Ποιές ήταν οι καλύτερες ταινίες του 2014;

imitation2
ΤΡΙΤΗ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Το 2014 ήταν μία πολύ καλή χρονιά για τον κινηματογράφο. Είδαμε blockbuster, ποιοτικές ταινίες να «απειλούν» τα blockbuster, βιβλία να γίνονται ταινίες, μιούζικαλ, κωμωδίες και πραγματικές ιστορίες.

Με τη χρονιά να φεύγει σύντομα, έφτασε η ώρα για το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) να δημοσιοποιήσει τη λίστα του με τις καλυτερες ταινίες της χρονιάς. Φέτος, για πρώτη φορά, μάλιστα οι ταινίες ήταν τόσο καλές που αποφάσισαν να αναδείξουν την τελική 11άδα με τις αμερικανικές ταινίες.

Στις σοβαρές  παραλείψεις προσθέστε ωστόσο, το Theory of Everything, Το κορίτσι που εξαφανίστηκε, που έχει χάσει την αρχική του δυναμική για κάποια οσκαρική διάκριση εδώ και καιρό, το Inherent Vice, το βραβευμένο μόλις την περασμένη εβδομάδα από το εθνικό συμβούλιο των κριτικών ταινιών των ΗΠΑ ως καλύτερη ταινία της χρονιάς, A Most Violent Year, το The Grand Budapest Hotel του Wes Anderson και το πολυσυζητημένο Wild.

Με αυτές τις παραλείψεις, η τελική ενδεκάδα διαμορφώθηκε ως εξής: American Sniper, Birdman, Boyhood, Foxcatcher, The Imitation Game, Interstellar, Into the Woods, Nightcrawler, Selma, Unbroken και Whiplash.

Η σπουδαιότητα της λίστας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι κάθε χρόνο…πέφτει μέσα στις προβλέψεις της, με την έννοια ότι η πλειονότητα των ταινιών της βρίσκεται μέσα στις υποψηφιότητες για Oscar. Παράδειγμα πέρυσι, όπου 8 ταινίες από τη λίστα του AFI ήταν προτεινόμενες για Oscar καλύτερης ταινίας (η λίστα είχε συνολικά 9 ταινίες).

Σημειώστε βέβαια, ότι οι περισσότερες από αυτές τις ταινίες δεν έχουν προβληθεί ακόμα στις ελληνικές αίθουσες αλλά σύντομα θα τις δούμε.