4 ηθοποιοί που κατέστρεψαν τη φήμη τους (μόνοι τους)

mitch
ΚΥΡΙΑΚΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

«Η φήμη χωρίς υπόληψη μοιάζει σαν γυαλισμένα παπούτσια με τρύπες» είπε κάποτε ο Γάλλος δοκιμιογράφος και ουμανιστής της Αναγέννησης, Michel de Montaigne. Αλλά ποιος τον άκουσε;

Σίγουρα όχι οι αστέρες που ακολουθούν. Χαμένοι μέσα στη δίνη της φήμης τους, παρασύρθηκαν -ίσως- εγκλωβίστηκαν -ενδεχομένως- ή ψωνίστηκαν – πιο πιθανό- και κάπου έχασαν το μέτρο.  Αποτέλεσμα; Να δυσφημίσουν την ίδια τους την υπόληψη. Και ο κόσμος (και εμείς φυσικά) δεν ξεχνάμε εύκολα.

Όλοι θυμούνται τον Mitch Buchannon (δηλαδή David Hasselhoff) να κυλιέται και να προσπάθεί να φάει ένα burger από το πάτωμα, λιωμένος από το μεθύσι. Τότε, το 2007, το βίντεο το τράβηξε η κόρη του σε μία προσπάθεια να τον συνετίσει. Το ανέβασε στο internet και το αποτέλεσμα ήταν ο άλλοτε δυνατός και ηθικός «ναυαγοσώστης» να χάσει την κηδεμονία των παιδιών του και σίγουρα την υπόληψή του.

Και η τραγωδία του δεν σταμάτησε εκεί καθώς κάποια στιγμή σε μία προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο της εταιρείας British Airways, του απαγορεύτηκε η είσοδος επειδή ήταν μεθυσμένος. Τι κι αν οι μάνατζέρ του επέμεναν για το αντίθετο, τελικά ο Hasselhoff την έχασε την πτήση. Πλέον έχει ανακάμψει σε εμφανίσεις. Πρόσφατα τον είδα και στα φετινά Mtv awards να υποδύεται τον William Wallace (Braveheart) σε μία κωμική αλλά πολύ κακόγουστη και αποτυχημένη απόπειρα.

Πιο σοβαρή η περίπτωση του Pee-wee Herman, δηλαδή του ηθοποιού Paul Reubens. Ο ίδιος μεσουρανούσε με αυτόν τον χαρακτήρα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Αλλά ο ρόλος μάλλον δεν έχει καμία σχέση με την προσωπικότητα του ανθρώπου που τον υποδύεται.

Ο Reubens το 1991 συνελήφθη στη Sarasota της Φλόριντα γιατί αυτοϊκανοποιούνταν σε αίθουσα σινεμά με ταινίες ενηλίκων. Τα media έπεσαν πάνω του, η καριέρα του πήρε την κατρακύλα και εκεί που πήγαινε να ξεχαστεί το θέμα χρόνια μετά, το 2002 το όνομά του ενεπλάκη σε μία περίεργη υπόθεση παιδικής πορνογραφίας. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν όταν δήλωσε ένοχος γαι πλημμέλημα στην κατηγορία της «βωμολοχίας».

Ο Tom Cruise από την άλλη είχε δικές του περιπέτειες. περισσότερο, θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ναι, η καριέρα του δεν έχει υποστεί τις επιπτώσεις (και αυτό λέγεται πολύ καλό management) αλλά πριν κάποια χρόνια που γνωρίστηκε με την Σαϊεντολογία το είχε παρατραβήξει το θέμα.

Η ντροπιαστική εμφάνισή του στην Oprah απέδειξε ότι δεν ήταν και ο πιο έξυπνος άνθρωπος (όχι ό,τι το πίστευε κανείς αυτό αλλά λέμε τώρα). Αργότερα μπήκε σε μία διαμάχη με την εκκλησία (του!) γιατί οι υπεύθυνοι κατέβασαν ένα βίντεό με τον ίδιο, που είχε οδηγήσει τους γνωστούς Anonymous να χακάρουν το λογαριασμό του οργανισμού. Ούτε και εκεί τον ήθελαν δηλαδή. Και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: το γεγονός ότι ακόμα κάνει καριέρα ο Cruise δε σημαίνει αυτόματα ότι έχει καλή φήμη.

Τελευταία η Jennifer Grey, που έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της. Τη γυναίκα αυτή πρέπει να τη διδάσκουν ως παράδειγμα προς αποφυγή. «Τι να κάνεις αν θες σαν κάψεις την καριέρα σου σε μία νύχτα;». Η φήμη που της χάρισε το «Dirty dancing» ήταν ανέλπιστη.

Πολλοί συνάδελφοί της ονειρεύονται μια τέτοια ευκαιρία. Εκείνη την είχε και την έκαψε. Αφού λοιπόν έγινε γνωστή, αποφάσισε να κάνει πλαστική μύτης για να γίνει πιο αρεστή και να κερδίζει περισσότερους ρόλους. Ερώτημα: από πότε έχετε να τη δείτε να παίζει σε ταινία; Σωστά σκεφτήκατε.

Στην περίπτωσή της μάλιστα, μπορεί και να την έχετε δει, αλλά απλά να μην την έχετε αναγνωρίσει. Η ίδια μάλιστα έχει παραδεχτεί (και προς τιμή της) ότι η απόφασή της αυτή ήταν η χειρότερη της ζωής της. Μετά την επέμβαση κανείς πλέον δεν την αναγνώριζε. Και ακόμα δυσκολευόμαστε, εδώ που τα λέμε. Αλλά αν και αναγνώρισε το λάθος της για τη μύτη, αυτό καθόλου δεν την εμπόδισε να συνεχίσει σε άλλες περιοχές του προσώπου της (και μετά η Renee Zellweger μας πείραξε).

Πόσο άδικο τελικά είχε ο Johnny όταν έλεγε στο Dirty Dancing: Nobody puts baby in the corner!

Σόφη Ζιώγου
[email protected]