Το Sundance Film Festival έχει πολύ Hollywood φέτος

partisan
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Σήμερα 22 Ιανουαρίου, ξεκινά το Sundance Film Festival. Μία δημιουργία του Robert Redford από το 1978, που σκοπό είχε να προωθήσει το ανεξάρτητο σινεμά. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει…

Από κει δηλαδή που ελάχιστοι- ειδικά κινηματογραφικοί παράγοντες- ασχολούνταν με τους δημιουργούς που παρουσίαζαν τις ταινίες τους στο Sundance, πλέον το συγκεκριμένο φεστιβάλ «βγάζει» οσκαρικές ταινίες, που ενδιαφέρουν και το ευρύτερο κοινό. Φωτεινότατο παράδειγμα το Boyhood, που έχει κατακτήσει τα κινηματογραφικά βραβεία φέτος – όπως και αναμένεται να κάνει και στις 22 Φεβρουαρίου, βραδιά απονομής των Oscar- προβλήθηκε στο περσινό Sundance Film Festival.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας κοιτάξουμε με άλλο μάτι τις φετινές προβολές, γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

Ten Thousand Saints σε πρεμιέρα με τον Ethan Hawke σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Δίπλα του οι Asa Butterfield, Emily Mortimer, Julianne Nicholson, Hailee Steinfeld, και Emile Hirsch και στη σκηνοθετική καρέκλα οι Robert Pulcini και Shari Springer Berman, που το 2003 είχαν κερδίσει το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής με το American Splendor. Κοινωνικό δράμα με έναν πιτσιρικά που η μητέρα του τον στέλνει να ζήσει στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα του, τον οποίο ελάχιστα γνωρίζει.

Strangerland και η Nicole Kidman είναι η βασίλισσα της ερήμου. Στην μαμά-πατρίδα της, την Αυστραλία, εκείνη και ο Joseph Fiennes ανακαλύπτουν εν μέσω μιας αμμοθύελλας ότι τα παιδιά τους έχουν χαθεί. Στη σκηνοθεσία της ταινίας, η άμαθη ακόμα σκηνοθετικά Kim Farrant. Προσοχή η Nicole για το ρόλο απαρνήθηκε τα ξανθά μαλλιά της.

Knock Knock. Ποιος είναι; Ο Keanu Reeves που επιστρέφει ως ευτυχισμένος οικογενειάρχης, ο οποίος θα ζήσει τα χίλια μύρια -όχι splatter όμως, όπως προειδοποιεί ο σκηνοθέτης Eli Roth- αλλά το όνoμά του και μόνο προκαλεί υποψίες. Θυμηθείτε Hostel, η αρχή της παράνοιας, Το καταφύγιο του τρόμου κ.λπ.

Z for Zachariah και οι Margot Robbie, Chiwetel Ejiofor και Chris Pine υπακούουν στις οδηγίες του Craig Zobel. Η πλοκή είναι μεταφορά του βιβλίου του Robert C. O’Brien αλλά κάπως πειραγμένη. Πιο κινηματογραφική, πιο ενδιαφέρουσα για τη μεγάλη οθόνη.

The D Train, μαύρη κωμωδία με τον Jack Black να πείθει τον γυμνασιακό του φίλο (και popular τότε) James Marsden να πάνε σε ένα reunion. Τα πράγματα θα αγριέψουν προς τη gay πλευρά τους, όπως μας ενημερώνουν οι σκηνοθέτες Jarrad Paul και Andrew Mogel.

Στις πρεμιέρες θυμηθείτε και το I Am Michael με τους James Franco, Zachary Quinto και Emma Roberts στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Justin Kelly και η σεξουαλικότητα και τα θέματα γύρω από αυτή, μπαίνουν στο μικροσκόπιο, σε ένα δράμα – πραγματική ιστορία του ακτιβιστή των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και συνιδρυτή του περιοδικού XY Michael Glatze (James Franco), ο οποίος το 2007 ανακοίνωσε ότι δεν είναι gay, παράτησε τον τότε σύντροφό του για τη νέα του σύζυγο.

I Smile Back και η Sarah Silverman, μία από τις κορυφαίες κωμικούς των ΗΠΑ, κάνει στροφή 180 μοιρών και δείχνει την τραγική της υποκριτική δεινότητα σε μία ταινία του Adam Salky. Σε έναν καθαρά δραματικό ρόλο, υποδύεται μία μητέρα των προαστίων με κατάθλιψη όπου η χρήση ναρκωτικών και η σεξουαλική ασυδοσία θα την οδηγήσουν στην καταστροφή. Σίγουρα, μία από τις must see ταινίες του 2015.

Η Cobie Smulders του How I met your mother πρωταγωνιστεί σε δύο ταινίες στο φετινό Sundance. Unexpected, λέγεται η πρώτη, όπου υποδύεται μία καθηγήτρια φυσικής σε ένα γυμνάσιο, η οποία μένει έγκυος χωρίς να το περιμένει την ίδια στιγμή με την καλύτερη μαθήτριά της. Η άλλη ταινία είναι το Results δίπλα στους Guy Pearce, Kevin Corrigan, Giovanni Ribisi, Anthony Michael Hall και Brooklyn Decker. Πρόκειται για το κωμώδραμα του Andrew Bujalski με πρωταγωνιστές έναν ιδιοκτήτη γυμναστηρίου, την υπάλληλό του και τον νέο του πελάτη, έναν πλούσιο διαζευγμένο άντρα.

Δύο οι εμφανίσεις και για την παλιά τηλεοπτική γνώριμο τη Cynthia Nixon. Stockholm, Pennsylvania, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Nikole Beckwith για μία κοπέλα, θύμα απαγωγής που επιστρέφει σπίτι της μετά από 17 χρόνια. Δράμα και το James White του Josh Mond, με την Cynthia Nixon να πρωταγωνιστεί δίπλα στους Christopher Abbott, Scott Mescudi, Makenzie Leigh, David Call και Ron Livingston. Ο σκηνοθέτης και παραγωγός του Martha Marcy May Marlene, κάνει ντεμπούτο στο Sundance ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης με έναν 20 και κάτι νεοϋορκέζο που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του όταν η μητέρα του αρρωσταίνει.

Στις πρεμιέρες φέτος θα προβληθεί και το Digging for Fire με τους Orlando Bloom, Jake Johnson, Rosemarie DeWitt, Brie Larson και Anna Kendrick. Ο σκηνοθέτης Joe Swanberg στέλνει ένα ζευγάρι προς αντίθετες κατευθύνσεις σε μία περιπέτεια που ξεκινά όταν ανακαλύπτουν ένα ανθρώπινο οστό.

Partisan είναι ο τίτλος της ταινίας του Αυστραλού Ariel Kleiman με τον υπέροχο Vincent Cassel στο βασικό ρόλο ενός αρχηγού, που έχει δημιουργήσει γύρω του μια ομάδα από γυναικόπαιδα. Μέχρι τη στιγμή που ένα από τα παιδιά, ο Jeremy Chabriel θα του εναντιωθεί.

Η ταινία The End of the Tour – επίσης σε πρεμιέρα- ανήκει στον James Ponsoldt και έχει πρωταγωνιστές τους Jesse Eisenberg, Jason Segel, Anna Chlumsky, Joan Cusack, Mamie Gummer και Mickey Sumner και αφορά στις συνεντεύξεις με τον συγγραφέα David Foster Wallace, που δημοσιοποίησε το 2008, μετά την αυτοκτονία του, ο δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone, David Lipsky.

Μία ακόμα πρεμιέρα, με χολιγουντιανά ονόματα. Οι Jonah Hill, James Franco ( δεύτερη ταινία στο Sundance) και Felicity Jones πρωταγωνιστούν στο True Story του Rupert Goold. Η πραγματική ιστορία του ατιμωτικά απολυμένου δημοσιογράφου του New York Times Magazine, Michael Finkel, που ακολουθεί μία περίεργη ιστορία, όπου ένας άντρας, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της οικογένειάς του, χρησιμοποιεί το όνομά του για να ξεφύγει.

Οι Ryan Fleck και Anna Boden επιστρατεύουν τους Ryan Reynolds, Ben Mendelsohn, Sienna Miller, Analeigh Tipton, Alfre Woodard και Robin Weigert για τη δική τους πρεμιέρα με το Mississippi Grind. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφηγούνται την ιστορία του Gerry, ενός τζογαδόρου και του συνοδοιπόρου του Curtis.

Πιο επική η εμφάνιση του Ewan McGregor με το Last Days in the Desert (πρεμιέρα) του Rodrigo Garcia. Ο Χριστός και ο Διάβολος σε διττό ρόλο στο πρόσωπο του ΜcGregor καθώς μας μεταφέρει την ιστορία για τις 40 μέρες που πέρασε στην έρημο.

Η αδυσώπητη τηλεοπτική δικηγόρος του How to get away with murder, και 2 φορές προτεινόμενη για Oscar, η κυρία Viola Davis, πρωταγωνιστεί με τη Λατίνα κυρία της ποπ, τη Jennifer Lopez στην ταινία Lila & Eve, που κάνει την κινηματογραφική της πρεμιέρα στο Sundance Film Festival 2015. Δύο μάνες, που τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, συναντώνται σε μία ομάδα ψυχολογικής στήριξης και αποφασίζουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους όταν η αστυνομία δεν κάνει σωστά τη δουλειά της. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Charles Stone III.

Σε πιο πειραματικές περιπέτειες το Experimenter (πρεμιέρα) του Michael Almereyda με τους Peter Sarsgaard, Winona Ryder, Jim Gaffigan, Kellan Lutz, Taryn Manning, John Leguizamo κ.α να αναβιώνουν την περίεργη υπόθεση του διαβόητου κοινωνικού ψυχολόγου Stanley Milgram, ο οποίος το 1961, διενήργησε σειρά ριζοσπαστικών συμπεριφοριστικών πειραμάτων για να εξετάσει την προθυμία των ανθρώπων στην υποταγή της εξουσίας.

Τέλος, ειδική μνεία και στην πρεμιέρα της ταινίας του εμπνευστή του φεστιβάλ, του Robert Redford, ο οποίος στα 78 του χρόνια αποφασίζει να πάρει τον 74άχρονο Nick Nolte για μια βόλτα στα δάση. A Walk in the Woods ο τίτλος της ταινίας του Ken Kwapis με την Emma Thompson, τη Mary Steenburgen, τον Nick Offerman και την Kristen Schaal να πλαισιώνουν τους 2 πρωταγωνιστές.

Και φυσικά φέτος έχουμε για πρώτη φορά ελληνικό ενδιαφέρον στο φεστιβάλ με την ταινία "Βόλτα" της Στέλλας Κυριακοπούλου, να συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα. Το φεστιβάλ του Sundance ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]