Ξεκίνησαν να μυρίζουν τα …oscar

gotham
ΤΡΙΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τα βραβεία Gotham Awards 2014, που δόθηκαν χθες με όλο το glamour και τη λάμψη που απαιτεί το Hollywood, δίνουν το έναυσμα για την επίσημη έναρξη της προ-οσκαρικής περιόδου.

Αν και βραβεία «ανεξάρτητων» συντελεστών, τα Gotham Awards έχρισαν τους πιθανούς νικητές των Χρυσών Αγαλματιδίων και τα πράγματα για την Ακαδημία Κινηματογράφους αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά.

Το «Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)» του Alejandro Gonzalez Inarritu κυριάρχησε και έβαλε τα θεμέλιά του για τη βραδιά των Oscar σε λίγους μήνες. Καλύτερη ταινία και καλύτερος ηθοποιός ο πρωταγωνιστής της, ο Michael Keaton, που βάζει σαφή υποψηφιότητα για τη μεγάλη βραδιά.

Η Julianne Moore παρέλαβε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο «Still Alice» των Richard Glatzer και Wash Westmoreland ενώ η τριάδα των πρωταγωνιστών του πολυσυζητημένου «Foxcatcher» βάζει την ταινία σε αρκετές από τις λίστες της Ακαδημίας. Το δράμα τιμήθηκε με δικό βραβείο για όλο το καστ του ενώ και ο σκηνοθέτης  Bennett Miller παρέλαβε τιμητική διάκριση για την προσφορά του.

Το ντοκιμαντέρ Citizenfour της Laura Poitras ανακηρύχθηκε το καλύτερο στην κατηγορία του ενώ το Boyhood του Richard Linklater, αν και κυριάρχησε με τις περισσότερες υποψηφιότητες (4 συνολικά), δεν κατάφερε να διακριθεί.

Η βραδιά, με οικοδέσποινα την Uma Thurman, έγινε στο Cipriani Wall Street στη Νέα Υόρκη και εκτός από τον Bennett Miller τιμήθηκαν ακόμα, η ηθοποιός Tilda Swinton και ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου Netflix, Ted Sarandos.

Αναλυτικά τα βραβεία έχουν ως εξής:

Καλύτερη ταινία: Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Καλύτερη ηθοποιός: Julianne Moore για το Still Alice
Καλύτερος ηθοποιός: Michael Keaton για το Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)
Ειδικό Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού: Steve Carell, Channing Tatum και Mark Ruffalo για το «Foxcatcher»
Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Citizenfour της Laura Poitras
Βραβείο «Live the Dream» για Γυναίκα Σκηνοθέτη: Chloé Zhao για το Songs My Brothers Taught Me 
Βραβείο κοινού: Boyhood
Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ana Lily Amirpour για το A Girl Walks Home Alone at Night (Kino Lorber).