Στο σύμπλεγμα της αράχνης: αυτή είναι τηλεοπτική σειρά (από την Καβάλα)!

araxnh
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Δεν την ξέρεις; Και απορείς και από πάνω, γιατί δεν την ξέρεις; Ψάχνεις όοοοολα τα τηλεοπτικά κανάλια και πάλι τίποτα; Καμία ανησυχία, οι συντελεστές του εγχώριου κοινωνικού δράματος/θρίλερ δε θα σε αφήσουν έτσι.

Ναι, πλέον έχουμε νέο αίμα στην ελληνική τηλεόραση. Και όταν λέω αίμα, το εννοώ. Η τηλεοπτική σειρά «Στο σύμπλεγμα της αράχνης» είναι ένα τηλεοπτικό θρίλερ, που εκτυλίσσεται στην πανέμορφη Καβάλα και φυσικά έχει και τον απαραίτητο ερωτισμό, ίντριγκα, σασπένς που επιβάλλεται για να εξελιχθεί μία ιστορία με έναν φόνο γνωστού εφοπλιστή.

«Ποιος σκότωσε τον εφοπλιστή Γεωργίου; (και αυτό δεν είναι spoiler, μελλοντικοί φαν. Γιατί σας βλέπω, μαζεύεστε σιγά σιγά).

Λοιπόν, ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας. Όπως μας ενημερώνει και το τρέιλερ, που όπως και τα επεισόδια της σειράς μπορούμε να απολαύσουμε στο youtube, η ηρωίδα μας είναι η Στεφανία, μια επιτυχημένη συγγραφέας που κατηγορείται για το φόνο του συζύγου της. Η αστυνομία παραλληλίζει την ομοιότητα των γεγονότων με κάποιο μυθιστόρημα της. Ποιος όμως τελικά σκότωσε τον εφοπλιστή Γεωργίου και γιατί;;;;;;  (τα ερωτηματικά τα προσφέρει αφειδώς η περιγραφή της παραγωγής και σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσα να τα παραλείψω. Πνευματικά δικαιώματα γαρ).

Όλα λοιπόν συμβαίνουν στην Καβάλα, όταν μία επιτυχημένη (;)συγγραφέας κατηγορείται για το φόνο του εφοπλιστή (;) συζύγου της. Η ιστορία ok, είναι κλισέ αλλά ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και η σκηνοθεσία ακόμα, οι ερμηνείες, το μοντάζ. Εξάλλου σκεφτείτε τι θα ήταν η τριλογία του Larsson («Το κορίτσι με το τατουάζ» κ.λπ) χωρίς τον Daniel Craig και τη Rooney Mara (για τη σουηδική εκδοχή ούτε λόγος) αν δεν την είχε πιάσει στα χέρια του ο David Fincher; Τίποτα. Σκορπισμένα παλιόχαρτα σε κάποιο σκοτεινό και υγρό υπόγειο της Στοκχόλμης.

Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό λοιπόν, πάμε στα ενδότερα. Η σειρά μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου, οπότε και η σκηνοθέτις κυρία Ελευθερία Καραδήμου, ανέβασε το τελευταίο επεισόδιο στο youtube έχει 7 …επεισόδια. Δε χορταίνω να λέω τη λέξη επεισόδιο, από τη στιγμή που είδα αυτή τη σειρά. Ναι, δωρεάν, στο youtube, γιατί η Τέχνη δεν είναι για τους ολίγους.

Η σκηνοθεσία αγγελοπουλική. Πλάνα σχεδόν (και ενίοτε ολοκληρωτικά) αμοντάριστα. Έτσι όπως πρέπει. Γιατί ναι, αγαπάμε το δόγμα του 95. Το κίνημα εκείνο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που ξεκίνησε από πρωτοβουλία Δανών σκηνοθετών που υπηρετούσαν τον φυσικό ήχο, την κάμερα στο χέρι, την παντελή έλλειψη φίλτρων κ.λπ.

Και πάμε στις ερμηνείες: Starring: Αθηνά Ασημίδου, Γιάννης Νικολαϊδης κ.α, όπως αναφέρεται και στην επίσημη σελίδα της σειράς στο facebook, που έχει και 670 likes παρακαλώ. Οι ερμηνείες είναι…ιδιαίτερες (ας τις πω έτσι). Λίγο τύπου Bergman, με κάτι από αυτά που ζητούσε ο Φώσκολος από τη Βίρνα Δράκου και να εκεί στο βάθος διακρίνω και κάτι από λανθιμικές απαιτήσεις αλλά στο πιο ανθρώπινο, το πιο κοινωνικό, για να μην πω εμπορικό και ρίξω το επίπεδο.

Φωτογραφία, μοντάζ εξαιρετικά. Ειδικά η γιγάντια αράχνη, ως σημαίνον και σημαινόμενο της ιστορίας (και του συμπλέγματός της εν τέλει) που με τον ιστό της τυλίγει ολόκληρη την πόλη της Καβάλας από τους τίτλους αρχής κιόλας, δίνει το γεωγραφικό και σκοτεινό σεναριακό στίγμα του τι θα ακολουθήσει.

Για να είμαι ειλικρινής, η σειρά είναι «κόλλημα» (και για κακή μου τύχη, έχω πλήρη επίγνωση και σώας τας φρένας) όταν το γράφω αυτό. Στα plus της σειράς, οι φαν, που αδημονούν κάθε φορά για το επόμενο επεισόδιο. Αν και μερικοί κυρία Καραδήμου μου (η σκηνοθέτις είπαμε) δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι από το επεισόδιο νούμερο 6. Τους φάνηκε βαρετό. Και αναρωτιούνταν «Γιατί η Σιμόν συμπεριφέρεται με τόση κακία προς τη Στεφανία; Μήπως είχε κάποια ερωτική περιπέτεια στο παρελθόν με τον Φίλιππο και γι΄ αυτό αντιδρά έτσι; Μήπως τον θεωρούσε δικό της;».

Θερμή παράκληση: αν αυτά τα ερωτήματα απαντώνται στο 7ο επεισόδιο, σας εκλιπαρώ μη μου το πείτε. Δεν το χω δει ακόμα και δε θα θελα να μου χαλάσετε την αίσθηση αγωνίας, που αβίαστα, περίτεχνα και σχεδόν εγκληματικά δημιουργεί το καθημερινό αυτό αστυνομικό θρίλερ made in (by, for, from και όποια άλλη πρόθεση θέλετε) Kavala. Υποκλίνομαι.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]