Ετοιμαστείτε για την ύστατη μάχη της Μέσης Γης

hobbit3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Peter Jackson μας έχει καλομάθει. Τόσο πολύ μάλιστα, που δε μπόρεσα να ευχαριστηθώ το νέο τρέιλερ από το τρίτο μέρος του Hobbit.

Η τριλογία ολοκληρώνεται. Η τελική μάχη προβλέπεται επική. Όπως φαίνεται και στο επίσημο τρέιλερ της ταινίας, όπως αυτό κυκλοφόρησε στο youtube, όλοι επιστρατεύονται σε μία μάχη που θα σημάνει τον κυρίαρχο στη Μέση Γη. Μία ιστορία που μας ταλαιπωρεί από το 2001, αν συνυπολογίσεις και την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Και εκεί νομίζω ότι χάνω το ενδιαφέρον μου. Όχι γιατί η τριλογία του Hobbit, δεν είναι εκπληκτική. Όχι γιατί δεν είναι άρτια τεχνικά. Ενδεχομένως να είναι και πολύ καλύτερη από τον Άρχοντα. Αλλά προσωπικά, πλέον τη θεωρώ μία ναι μεν υπέροχη ιστορία (Tolkien γαρ) αλλά και …μία από τα ίδια.

Τα Όρκ τα «αγαπώ», καλός και ο Bilbo και οι νάνοι, ακόμη καλύτεροι οι υπέροχοι Christopher Lee και ο Ian McKellen, αλλά αν επί 13 χρόνια «ζεις» κινηματογραφικά στη Μέση Γη, όπως την έχει δημιουργήσει υπέροχα ο Peter Jackson, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να σε εκπλήξουν.

Και να, αυτό ακριβώς είναι το σημείο, που μου λείπει. Το «στίγμα» εκείνο, που μου κλέβει τον ενθουσιασμό και δε μπορώ να απολαύσω την πολυαναμενόμενη κατά τ’ άλλα ταινία. Η έκπληξη.

Κατανοώ φυσικά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, τις άπειρες ώρες εργασίας, την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Αλλά ως θεατής για μένα η Μέση Γη πλέον έχει πάψει να με ενθουσιάζει.

Όσο φαντασμαγορικό και αν φαίνεται πως θα είναι το κλείσιμο της τριλογίας, μία φράση μου έρχεται στο μυαλό «been there, done that» σχεδόν. Τα είδαμε, τα ακούσαμε, ξάνά και ξανά. Πόσο πια να με εντυπωσιάσει μία μάχη με εκατομμύρια ξωτικά γεωμετρικά τοποθετημένα; Και αλήθεια, πόσο παράδοξο και σχεδόν αχάριστο ακούγεται αυτό; Αλλα δυστυχώς έτσι νιώθω.

Έστω και αν αντικειμενικά ο Άρχοντας ήταν κατώτερος σε σημεία από το Hobbit, είχε αυτό το πρωτόγνωρο, που γουρλώνεις τα μάτια και δε μπορείς να αποφασίσεις ποια σκηνή είναι καλύτερη. Μόνη ελπίδα; Κάποιες εκπλήξεις από τον master του είδους Peter Jackson, που θα ανανεώσουν ενδεχωμένως την κινηματογραφική αυτή εμμονή της Μέσης Γης. Η απάντηση στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 18 Δεκεμβρίου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]