Κριτική ταινίας: Οι Υπερέξι

hero-6
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το ότι η Disney είναι το απόλυτο προτεκτοράτο στο δυτικότροπο και απευθυνόμενο σε νεαρές ηλικίες animation δεν πρέπει να αποτελεί νέο.

Φρέσκα μυαλά υπάρχουν, κατάλληλο κεφάλαιο για να στηρίξει με την πρέπουσα υποδομή τις υπάρχουσες ιδέες επίσης, οπότε είναι σχεδόν δεδομένο ότι το κύριο προϊόν που θα βγάζει η συγκεκριμένη εταιρεία μια φορά το χρόνο θα είναι και το πιο πολυσυζητημένο, όπως και το γκανιάν για τα Όσκαρ.

Έτσι, για μια ακόμα χρονιά, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι οι Υπερέξι είναι η animation ταινία που θα απασχολήσει το κοινό περισσότερο. Οσμιζόμενοι τη γενικότερη τάση του εμπορικού κινηματογράφου προς τους πρωταγωνιστές με υπερηρωικές δυνάμεις και θέλοντας να πειραματιστεί λίγο και με τη γιαπωνέζικη κουλτούρα, η ταινία αποτελεί ταυτόχρονα μια παρωδία και έναν φόρο τιμής στα superhero flicks.

Έχουμε την υπέροχη τρισδιάστατη εικονοπλασία των Disney Studios με τα εξαίσια χρώματα, το έξοχο animation των χαρακτήρων, τις γεμάτες αδρεναλίνη και φαντασία σκηνές δράσης και, κυρίως, το ιδιαίτερο χιούμορ αυτών των ταινιών. Ένα χιούμορ βασιζόμενο επί το πλείστον στο σλάπστικ, με υπαίτιό του το φουσκωτό ρομπότ Baymax, μα και nerdy φραστική φύση, συνδυάζοντας την κουλτούρα της επιστήμης, των βιντεοπαιχνιδιών και (τι άλλο;) των υπερηρώων.

Ένα συνονθύλευμα διασκεδαστικό και ταυτόχρονα έξυπνο, που δεν υποτιμά την παιδική νοημοσύνη, ενώ δε διστάζει να προσφέρει και μια τρυφερή ιστορία σχετικά με το δέσιμο μεταξύ του κύριου πρωταγωνιστή, του εφευρέτη που καλείται να χρησιμοποιήσει τα ταλέντα του για την τήρηση της τάξης Hiro Hamada, με το δημιούργημά του, τον Baymax.

Δεν είμαι σίγουρος αν το παιδικό ακροατήριο θα καταλάβει τη σπιρτάδα των αναφορών και την έξυπνη χρήση της παρωδίας (ήδη η αναφορά σε μια πόλη όπως το San Fransokyo δε φαίνεται και τόσο απλή για το μικρό κοινό), ούτε και αν το ενήλικο ακροατήριο που θα το συνοδεύσει στις αίθουσες θα βρει το τρίτο και τελευταίο μέρος –το πιο «παιδικό» δηλαδή- εξίσου ενδιαφέρον με ό, τι προηγήθηκε, μα σε σύνολο, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα ψυχαγωγικότατο δημιούργημα κινουμένων σχεδίων, φτιαγμένο με μεράκι, «διαβασμένο» και ειπωμένο με ευφυία και τρυφερότητα. Έστω και αν θα το εκτιμήσουν για διαφορετικούς λόγους.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Don Hall, Chris Williams. Στα ελληνικά ακούγονται οι ηθοποιοί: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Στέλιος Ψαρουδάκης, Σταύρος Σιούλης, Νεφέλη Τουλιάτου, Φοίβος Ριμένας, Δάφνη Μανούσου, Ντίνος Σούτης, Χρήστος Θάνος, Χρύσα Διαμαντοπούλου. Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood.

Φοίβος Κρομμύδας