10η Εντολή: (επιτέλους) επιστροφή 10 χρόνια μετά

entoli2
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αγαπημένη σειρά. Ίσως από τις καλύτερες που υπήρξαν ποτέ στην ελληνική τηλεόραση. Ευτυχώς, έστω και 10 χρόνια μετά αποφάσισαν οι παραγωγοί ότι θέλουμε κι άλλο…

Ο Πάνος Κοκκινόπουλος είναι, ας πούμε, ο David Fincher (στο Κορίτσι που εξαφανίστηκε) της ελληνικής τηλεόρασης, σε επίδεδο σκηνοθετικού "εγκλήματος". Δεν ξέρω αν είδατε το τρέιλερ που κυκλοφόρησε αλλά οι πρωταγωνιστές και μόνο «λένε» πολλά.

Μηνάς Χατζησάββας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Έρση Μαλικένζου, Μυρτώ Αλικάκη, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Στάνκογλου. Όλοι τους παλιοί γνώριμοι της 10ης Εντολής (και του κόκκινου κύκλου επίσης του Κοκκινόπουλου) στέκονται αμίλητοι και αμείλικτοι μέσα σε ένα ασανσέρ, που η πόρτα ανοιγοκλείνει. Σοκαριστικές (και το λέω με όλη τη σημασία της λέξης) οι παλαιότερες ερμηνείες τους, που στην ουσία μας έβαλαν στα άδυτα της δικαστικής και εγκληματικής κυρίως δράσης, που μπορεί να ακούγαμε στις ειδήσεις αλλά ποτέ δεν είχαμε δει από αυτή τη σκοπιά. Και η μουσική υποβλητική, όπως ακριβώς είχαμε συνηθίσει.

Προσωπικά περιμένω πώς και πώς να ξαναβιώσω τέτοιες τηλεοπτικές εμπειρίες. Ευτυχώς δεν θα περιμένω πολύ γιατί όπως μας ενημερώνει ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, που θα προβάλλει τη νέα 10η εντολή, το πρώτο επεισόδιο του κύκλου, θα προβληθεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 22.45.

Σκηνή από το πρώτο επεισόδιο, "Σιωπή".

Επιστροφή 10 χρόνια μετά με τον τίτλο του αυτοτελούς επεισοδίου να ονομάζεται «Σιωπή». Ανατριχιαστικό όσο πρέπει δηλαδή. Στη «Σιωπή» πρωταγωνιστεί η ιστορία της Μαρίας. Η Μαρία είναι κωφάλαλη και μαζί με άλλες 3 κοπέλες σχεδόν ανήλικες, είναι μετανάστριες, θύματα του «trafficking» και του παράνομου δουλεμπορίου. Ζουν φυλακισμένες κάτω από άθλιες συνθήκες και εργάζονται καταναγκαστικά ως ιερόδουλες σ’ ένα «σπίτι» που ανήκει στην Θεώνη, την οποία θα υποδυθεί η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η κυριαρχία της Θεώνης και η εξουσία που ασκεί στα κορίτσια είναι απόλυτη. Όταν εξαιτίας της υπερβολικής βίας ενός πελάτη ένα κορίτσι χάνει τη ζωή του, η Μαρία δεν αντέχει άλλο και αποφασίζει να εκδικηθεί. Με όπλο τη σιωπή και την τόλμη της, παλεύει να ξεφύγει απ’ το αδιέξοδό της. Προκειμένου όμως να σωθεί, οδηγεί τα πράγματα εκεί που πια δεν υπάρχει επιστροφή.

Στη σκηνοθεσία αλλά και το σενάριο αυτή τη φορά, βρίσκεται ο Πάνος Κοκκινόπουλος, με συνεργάτες (στο σενάριο) τους Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Βασίλη Ρίσβα και Δήμητρα Σακαλή. Στο πρώτο επεισόδιο πρωταγωνιστούν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Θεώνη), Λένα Παπαληγούρα (Μαρία), Αργύρης Ξάφης (Παύλος), Σίσσυ Τουμάση (Ιρίνα), Ρομάννα Λόμπατς (Ναταλία), Σοφία Γεωργοβασίλη (Σάρα), Κρις Ραντάνοφ (Γκέοργκ), και Ανδρέας Βούλγαρης (Κώστας). Και μη ξεχνάτε ότι θα έχουμε ένα αυτοτελές επεισόδιο κάθε εβδομάδα.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]