Τι καταλάβαμε λοιπόν από τις υποψηφιότητες των Oscar;

greek-oscar
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Χθες έγινε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία διήρκησε ελάχιστα, κάνοντας τους απανταχού συντάκτες να βάλουν... φωτιά στα πληκτρολόγια για το ποιος θα προλάβει πρώτος τα μαντάτα.

Αλλά αυτή είναι δική μας, εσωτερική υπόθεση. Από τις υποψηφιότητες ωστόσο, αν και προσωπικά μιλώντας καμία έκπληξη δε μου προξένησαν, είδαμε τα εξής:

Ο Richard Linklater, αφιέρωσε 12 χρόνια στο Boyhood και πλέον ήρθε η σειρά της απόλαυσης των κόπων του. Γιατί δύσκολα η ακαδημία δε θα του χαρίσει το χρυσό αγαλματίδιο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας ενδεχομένως. Και αυτά μεταξύ άλλων. Ο Clint Eastwood από την άλλη με το American Sniper, αν και πολλοί πόνταραν στην υποψηφιότητά του στην ίδια κατηγορία, βγήκε εκτός.

Στον Α' ανδρικό θα παιχτεί μεγάλο στοίχημα καθώς όλοι οι υποψήφιοι έχουν σχεδόν τις ίδιες ικανότητες. Αλλά μάλλον, το Οscar θα προτιμήσει καποιον που έχει υποδυθεί πραγματικό πρόσωπο. Μόνη έκπληξη στην κατηγορία, ο Brandley Cooper που μάλλον πήρε τη θέση του David Oyelowo, από το Selma.

Για την αντίστοιχη γυναικεία ερμηνεία, που τόσο προσδοκούσε η Jennifer Aniston, θα χρειαστεί να περιμένει ακόμα. Ούτε με το Cake τα κατάφερε. Μάλλον η ακαδημία δε συγχωρεί εύκολα το τηλεοπτικό κωμικό παρελθόν της. Η Julianne Moore, από την άλλη ίσως δυσκολευτεί με τη συμμετοχή της Cotillard αλλά μόνο μέχρι εκεί. Θα το πάρει λογικά το Oscar.

Στους δεύτερους ρόλους, η Patrιcia Arquete, με το Boyhood θα επαναλάβει την επιτυχία των Χρυσών Σφαιρών, κερδίζοντας ακόμα μία φορά την κυρία των Oscar, Meryl Streep. Αλλά Streep είναι αυτή, δεν πτοείται. Έρχονται και άλλες απονομές. Και σίγουρα δεν τελείωσε με τα Oscar.

Ενώ στους άνδρες (β’ ανδρική ερμηνεία) ο J.K. Simmons αν και το δικαιούται το Oscar, έχει να αντιμετωπίσει τους Robert Duvall, Ethan Hawke, Ed Norton, Mark Ruffalo και δυστυχώς γι' αυτόν είναι όλοι τους εκπληκτικοί.

Στο Oscar ξενόγλωσσης, ήταν σιγουράκια το Ida και το Leviathan και εκεί θα κριθεί ο νικητής ενώ στη μεγάλη κατηγορία της καλύτερη ταινίας θα δούμε και μία γυναίκα σκηνοθέτη, την Ava DuVernay με το Selma, όπου στην παραγωγή και στην ταινία συμμετέχει- ποια άλλη- η κυρία της αμερικανικής τηλεόρασης, Oprah Winfrey. Συνολικά πάντως το Grand Budapest και το Birdman συγκέντρωσαν τις περισσότερες υποψηφιότητες, 9 η καθεμία.

Αυτά σε μία πρώτη ανάγνωση, γιατί μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, που θα γίνει η απονομή, έχουμε πολλά να πούμε ακόμα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]