Πάλι κατάσκοπος σε κωμωδία; Μα, έλεος πια...

spy
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ένα χρόνο περίπου πριν σας είχα πει για ένα ιδιόρρυθμο ζευγάρι που ετοιμάζεται να συνεργαστεί on camera: Jason Statham και Melissa McCarthy τελικά το έκαναν. Κακώς…

Και να εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. O Statham δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τις αντιρρήσεις που έχω για τη νέα ταινία του Paul Feig, Spy.

Η κωμική περιπέτεια δράσης αφορά στην Susan Cooper (Melissa McCarthy), μία πράκτορα/ αναλύτρια δεδομένων της CIA, που στην ουσία κάθεται στο γραφείο της και δίνει πληροφορίες στους πραγματικούς πράκτορες. Όταν ο Jude Law (ναι, και αυτός στην ομάδα) τα κάνει μαντάρα (φτερνίζεται και σκοτώνει κάποιον, όπως φαίνεται και στο τρέιλερ που κυκλοφόρησε στο yahoo) – και αυτό είναι όντως χαριτωμένο- τότε όλοι οι πράκτορες (μέσα και ο Jason Statham) θα αποκαλυφθούν και τα ηνία θα αναλάβει η McCarthy.

Αρχηγός της ομάδας των πρακτόρων η υπέροχη Allison Janney. Σενάριο και σκηνοθεσία ανήκουν στον Paul Feig, που συχνά συνεργάζεται με την McCarthy.

Και εκεί αρχίζουν οι αντιρρήσεις. Μόλις το 2013 ο Feig έκανε το The Heat επίσης με τη McCarthy στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Sandra Bullock. Μία ευχάριστη αν και τετριμμένη κωμωδία. Πάλι με αστυνομικούς και πράκτορες, πάλι με δράση (λέμε τώρα) πάλι με τη δικαίωση μιας γυναίκας -όργανο της τάξης και της ασφάλειας, που είναι μεν ικανή αλλά δε σου γεμίζει το μάτι.

Πάλι τα ίδια δηλαδή με τη διαφορά ότι η McCarthy στο Heat ήταν ατημέλητη και αθυρόστομη ενώ στο Spy είναι ήρεμη δύναμη, που γίνεται όμως τελικά αθυρόστομη. Η μόνη διαφορά δηλαδή είναι ότι πλέον έχει καλύτερη ενδυματολόγο. Γιατί ο ρόλος είναι ίδιος. Η ηθοποιός ίδια. Ο σκηνοθέτης ίδιος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σίκουελ της McCarthy μετά το τέλος του Heat. Ό,τι  δηλαδή την πήρε η agent Βullock μαζί της και πλέον η McCarthy έφτασε να δουλεύει για τη CIA.

Σκηνή από το THe Heat.

Έτσι θα γλιτώναμε τις συστάσεις ενός ίδιου ρόλου σε νέο περιτύλιγμα. Με δύο ομορφάντρες (Statham και Law) να γεμίζουν τα κενά. Αλλά όχι. Δεν είναι σίκουελ. Είναι μία από τα ίδια.

Προσωπικά θεωρώ ότι η McCarthy έχει κωμικό ταλέντο αλλά έλεος πια. Όχι τόσο μανιέρα. Είναι λες και έχει κάνει εξειδίκευση στους αστυνομικούς κωμικούς ρόλους της φαινομενικά αποτυχημένης που σώζει τελικά την υπόθεση και στέλνει ....cv μόνο για τέτοιους ρόλους.

Οκ, το καταλάβαμε της αρέσει αυτός ο ρόλος. Αλλά ας πάμε παρακάτω. Η έλλειψη φαντασίας- σεναριακής- από τον Feig δυστυχώς είναι φανερή. Από την άλλη, για να μην  αδικήσω κανέναν, αυτή μου η αντίρρηση δε σημαίνει ότι το Spy θα είναι απαραίτητα μία κακή κωμωδία. Ενδεχομένως να είναι και πολύ καλύτερη από τις προηγούμενες. Ίσως και η καλύτερη συνεργασία Feig- McCarthy.

Απλά ενίσταμαι στο πεδίο της μη εμπνευσμένης περσόνας του ρόλου και στην επιλογή της πρωταγωνίστριας που κάνει ξανά και ξανά τα ίδια. Σα να μην έχει περάσει μέρα από το 2013.

Πάντως σε επίπεδο παραγωγής, η ταινία φαίνεται σαφώς καλύτερη από τις προηγούμενες, και ας μην είναι η Sandra Bullock (που ξέρει από κατασκοπικές κωμωδίες) από πίσω, αυτή τη φορά. Η ταινία, θα βγει στις αίθουσες τον Μάιο.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]