«Το πάρτυ» του Πίτερ Σέλερς επιστρέφει...

to-partu-tou-piter-selers-epistrefei

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ο Πίτερ Σέλερς σε μια από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, λίγο πριν γίνει ροζ πάνθηρας.

«The party»

Ο Πίτερ Σέλερς ξεδιπλώνει το μοναδικό του κωμικό ταλέντο σε μια ταινία με ελάχιστους διαλόγους και απίστευτες γκάφες. Η απολαυστική αυτή κωμωδία έχει τη σκηνοθετική σφραγίδα του Μπλέικ Έντουαρτς, με τον οποίο ο Σέλερς συνεργάστηκε και στις θρυλικές ταινίες του «Ροζ πάνθηρα».

Στην Ελλάδα είδαμε για πρώτη φορά το «Τhe party» το 1968, ενώ στις ΗΠΑ η ταινία δεν είχε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία. Ο Πίτερ Σέλερς αξιοποιεί στο ρόλο του τις εμπειρίες που είχε από τη στρατιωτική του θητεία στην Ινδία και αντλεί έμπνευση από τον βωβό κινηματογράφο και την κινησιολογία του Τσάρλι Τσάπλιν.

Ο Πίτερ Σέλερς υποδύεται έναν αφελή ινδό ηθοποιό που σκορπίζει την καταστροφή σε ένα λαμπερό πάρτι του Χόλιγουντ. Η οδύσσεια του άτυχου ινδού, ο οποίος δεν μπορεί να προσαρμοστεί στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, ξεκινά από τα γυρίσματα μιας πολεμικής ταινίας, όπου συμμετέχει ως κομπάρσος.

Ο ήρωας παραβαίνει συστηματικά όλες τις εντολές του σκηνοθέτη και κατά λάθος ενεργοποιεί έναν εκρηκτικό μηχανισμό που καταστρέφει ένα πανάκριβο σκηνικό. Η απόλυση είναι άμεση, όμως ο Μπάκσι (Πίτερ Σέλερς) κατορθώνει χάρη σε ένα παιχνίδι της τύχης να εισβάλλει και πάλι στο Χόλιγουντ. Κατά λάθος το όνομά του εγγράφεται στη λίστα με τους καλεσμένους στο πάρτι ενός ισχυρού άνδρα της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο Μπάκσι με την αφέλειά του προσδίδει μια σουρεαλιστική, κωμική νότα σε μια κοινωνική εκδήλωση, που κατά τα άλλα θα ήταν εξαιρετικά βαρετή.

Παίζουν οι Πίτερ Σέλερς, Κλοντίν Λονγκέ, Μαρτζ Τσάμπιον, Αλ Τσέκο. Η ταινία προβάλλεται από τη Seven Films.