Who is who: Τζένιφερ Ανιστον

who-is-who-tzenifer-aniston

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Η ηθοποιός που έχει καταφέρει να γοητεύσει τους άντρες, αλλά και να κάνει τις γυναίκες να τη συμπαθήσουν επειδή είναι «κορίτσι της διπλανής πόρτας», Τζένιφερ Άνιστον, μπαίνει στο «μικροσκόπιο» του click@Life και «ξετυλίγει» την καριέρα της.

Άλλοι τη θεωρούν σέξι, κάποιοι τη βρίσκουν συμπαθητική, μερικοί τη συμπόνεσαν όταν ο πρώην σύζυγός της, Μπραντ Πιτ, έπεσε στην αγκαλιά της Αντζελίνα Τζολί, ενώ στην Ελλάδα της δείχνουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια, λόγω της ελληνικής της καταγωγής. Όπως και να ‘χει, η Τζένιφερ Άνιστον έχει καταφέρει εδώ και 20 χρόνια να χτίσει μια επιτυχημένη καριέρα στο Χόλυγουντ, κρατώντας χαμηλά τους τόνους.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες στις 11 Φεβρουαρίου 1969 από γονείς επίσης ηθοποιούς, ενώ ο πατέρας της, ελληνικής καταγωγής, λεγόταν Αναστασόπουλος και ο νονός της ήταν ο Τέλι Σαβάλας. Έζησε ένα χρόνο στην Ελλάδα όσο ήταν ακόμη παιδί, πριν μετακομίσει με την οικογένειά της στη Νέα Υόρκη, όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μουσικής και παραστατικών τεχνών, στο Μανχάταν. Δούλεψε σε διάφορες παραστάσεις Off-Broadway και συντηρούσε τον εαυτό της κάνοντας διάφορες δουλειές ως σερβιτόρα ή υπάλληλος telemarketing, μέχρι το 1989 που μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να βρει την τύχη της στην πόλη των Αγγέλων – και των αστέρων.

Το κορίτσι της... τηλεόρασης και τα «φιλαράκια» της

Από το 1990 μέχρι το 1992, η Άνιστον συμμετείχε συνεχώς σε τηλεοπτικές σειρές, οι οποίες, όμως, ή δεν σημείωναν επιτυχία, ή ακυρωνόντουσαν κι όπως αναφέρει και η ίδια, είχε σκεφτεί πολλές φορές να τα παρατήσει.

Τα σχέδιά της, όμως, άλλαξαν μετά την οντισιόν της για την τηλεοπτική σειρά που αργότερα θα σάρωνε τα βραβεία, τα «Φιλαράκια», τo 1994. Αν και αρχικά προοριζόταν για το ρόλο της Μόνικα, τελικά επέλεξαν την Κόρτνεϊ Κοξ και η Τζένιφερ Άνιστον, έγινε η γνωστή σε όλους μας, Ρέιτσελ Γκρην, από το 1994 ως το 2004. Η σειρά σημείωσε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, το καστ «έδεσε» απρόσμενα καλά και η Άνιστον, όπως και οι συμπρωταγωνιστές της, έγιναν σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, οι πιο ακριβοπληρωμένοι τηλεοπτικοί ηθοποιοί, αφού τις 2 τελευταίες σεζόν λάμβαναν ως αμοιβή 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο. Ο ρόλος της ως Ρέιτσελ της χάρισε μεταξύ άλλων, 5 υποψηφιότητες για Emmy, 1 βραβείο Emmy το 2002 και μια Χρυσή Σφαίρα το 2003, όπως και τεράστια φήμη.

Οι εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές σειρές δεν είχαν σταματημό μέχρι τα μέσα του ’90, ενώ το 1999 χάρισε τη φωνή της και σε ένα επεισόδιο της επιτυχημένης σειράς κινουμένων σχεδίων για... μεγάλους, «South park».

Μέσα στη δεκαετία του 2000, έκανε και πάλι κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις, με πιο σημαντική αυτή στο «Dirt» το 2007, όπου πρωταγωνιστούσε η Κόρτνεϊ Κοξ, το παλιό της «φιλαράκι», με την οποία διατηρούν φιλικές σχέσεις, αλλά και στο «30 Rock» το 2008. Η δεύτερη της έφερε, μάλιστα, άλλη μια υποψηφιότητα για βραβείο Emmy.

Η σχέση της με τον κινηματογράφο

Τα «Φιλαράκια» μπορεί να κράτησαν για 10 ολόκληρα χρόνια, αλλά η Τζένιφερ δεν κάθισε «ήσυχη» όλο αυτό το διάστημα. Μετά το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1992 στο «Leprechaun», το οποίο έλαβε κακές κριτικές, το 1996 τη βρίσκουμε να παίζει β’ ρόλους σε ανεξάρτητες παραγωγές όπως το «Dream for an insomniac» και το «She’ s the one» μαζί με την Κάμερον Ντίαζ και τον Έντουαρντ Μπερνς.

Το 1997 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Picture Perfect» πλάι στον Κέβιν Μπέικον, αλλά και την Ολυμπία Δουκάκη, ενώ το 1998 πρωταγωνιστεί στη ρομαντική κομεντί «The οbject of my affection» δίπλα στον Πολ Ραντ, ο οποίος υποδύεται τον ομοφυλόφιλο τον οποίο έχει ερωτευτεί η Άνιστον. Η ίδια λαμβάνει καλές κριτικές για την εν λόγω ταινία, όπως και για το «Office Space» του Μάικ Τζατζ (1999).

Το διάστημα αυτό η Τζένιφερ βιώνει μεγάλη επιτυχία και στην προσωπική της ζωή, αφού το 2000 παντρεύεται σε μια πριβέ τελετή τον άντρα της ζωής της, Μπραντ Πιτ και ο γάμος τους αποτελεί το γεγονός της χρονιάς για όλο το Χόλυγουντ.

Οι ρόλοι που της ταιριάζουν δεν διαφέρουν τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα από αυτόν της Ρέιτσελ Γκρην και το 2002 έρχεται η low-budget ταινία «The good girl», η οποία προβλήθηκε σε λιγοστές αίθουσες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, ενώ στο καστ της ταινίας βρίσκουμε και τον Τζέικ Τζίλενχαλ.

Μια μεγαλύτερη κινηματογραφική δουλειά στο βιογραφικό της ήρθε το 2003, αφού το «Bruce Almighty» στο οποίο πρωταγωνίστησε με τον Τζιμ Κάρει, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στο box office, κάνοντας την ίδια ευτυχισμένη ένα χρόνο πριν τα «Φιλαράκια» φτάσουν στο τέλος τους, πράγμα που δημιουργούσε μια μικρή ανασφάλεια σε όλους τους πρωταγωνιστές.

Ένα χρόνο αργότερα παίζει το... «τρελοκόριτσο» σε μια ρομαντική κομεντί με τον Μπεν Στίλερ «Along came Polly», ενώ το 2005 αλλάζει ύφος και πρωταγωνιστεί στο θρίλερ «Derailed», δοκιμάζοντας και άλλες πτυχές της υποκριτικής της ικανότητας.

Την ίδια χρονιά ξαναγυρνάει στο ίδιο μοτίβο με πριν, με το «Rumour has it» του Ρομπ Ράινερ, σε μια συνεργασία που τη φέρνει κοντά σε ηθοποιούς όπως τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τον Κέβιν Κόστνερ, ενώ την συγκεκριμένη χρονιά, κάνει αίτηση διαζυγίου βλέποντας τον γάμο της με τον Μπραντ Πιτ να τελειώνει άδοξα, με τις φήμες να θέλουν τον πρώην άντρα της να διατηρεί δεσμό με την Αντζελίνα Τζολί από τα γυρίσματα της ταινίας «Mr. and Mrs. Smith».

Το 2006 πρωταγωνιστεί στο «The break-up» με τον Βινς Βον, με τον οποίο δημιούργησε σχέση που, όμως, δεν κράτησε πολύ, ενώ το 2008 με το «Marley and me», που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο box office, κάνει τις ζωόφιλους ανά τον κόσμο να... δακρύσουν.

Το επόμενό της βήμα την οδηγεί στο «He’s just not that into you» (2009) με τον Μπεν Άφλεκ, τη Τζένιφερ Κόνελι, τη Ντριού Μπάριμορ, τη Σκάρλετ Γιόχανσον κ.ά., μια ρομαντική κομεντί με μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά χλιαρές κριτικές. Παρ΄όλ΄ αυτά, όμως, η Άνιστον ήταν μέσα στους ηθοποιούς της ταινίας που οι κριτικοί θεώρησαν ότι ξεχώρισαν.

Το 2010 συμπρωταγωνιστεί με τον Λεωνίδα των «300», Τζέραρντ Μπάτλερ, στο «The body hunter», το οποίο, όμως, έλαβε κακές κριτικές που υποστήριζαν ότι αν και οι δύο πρωταγωνιστές ήταν γοητευτικοί όσο ποτέ, το σενάριο δεν μπόρεσε να τους αναδείξει ούτε να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Την ίδια χρονιά τη βρίσκουμε στο «The switch» με τον Τζέισον Μπέιτμαν, ενώ το 2011 στο «Σύζυγο για ενοικίαση» με τον Άνταμ Σάντλερ.

Όταν δεν παίζει σε ταινίες και σειρές...

... εμφανίζεται σε μουσικά βίντεο κλιπ, όπως το «Walls» του Tom Petty and the Heartbreakers το 1996, αλλά και στο «I want to be in love» της Μελίσα Έθεριτζ, ενώ λόγω των πλούσιων και λαμπερών μαλλιών της που αποτελούν το σήμα κατατεθέν της, πήρε μέρος και σε διαφημιστικά της L’ Oreal.

To 2002 μαζί με τον Μπραντ Πιτ και τον Μπραντ Γκρέι δημιούργησαν την εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Plan B Entertainment, από την οποία αποχώρησε το 2005, ενώ το 2006 σκηνοθέτησε μια μικρού μήκους ταινία, το «Room 10», στην οποία πρωταγωνίστησαν η Ρόμπιν Ράιτ και ο Κρις Κριστόφερσον.

Το 2007 το περιοδικό Forbes την κατατάσσει δέκατη στη λίστα με τις πλουσιότερες γυναίκες στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας κι απ’ ό,τι φαίνεται, ό,τι κάνει πλέον η Άνιστον, το κάνει για δική της ευχαρίστηση κι όχι για τα χρήματα. Το 2008 άνοιξε την εταιρία παραγωγής Echo Films μαζί με την Κριστίν Χαν και το 2010, η πολυπράγμων Τζένιφερ λάνσαρε το γυναικείο άρωμα «Jennifer Aniston», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει και αντρικό.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Leprechaun» (1992), «Dream for an insomniac» (1996), «She’s the one» (1996), «Picture perfect» (1997), «’Til there was you» (1997), The object of my affection» (1998), «Office space» (1999), «Rock star» (2001), «The good girl» (2002), «Bruce Almighty» (2003), «Along came Polly» (2004), «Derailed» (2005), «Rumour has it…» (2005), «Friends with money» (2006), «The break-up» (2006), «Management» (2008), «Marley & me» (2008), «He’s just not that into you» (2009), «Love happens» (2009), «The Bounty hunter» (2010), «The switch» (2010), «Just go with it» (2011).