Εικόνα και χρόνος αλά Tarkovsky

andrei-tarkovsky
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή», η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου το ένατο κατά σειρά αφιέρωμά της, «Εικόνα και Χρόνος, Andrei Tarkovsky».

Ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον σπουδαίο Ρώσο δημιουργό, Andrei Tarkovsky με ολόκληρη τη φιλμογραφία του. Ο άνθρωπος που άλλαξε την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας το χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες-σύμβολα για την πίστη, την εξορία, τη μνήμη.

Το έργο του Tarkovsky είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Romm, Dovzhenko, Eisenstein. Συνθέτει, όμως, μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει τον δημιουργό ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών.

Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Andrei Tarkovsky και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία Mosfilm και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, του Ρωσικού κινηματογραφικού αρχείου Gosfilmofond of Russia και της Σουηδικής Ταινιοθήκης Svenska Filminstitutet.

Πληροφορίες: Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός, έως 18 Φεβρουαρίου.