Στην ταινία «Birdman» το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών

inaritu
ΚΥΡΙΑΚΗ, 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η μαύρη κωμωδία «Birdman», του Μεξικανού σκηνοθέτη Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, απέσπασε χθες βράδυ το βραβείο της Ένωσης Σκηνοθετών, λαμβάνοντας μια ακόμη διάκριση μόλις δύο εβδομάδες πριν από την τελετή απονομής των Oscar.

«Δεν περίμενα ποτέ να είμαι εδώ απόψε και να σας μιλώ, ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε συγκινημένος ο 51 ετών Ινιαρίτου παραλαμβάνοντας το βραβείο του. Την τιμητική διάκριση για την καλύτερη σκηνοθεσία διεκδικούσαν, επίσης, ο Κλιντ Ίστγουντ για την ταινία «American Sniper» (Ελεύθερος Σκοπευτής), ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ για την ταινία «Μεγαλώνοντας», ο Μόρτεν Τίλντουμ για το «Παιχνίδι της μίμησης» και ο Γουές Άντερσον για το «Ξενοδοχείο Grand Budapest».

Στην υπόθεση του «Birdman», το οποίο ήδη έχει αποσπάσει δύο Χρυσές Σφαίρες και είναι  υποψήφιο για εννιά Oscar, ένας πρώην σταρ υπερηρωικών ταινιών, αντιμέτωπος με καλλιτεχνικά όσο και προσωπικά προβλήματα, ανεβάζει ως σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ένα απαιτητικό δράμα στο Μπρόντγουεϊ. Πρόκειται για μια  πρωτότυπη ως σύλληψη και εντυπωσιακότατη ως εκτέλεση (γυρισμένη σαν ενιαίο μονοπλάνο) σάτιρα της showbiz. Η ταινία αποτελεί συνέχεια άλλων ταινιών μεγάλου μήκους του Ινιάριτου: «Χαμένες Αγάπες», «21 γραμμάρια», «Βαβέλ» και «Biutiful».

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης είναι, συνεπώς, ένα βήμα πιο κοντά στο Oscar καλύτερης ταινίας. Από το 1948, μόνο επτά φορές νικητής του βραβείου της Ένωσης Σκηνοθετών δεν έχει τιμηθεί με Όσκαρ. Ο σκηνοθέτης της «Επιχείρησης Αργώ», Μπεν Άφλεκ, είχε αποσπάσει το ίδιο βραβείο το 2013 αλλά δεν ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, το οποίο δόθηκε στον Ανγκ Λι για την ταινία «Η ζωή του Πι».

Η ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου και η περιπετειώδης κωμωδία «Το Ξενοδοχείο Grand Budapest» θεωρούνται φαβορί για τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με εννέα υποψηφιότητες η καθεμιά τους.

Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, το βραβείο δόθηκε στο «Citizenfour» της Λάουρα Πουατράς που αναφέρεται στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε την έκταση του προγράμματος παρακολούθησης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στη μικρή οθόνη, το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς δόθηκε στην Τζιλ Σόλογουεϊ για το «Transparent», που αφηγείται την ιστορία ενός πατέρα τρανσέξουαλ, ο οποίος αποκαλύπτει την ταυτότητά του στα ενήλικα παιδιά του και προβάλλεται στο διαδικτυακό κολοσσό Amazon.

Τέλος, η Λέσλι Λίνκα Γκλάτερ απέσπασε το βραβείο καλύτερης δραματικής τηλεοπτικής σειράς για το «Homeland», ένα πολιτικό θρίλερ σε παραγωγή Χάουαρντ Γκόρντον («24», «Tyrant») και Αλεξ Γκάνσα, που είναι βασισμένο στην ισραηλινή σειρά «Prisoners of War».

naftemporiki.gr