Κριτική ταινίας: Τα Μυστικά Του Δάσους

meryl
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Μιούζικαλ: ένα κινηματογραφικό ιδίωμα που κάποτε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού μεσουρανούσε και σήμερα συναντά περισσότερους πολέμιους παρά οπαδούς.

Ίσως στο κοινό μυαλό έχει καθιερωθεί ως ένα χαζοχαρούμενο θέαμα όπου το μουσικοχορευτικό υπερνικά την ίδια την υπόθεση, μα αν σκεφτούμε το όργιο του Moulin Rouge, το σκοτάδι και τις ερμηνείες του Sweeney Todd, την πλήρη αποδόμηση (και κατανόηση) του ιδιώματος στο Χορεύοντας Στο Σκοτάδι, όπως και το trash ξεφάντωμα του Hairspray, καταλήγουμε στο πως δε βράζουν όλα στο ίδιο καζάνι και πως το συγκεκριμένο ιδίωμα μπορεί να προσφέρει. Ωστόσο, Τα Μυστικά Του Δάσους, η νέα παραγωγή της Disney, δεν μπορούμε να πούμε πως ομοιάζει με κάποιο από τα παραπάνω παραδείγματα.

Βασισμένο στην ομώνυμη παράσταση του θρύλου του Broadway, Stephen Sondheim, το φιλμ ενώνει τους χαρακτήρες των ιστοριών των αδερφών Grimm, μπολιάζοντάς τες με ένα ταιριαστό σκοτάδι, προερχόμενο από ενήλικα θέματα, τα οποία και φωτίζει. Χωρίς να έχω παρακολουθήσει την παράσταση και χωρίς να δηλώνω ιδιαίτερος φαν του εν λόγω ιδιώματος, μπορώ να πω πως η κινηματογραφική αυτή διασκευή παραμένει καθ’ όλα εντυπωσιακή.

Σκηνοθετημένη με τη γνήσια μαγεία στην οποία η Disney μας έχει συνηθίσει, μα ταυτόχρονα έχοντας μια υπόσταση που την απομακρύνει από το καθαρά παιδικό κοινό, διατηρεί το σκοτάδι της, τη σάτιρά της και την εικαστική της άποψη φρέσκια καθ’ όλη τη διάρκεια της. Σίγουρα, οι ενήλικες θα είναι αυτοί που θα πιάσουν μερικά από τα δευτερεύοντα ζητήματα που θίγονται στο σενάριο, την πλοκή και τα τραγούδια, μα αυτό δε σημαίνει πως και το νεότερο κοινό δε θα μπορέσει να παρακολουθήσει μαγεμένο τα επί της οθόνης.

Τον Rob Marshall, άλλωστε, τον μάθαμε από την διασκευή του στο Σικάγο, το οποίο αποτελεί και την καλύτερή του ταινία και, μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες σκηνοθεσίας, επιστρέφει στα γνώριμά του εδάφη και παραδίδει μια αξιόλογη ταινία. Μιας και στα μιούζικαλ σημασία έχει η απόδοση των πρωταγωνιστών, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στη βασικότερη από αυτές.

Αν και η Meryl Streep παραμένει μια τεράστια ηθοποιός, στη συγκεκριμένη ταινία επισκιάζεται (και λόγω σκηνοθετικών επιλογών μα και συγκεκριμένων ερμηνευικών αδυναμιών)  από την Emily Blunt και την εξαίσια κεντρική ερμηνεία της-κινητήρια δύναμη όλης της ταινίας.  Στο πρώτο μισό της ταινίας αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια, ενώ στο σαφώς σκοτεινότερο δεύτερο μέρος κλέβει την παράσταση. Ένας παραπάνω λόγος για να δει κανείς αυτό το ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα.

Κοινώς, αν νιώθετε μέσα σας μια περιέργεια σε σχέση με το πώς μπορεί να δείχνει ένα μιούζικαλ εν έτει 2015, δώστε του μια ευκαιρία. Πιθανόν να το ευχαριστηθείτε.

Δείτε το τρέιλερ, όπως κυκλοφόρησε στο youtube.

Σκηνοθεσία: Rob Marshall. Πρωταγωνιστούν: Emily Blunt, Meryl Streep, Chris Pine. Στους κινηματογράφους από τη Feelgood Entertainment.

Φοίβος Κρομμύδας