Χρυσές Σφαίρες: σκάνδαλα, αστείες και ντροπιαστικές στιγμές του θεσμού

globes
ΚΥΡΙΑΚΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Οι Χρυσές Σφαίρες – άλλος ένας προάγγελος των Oscar- ανακοινώνονται σε λίγες ώρες. Τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Για μια ακόμα φορά φέτος, στην 72η απονομή, οικοδέσποινες είναι το εκπληκτικό δίδυμο των Tina Fey και Amy Poehler, δύο από τις καλύτερες κωμικούς του Χόλιγουντ.

Και αφού την κωμωδία την τραβάνε οι απονομές, ιδού μερικές από τις καλύτερες στιγμές του θεσμού ξεκινώντας από τις προαναφερθείσες κυρίες. Όταν ανέλαβαν για πρώτη χρονιά, στις 70ές Σφαίρες, η Poehler αφού διευκρίνισε ότι δε γνωρίζει το ζήτημα που είχε προκύψει τότε με τη σκηνοθέτιδα του Zero Dark Thirty, Kathryn Bigelow (πρώην σύζυγο του James Cameron)  είπε «Δεν έχω παρακολουθήσει τι έχει συμβεί με το Zero Dark Thirty, αλλά όταν πρόκειται για βασανιστήριο, εμπιστεύομαι τη γυναίκα που έμεινε 3 χρόνια παντρεμένη με τον James Cameron». Άουτς.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από τη αρχή. Όταν το 1958 ξεκίνησε η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση των Χρυσών Σφαιρών, η διοργάνωση δεν ήταν και τόσο …οργανωμένη. Έτσι, οι The Rat Pack, μία ομάδα ηθοποιών με κεντρικό πρόσωπο τον Humphrey Bogart, συμπεριλαμβανομένων των Dean Martin, Sammy Davis, Jr. και του μοναδικού Frank Sinatra, ανέλαβαν …αυτοβούλως χρέη παρουσιαστών.

Το ευτράπελο του 1998 είναι από τα μοναδικά στην ιστορία κάθε θεσμού. Ο Michael J. Fox ανακοινώνει τη νικήτρια του «Chicago Hope» Christine Lahti, αλλά δυστυχώς για αυτή εκείνη τη στιγμή αυτή βρίσκεται στην…τουαλέτα.

Την ίδια χρονιά, ο Ving Rhames σόκαρε ευχάριστα όταν κατά την παραλαβή του δικού του βραβείου για την ερμηνεία του στο Don King: Only in America, κάλεσε τον "αντίπαλό" του υποψήφιο στην ίδια κατηγορία, τον υπέροχο Jack Lemmon, να ανέβει στη σκηνή και του αφιέρωσε το βραβείο του.

«Ας πούμε τα πράγματα ως έχουν…Όταν καλείσαι να υποδυθείς μία ερωτευμένη γυναίκα στα 57 της χρόνια είναι σα να προσπαθείς να πιάσεις τα αστέρια με μία πτυσσόμενη σκάλα» είπε η Diane Keaton παραλαμβάνοντας το βραβείο για την ερμηνεία της στο Κάλιο Αργά Παρά Αργότερα, δίπλα στον Jack Nicholson. Υ.Γ και οι δύο πρωταγωνιστές τότε είχαν …ηλικιακό άθροισμα τα 125 χρόνια.

Το 2007, ο Sacha Baron Cohen ανεβαίνει στη σκηνή για να πάρει το δικό του βραβείο για το Borat. «Αλλά είδα και κάποια σκοτεινά μέρη της Αμερικής, μία άσχημη πλευρά της Αμερικής, μία πλευρά της Αμερικής που σπάνια βλέπει το φως της ημέρας. Φυσικά, αναφέρομαι στον πρωκτό και τους όρχεις του συμπρωταγωνιστή μου Ken Davitian» είπε και άφησε το ραδιοτηλεοπτικό να αναρωτιέται για τα πρόστιμα.

Μία από τις «περίεργες» στιγμές της διοργάνωσης ήταν και εκείνη με την μεθυσμένη Elizabeth Taylor στις 58ες Χρυσές Σφαίρες. «Τι; Δεν ανοίγω το φάκελο; Απλά διαβάζω από κει;» είπε με απορία κοιτώντας το auto cue και ο Dick Clark έτρεξε να σώσει την κατάσταση. «Gladiator» αναφώνησε η κυρία του Χόλιγουντ και έσκισε τον φάκελο.

Πίσω στο 1981, το σκάνδαλο είχε ένα όνομα Pia Zandora. H wannabe σταρ του Χόλιγουντ (και της ποπ μουσικής τότε δίπλα στον αδερφό του M. Jackson) λαμβάνει τη Χρυσή Σφαίρα νέας ηθοποιού για το Butterfly. Το περίεργο είναι ότι την ίδια χρονιά πήρε και το Χρυσό Βατόμουρο για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Οι φήμες λένε ότι ο τότε δισεκατομμυριούχος σύζυγός της Meshulam Riklis απλά της αγόρασε το βραβείο…τη Χρυσή Σφαίρα εννοείται, γιατί μάλλον το άλλο το πήρε με την αξία της.

WireImage / Matthew Simmons

Στα παρελκόμενα του διαγωνισμού και η μαζική απεργία των σεναριογράφων  το 2008, όπου όλος ο κινηματογραφικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό τους με τις Χρυσές Σφαίρες τότε να στερούνται της παρουσίας των μεγάλων αστέρων και να συμβιβάζονται με τους οικοδεσπότες να διαβάζουν απλά τα ονόματα των νικητών.

Αξιομνημόνευτη και η παρουσία του σκηνοθέτη Oliver Stone, ο οποίος έγειρε πλήθος συζητήσεων όταν, αφού κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Σεναρίου το 1979 για το «Εξπρές του μεσονυχτίου», ανέβηκε στη σκηνή και άρχισε να κατηγορεί την Αμερική για τους νόμους κατά των ναρκωτικών. «ΟΙ ΗΠΑ βάζουν κόσμο στη φυλακή γιατί είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών» είπε, το κοινό τον γιούχαρε και ο Chevy Chase προσπάθησε να σώσει τα άσωστα. Αργότερα βέβαια, ο Stone επέστρεψε στις Χρυσές Σφαίρες για να παραλάβει 4 ακόμα βραβεία.

Τα χρόνια πέρασαν και ο κόσμος του Χόλιγουντ έγινε πιο δεκτικός στη διαφορετικότητα. Έτσι, το 2013 έπειτα από πολλά χρόνια με ψιθύρους, φήμες και σούσουρο, η Jodie Foster στο λόγο της κατά την παραλαβή του βραβείου Cecil B. Demille για την προσφορά της στην 7η Τέχνη, παραδέχτηκε δημοσίως, ότι είναι ομοφυλόφιλη. Ο λόγος της προκάλεσε χειροκρότημα και συγκίνηση παρά περισσότερη αφορμή για σχόλια.

Για να δούμε φέτος τι θα γίνει...