Αυτά τα ζευγάρια αξίζουν σίγουρα και ...τρίτη ευκαιρία

imitation
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Όταν ενώνεις δύο εξαιρετικούς ηθοποιούς μπροστά στη μεγάλη οθόνη, μπορείς να κάνεις θαύματα.

Το παγκόσμιο σινεμά το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές και οι ταινίες που είδαμε τον τελευταίο καιρό απλά το επιβεβαιώνουν. Benedict Cumberbatch και Keira Knightley πρωτοσυναντήθηκαν στα πλατό της ταινίας Atonement (Εξιλέωση), ένα βρετανικό φιλμ του 2007. Κινηματογραφικά έχουν άψογη χημεία και ευτυχώς για μας, το πρώτο αυτό επιτυχημένο εγχείρημα, επανέλαβε ο Morten Tyldum στην ταινία The Ιmitation Game (Το παιχνίδι της μίμησης), που την περιμένουμε πώς και πώς την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες. Η ιστορία του Βρετανού μαθηματικού και αποκρυπτογράφου, Alan Turing, της διάνοιας που κατάφερε να σπάσει το Γερμανικό Αίνιγμα βοηθώντας στην ήττα των Γερμανών στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει βλέψεις για διακρίσεις και βραβεία.

© Lionsgate

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο πέθανε ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταλέντο. Ο Philip Seymour Hoffman. Το σινεμά ωστόσο μπορεί να υπάρχει και μετά το θάνατο των αγαπημένων μας ηθοποιών. Στην περίπτωση του Hoffman μάλιστα, πριν κάποιους μήνες είδαμε να ξαναζωντανεύει αυτό το ευφυές ταλέντο. Μία από τις εμφανίσεις του έγινε δίπλα στη επίσης εκπληκτική Julianne Moore και στο τρίτο μέρος της ταινίας-φαινόμενο Αγώνες Πείνας Mockingjay- μέρος 1ο.

H συνάντηση αυτή όμως ήταν κάτι παραπάνω από μία συνεργασία: Ήταν η επανάληψη της επιτυχημένης συνταγής μεταξύ των δύο αυτών πρωταγωνιστών, οι οποίοι είχαν ξαναβρεθεί το 1997 στο Boogie Nights και το 1999 στο Magnolia.

Τα μιούζικαλ δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων ένα από τα αγαπημένα είδη μου στο σινεμά. Ειδικά μάλιστα οι θεατρικές μεταφορές δε με συγκινούν καθόλου. Αλλά πέρα από προσωπικές προτιμήσεις δε θα μπορούσα να μην αναφέρω την Annie. Η χιλιοειπωμένη ταινία με την ορφανή πρωταγωνίστρια, που βλέπει τον κόσμο αισιόδοξα και καταλήγει να μαλακώσει και τον πιο σκληρό χαρακτήρα έρχεται στην Ελλάδα στις 2 Απριλίου.

Στην σύγχρονη εκδοχή της Sony είδαμε την Cameron Diaz να ξανασυναντά τον Jamie Foxx, κάτι που είχαμε να δούμε από το 1999 και το Any Given Sunday, σε μία ταινία του Oliver Stone, που αν και οι δύο πρωταγωνιστές δεν έκλεψαν την παράσταση, φαίνεται ότι δουλεύουν πολύ καλά μαζί.

Για τον Νώε του Aronofsky ακούσαμε πολλά. Πάρα πολλά μάλιστα. Ίσως και περισσότερα από όσα θα έπρεπε. Είτε σου άρεσε η ταινία όμως ως θεατής είτε όχι, πρέπει να παραδεχτείς ότι η συνεργασία Jennifer Connelly και Russell Crowe έχει μία μαγεία. Πρώτη φορά τους είχαμε δει το Ένας υπέροχος άνθρωπος το 2001 με οσκαρικές διακρίσεις για την Connelly και υποψηφιότητα για τον Crowe. Δεκατρία χρόνια μετά η εκπληκτική συνεργασία μεταξύ τους, απόκτησε βιβλικές διαστάσεις, και πολλή παραφιλολογία.

2005 και η ταινία Walk the Line, μας βάζει στα άδυτα ενός από τα πιο διάσημα ζευγάρια της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ο Joaquin Phoenix ως Johnny Cash και η Reese Witherspoon ως June Carter Cash, πραγματικά μαγεύουν κοινό και κριτικούς. Υπομονή μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες η πολυαναμενόμενη ταινία Inherent Vice με το δίδυμο πάλι μπροστά από την κάμερα. Αυτή τη φορά σε πιο φαιδρές καταστάσεις.

Η Emily Blunt είναι μία πολλά υποσχόμενη ηθοποιός. Κάτι που φάνηκε και από την ερμηνεία της ως Emily στην αγαπημένη ταινία του 2006 Ο Διάβολος φοράει Prada. Ταινία που αυτόματα σημαίνει Μeryl Streep φυσικά. H συνεργασία των δύο αυτών ηθοποιών επανήλθε στη μεγάλη οθόνη με το παραμύθι του Rob Marshall, Into the woods (Τα μυστικά του Δάσους), που παίζεται αυτή την εβδομάδα στις ελληνικές αίθουσες και με μία Streep να εκπλήσσει ευχάριστα για μία ακόμα φορά ως Κακιά Μάγισσα.

Όταν ο Christopher Nolan αποφάσισε το 2012 να κλείσει την τριλογία του δικού του Batman έφερε …αντιμέτωπους τον Michael Caine με την Anne Hathaway. Αν και όχι σε καθοριστικούς ρόλους, η συνεργασία τους ήταν παραδειγματική. Ο Nolan, ο οποίος έχει ως «φυλαχτό» τον Caine, αποφάσισε να ξαναβάλει δίπλα του την αμερικανίδα ηθοποιό στο Interstellar και για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η επιλογή του.

Ας ελπίζουμε και η νέα κινηματογραφική χρονιά να μας επιφυλάσσει ανάλογες επιτυχημένες εκπλήξεις.