«Birdman» ψήφισε το Σωματείο Αμερικανών Παραγωγών

birdman
ΤΡΙΤΗ, 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των φετινών βραβείων Oscar και την απονομή των Χρυσών Σφαιρών ήρθαν και τα βραβεία του Σωματείου Αμερικανών Παραγωγών.

Το «Birdman» του Alejandro González Iñárritu ανακηρύχθηκε καλύτερη ταινία νικώντας κατά κράτος τις υπόλοιπες εννιά ταινίες που ήταν υποψήφιες, ανάμεσά τους και το «Boyhood» του Richard Linklater.

Στην υπόθεση του «Birdman», το οποίο ήδη έχει αποσπάσει δύο Χρυσές Σφαίρες και είναι  υποψήφιο για εννιά Oscar, ένας πρώην σταρ υπερηρωικών ταινιών, αντιμέτωπος με καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά προβλήματα, ανεβάζει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ένα απαιτητικό δράμα στο Μπρόντγουεϊ. Πρόκειται για μια  πρωτότυπη ως σύλληψη και εντυπωσιακότατη ως εκτέλεση (γυρισμένη σαν ενιαίο μονοπλάνο) σάτιρα της showbiz.

Η νίκη του «Birdman» στα βραβεία του Σωματείου Αμερικάνων Παραγωγών σημαίνει πολλά για τα φετινά Oscar, αφού - στην 26η του χρονιά - το Βραβείο Καλύτερης Παραγωγής για τον κινηματογράφο αποτελεί ισχυρό δείκτη του Oscar καλύτερης ταινίας.

Σε 18 από τις 25 προηγούμενες επιλογές του Σωματείου, το φιλμ που έχει βραβεύσει, το επιλέγει και η Ακαδημία. Το ίδιο συνέβη και πέρσι με το «12 Χρόνια Σκλάβος», αλλά και τα έξι προηγούμενα χρόνια με τις ταινίες «Argo», «The Artist», «The King’s Speech», «The Hurt Locker», «Slumdog Millionaire» και «No Country for Old Men».

Τελευταία φορά που το βραβείο του Σωματείου διαφοροποιήθηκε ήταν το 2006 όταν προκρίθηκε το «The Departed» του Martin Scorsese αντί του «Little Miss Sunshine» που είχαν ψηφίσει ως καλύτερη ταινία της χρονιάς τα μέλη του. Φέτος, οι παραγωγοί στις κατηγορίες καλύτερου ντοκιμαντέρ και καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων βράβευσαν ταινίες που η Ακαδημία δεν συμπεριέλαβε στις τελικές επιλογές.

Έτσι, νικητές αναδείχτηκαν δημιουργίες όπως το «Life Itself» του Steve James - για τη ζωή και το έργο του κριτικού κινηματογράφου Roger Ebert - και το «The Lego Movie».

Στις τηλεοπτικές κατηγορίες βραβεύθηκαν το «Breaking Bad» (Δράμα), το «Orange is the New Black» (Κωμωδία) και το «Fargo», ενώ στα τηλεοπτικά σόου πρώτευσε το «The Tonight Show with Jimmy Fallon».

naftemporiki.gr