Ποιες ταινίες περιμένω να δω στη Berlinale φέτος

berlinale
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

H 65η Berlinale ξεκινά την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου και όλα τα μάτια του παγκόσμιου σινεμά αποχωρίζονται για λίγο τις προοσκαρικές βραβεύσεις για να ρίξουν μία κλεφτή ματιά σε μία από τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές διοργανώσεις.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου είναι θεσμός, κινεί νήματα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερο σινεμά και βραβεύει ταινίες, που χαράσσουν τη δική τους πορεία. Αυτός ο σεβασμός που εμπνέει είναι και ένας από τους βασικούς λόγους, που έχουμε τόσες πρεμιέρες σε κάθε διοργάνωσή της.

Εκτός από αυτές όμως υπάρχουν και οι ταινίες (πολλές από τις οποίες βάζουν θεμέλια για Oscar, Bafta κ.λπ του 2016) που περιμένουμε πώς και πώς να δούμε.

Πρώτη και καλύτερη Knight of Cups του Terrence Malick. Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί είναι πολυαναμενόμενη;» είναι απλή: Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, Antonio Banderas κ.λπ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το τρέιλερ όπως κυκλοφόρησε στο youtube είναι υπέροχο, σουρεαλιστικό σε κάποια σημεία, βαθιά ανθρώπινο σε άλλα. Απλά, πανέμορφο με όλα τα φόντα να μας προϊδεάσει για μία ταινία που θα συζητηθεί. Στα plus η Cate Blanchett με την ξεχωριστή, αφοπλιστική της ερμηνεία.

Queen of the Desert: το βιογραφικό δράμα του Werner Herzog, η πρώτη ταινία του από το 2009, από την οπτική του Γερμανού αυτού σκηνοθέτη που ξέρει πολύ καλά πώς να αποτυπώνει την αισιοδοξία στο θάνατο και τη ματαιότητα της εύθραυστης ζωής. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Nicole Kidman, με την ελπίδα να μην επαναλάβει τα λαθη της Πριγκίπισσας του Μονακό, o James Franco, o Robert Pattinson κ.λπ.

Ο αγαπημένος της Berlinale, ο Wim Wenders επιστρέφει με το Everything Will Be Fine σε 3D εκδοχή και τους James Franco (πάλι), Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg κ.α στο καστ των πρωταγωνιστών του σε ένα δράμα για τη συγχώρεση. Ο Wenders μάλιστα σε αυτή τη Βerlinale θα λάβει και τιμητική διάκριση με την απονομή της ειδικής Χρυσής Άρκτου για το σύνολο της προσφοράς του.

Ο James Franco για τρίτη φορά σε αυτή τη Berlinale πρωταγωνιστεί μαζί με τον Zachary Quinto και στην ταινία του Justin Kelly, I Αm Michael, που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες μέρες στο φεστιβάλ του Sundance. Ένα τρυφερό και ευαίσθητο σκηνοθετικό ντεμπούτο με ρεαλιστικές δομές.

Ιδιαίτερης σημασίας και η ταινία του απαγορευμένου Jafar Panahi, Taxi. Ο δύο φορές νικητής του Βερολίνου (Αργυρή Άρκτος Pardé 2013 και Offside, 2006), που από το 2009 έχει απαγορευτεί στη χώρα του το Ιράν, μπαίνει σε ένα ταξί και ως οδηγός καταγράφει το άλλοτε κωμικό και άλλοτε πάλι τραγικό προφίλ της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας.

Η όψη της σιωπής (The Look of Silence) είναι το ντοκιμαντέρ του Joshua Oppenheimer, που περιμένουμε επίσης αυτές τις μέρες. Η προϊστορία του εξάλλου με το The Act of Killing, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Η Laura Bispuri έχει γυρίσει 3 ταινίες και όμως έχει κάνει εντύπωση. Οι δύο πρώτες μικρού μήκους και αυτή της …Berlinale, είναι στην ουσία το σκηνοθετικό της ντεμπούτο σε μία μεγάλου μήκους ταινία το Sworn Virgin, που αφηγείται την επώδυνη ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μεγαλώνει σε μία παλαιών αρχών κοινωνία της Αλβανίας. Πρέπει να παλέψει για να διεκδικήσει και να επαναπροσδιορίσει τη σεξουαλικότητά της.

Νasty Baby είναι η ταινία που θα παρουσιάσει ο Χιλιανός δημιουργός Sebastián Silva. Η ιστορία του Freddy, ενός καλλιτέχνη που η εμμονή του για να αποκτήσει παιδί του κοστίζει την επαφή του με την πραγματικότητα.

Στα υπ’ όψιν και ο βραβευμένος στις Κάννες Dang Di Phan, που έρχεται στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου με το Cha Và Con Và (Big Father, Small Father) όπου θα μας δείξει εκ των έσω μία ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην μαγική αλλά γεμάτη ταμπού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, Σαϊγκόν της δεκαετίας του 90.

Η σκηνοθέτιδα Isabel Coixet επιστρατεύει τη Juliette Binoche για να αφηγηθεί το δράμα Nobody Wants the Night. Η ταινία, που αποτυπώνει όμορφα το κουράγιο μίας γυναίκας που μπορεί να υπερπηδήσει κάθε εμπόδιο και να πάρει ρίσκο για να αναζητήσει τον άνδρα της ακόμη και στον παγωμένο Βόρειο Πόλο, θα σημάνει την έναρξη του φεστιβάλ.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]