6 βιβλία που είδαμε φέτος... στην οθόνη

angelina
ΤΡΙΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το έχουμε πει αρκετές φορές: το Hollywood αγαπά να μεταφέρει βιβλία στη μεγάλη οθόνη. To 2014 δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στη σχέση αυτή λογοτεχνίας- σινεμά.

Πολλά βιβλία, γνωστά ή άγνωστα έγιναν το σενάριο κάποιου σκηνοθέτη, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι και τόσο.

Ίσως επειδή το θέμα είναι ευαίσθητο για τους Έλληνες (αρχαία γλυπτά κ.λπ), ίσως επειδή ο George Clooney μας υποστήριξε στην επιστροφή των Ελγινείων( η επίσκεψη της συζύγου ακολούθησε πολύ αργότερα), η ταινία «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men) που βγήκε στις αρχές του χρόνου στις αίθουσες, ακούστηκε αρκετά.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Robert M. Edsel, που αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας που προσπαθεί να σώσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης από τους Ναζί. Βέβαια, οι κριτικοί δε συμφώνησαν με την «επίπεδη» μεταφορά του Clooney στην οθόνη, αν και είχε συγκεντρώσει πρωτοκλασάτους ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Ο Hiroshi Sakurazaka είναι ο δημιουργός του All You Need Is Kill. Όταν το κείμενο της "ελαφράς αυτής λογοτεχνίας', έπεσε στα χέρια του Tom Cruise μετατράπηκε σε «Edge of Tomorrow» (Στα όρια του αύριο) με τον ίδιο φυσικά πρωταγωνιστή και τον παλιό γνώριμο του Bourne, Doug Liman στη σκηνοθετική καρέκλα.

Η ταινία πήγε πολύ καλά εισπρακτικά, γεγονός που ήταν αναμενόμενο με τον Cruise πρωταγωνιστή σε τέτοιου είδους ταινίες μάλιστα. Ωστόσο, οι κριτικές υπήρξαν διφορούμενες. Άλλοι έλεγαν ότι είναι ίσως μία από τις καλύτερες ταινίες του και άλλοι επέμειναν ότι ο Cruise σώζει και πάλι τον κόσμο, σε μία ιστορία με περίεργο, σχεδόν ακατανόητο τέλος.

Αυτό που μας απασχόλησε πάρα πολύ ήταν το θρίλερ «Gone Girl» (Το κορίτσι που εξαφανίστηκε) του David Fincher. Βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα της Gillian Flynn και με τους Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris κ.α στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, πολλοί περίμεναν μία οσακρικών προδιαγραφών ταινία. Ως παραγωγή ήταν, ως ατμόσφαιρα επίσης, αλλά οι προσδοκίες για έναν Ben Affleck A΄ Ανδρικού ρόλου δεν επιβεβαιώθηκαν.

Το φιλμ Serena, που αναμένεται να βγει σύντομα στις αίθουσες, ήταν η πρώτη συνεργασία των Bradley Cooper με τη Jennifer Lawrence, αν και οι επέμενες δουλειές τους με τον David O. Russell και με τις οσκαρικές διακρίσεις, που ακολούθησαν, βγήκαν πρώτες στις αίθουσες. Η συνεργασία αυτή υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη της πολυβραβευμένης Δανής Susanne Bier, είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Ron Rash. Το αισθηματικό αυτό δράμα εκτυλίσσεται στη Βόρεια Καρολίνα της δεκαετίας του ‘20 αλλά μέχρι στιγμής η ταινία δεν έχει πείσει.

Το «Imitation Game» (Το παιχνίδι της μίμησης) είναι μία από τις πολυαναμενόμενες και πολλά υποσχόμενες ταινίες με τον αγαπημένο Benedict Cumberbatch και την ταλαντούχα Keira Knightley, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η ταινία έχει προβληθεί σε διάφορα φεστιβάλ μέχρι στιγμής και έχει κερδίσει τις εντυπώσεις.

Το βιβλίο, στο οποίο βασίζεται η ταινία, ανήκει στον Andrew Hodges και ο πρωτότυπος τίτλος του ήταν «Alan Turing: The Enigma». Γράφτηκε το 1983, σχεδόν 30 χρόνια μετά την αυτοκτονία του Turing. Η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες ανήμερα τα Χριστούγεννα και πολλοί είναι αυτοί που βάζουν τον Cumbercatch στη λίστα των Oscar.

Η 25η Δεκεμβρίου θα είναι δύσκολη μέρα για τους σινεφίλ, καθώς μία ακόμη πολυσυζητημένη ταινία βγαίνει στις αίθουσες. Μιλάμε για το «Unbroken», τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά της Angelina Jolie, που έχει ήδη κερδίσει το δικό της κοινό στους κριτικούς. Η ερμηνευτική δεινότητα του πρωταγωνιστή της Jack O'Connell έχει τιμηθεί με βραβεία ενώ η ίδια η αυτοβιογραφική ιστορία του ολυμπιονίκη Louis Zamperini, όπως την μετέφερε στο κλασικό πλέον βιβλίο της η Laura Hillenbrand το 2010, συγκλονίζει.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]