε οι μασχάλες της να είναι... αξύριστες;

Σόφη Ζιώγου
[email protected]