Κλασικές (ανδρικές) αξίες στα Oscar

nicholson MARK J. TERRILL
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

O κινηματογραφικός θεσμός, που θα κορυφωθεί στις 22 Φεβρουαρίου με τη βραδιά της απονομής των χρυσών αγαλματιδίων στους νικητές, είναι η χαρά του συντάκτη αυτές τις ημέρες.

Τα προοσκαρικά κείμενα είναι must, οι πληροφορίες του παρελθόντος ατελείωτες, οι άχρηστες infos…ξεχωριστές και οι ιδέες με οσκαρικές αναφορές, περίεργα και ό,τι άλλο φανταστεί κάποιος, άπειρες.

Παράδειγμα; Το κείμενο που ακολουθεί. Οι παλιές «καραβάνες» γένους αρσενικού που δεν έχουν κερδίσει υποψηφιότητες μόνο μία ή δύο αλλά πολλές περισσότερες από τρεις φορές. Και για όσους απορούν «γιατί μόνο τους άντρες» ένα όνομα έχω να αντιπαραθέσω: Meryl Streep, τι να πεις μετά από 19 υποψηφιότητες;

Στο δια ταύτα: Dustin Hoffman. Ο συμπαθέστατος ηθοποιός στα 78 του χρόνια σήμερα έχει προταθεί 7 φορές για Oscar ερμηνείας από το 1968 ως την τελευταία το 1998 και έφυγε με το χρυσό αγαλματίδιο 2 φορές: στην απονομή του 1980 και του 1989 για το
Kramer εναντίον Kramer και τον συγκινητικό  Άνθρωπο της Βροχής. Ακόμη ενεργός εμφανίζεται σε 3 ταινίες μέσα στο 2015: Kung Fu Panda 3 (όπως φημολογείται), Icon, για την υπόθεση ουσιών του Lance Armstrong και την τηλεταινία Roald Dahl's Esio Trot, που ήδη κυκλοφόρησε.

Robert De Niro: Και αυτός έχει προταθεί 7 φορές για Oscar και κέρδισε τις δύο: για δεύτερο ρόλο στο Νονό: Part II το 1975 και καλύτερη ανδρική ερμηνεία στο Οργισμένο είδωλο το 1981. Τελευταία φορά που προτάθηκε ήταν για την υπέροχη ερμηνεία του στον Οδηγό Αισιοδοξίας του David O. Russell το 2012 ενώ για το 2015 -2016 έχει στα σκαριά κάτι κωμωδίες, που ελπίζω να μην του αμαυρώσουν το όνομα και να απέχουν πολύ από παλαιότερες επιλογές του.

Ο Peter O'Toole υπήρξε μία ιστορική φιγούρα στην ιστορία του σινεμά. Η ακαδημία του χάρισε 8 υποψηφιότητες αλλά δυστυχώς καμία νίκη. Η εξιλέωση βέβαια ήρθε το 2003 με ένα τιμητικό Oscar συνολικής προσφοράς.

Τον Al Pacino, τον αγαπώ και δεν είμαι η μόνη φυσικά. Οι ερμηνείες του υποδειγματικές και οι 8 υποψηφιότητες ίσως και λίγες. Το 1993 βρέθηκε υποψήφιος Α΄ ανδρικού ρόλου για το Άρωμα Γυναίκας και Β΄ ανδρικού ρόλου για το Οικόπεδα με θέα. Κέρδισε το πρώτο και μοναδικό του Oscar για την ερμηνεία του ως τυφλός πρώην στρατιωτικός στο Άρωμα Γυναίκας. Φέτος επιστρέφει με το The Humbling (που δε με ενθουσίασε κιόλας), το Danny Collins (που θεωρητικά μοιάζει σαν ιστορία με το The Humbling για την υπόθεση ενός ξοφλημένου ηθοποιού- εδώ τραγουδιστή- που αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του) και το Manglehorn, όπου θα υποδυθεί έναν μοναχικό άνδρα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με ένα έγκλημα από το παρελθόν, το οποίο του στοίχησε τον έρωτα της ζωής του.

Ο Jack Lemmon ήταν από τις περιπτώσεις εκείνες των ηθοποιών, που θα μπορούσες να γνωρίζεις και προσωπικά. Τόσο οικείος έμοιαζε. Με μία μακρά και σπουδαία καριέρα, οι 8 υποψηφιότητες είναι δικαιολογημένες, αναμενόμενες ίσως και μηδαμηνές μπροστά στην αξία του ταλέντου του. Κέρδισε Oscar δύο φορές: το 1956 με την πρώτη υποψηφιότητά του μάλιστα στο Mister Roberts και το 1974 στο Save the Tiger (Σώστε τον Τίγρη).

Και ο Marlon Brando ανήκει στην κάστα εκείνη των ηθοποιών που προτάθηκαν 8 φορές για Oscar και κέρδισαν 2. Και τις δύο μάλιστα ήταν για Α΄ ανδρικό ρόλο, στο Λιμάνι της αγωνίας το 1955 και στο Νονό το 1973.

Ανεβαίνουμε κατηγορία και υποψηφιότητες με τον Spencer Tracy, ένα είδωλο του σινεμά. Οι 9 υποψηφιότητές του για Oscar είναι ένα ελάχιστο δείγμα της πορείας του. Δύο συνεχόμενες φορές έφυγε με χρυσό αγαλματίδιο μάλιστα, για την ερμηνεία του στο Captains Courageous (Δαίμονες των Κυμάτων) το 1938 και στο Boys Town (Αδέσποτα Νιάτα) το 1939.

Εννέα φορές είχε προταθεί και ο Paul Newman και η μόνη ευκαιρία που είχε για να ανέβει στο podium και να ευχαριστήσει κοινό, κριτικούς και συναδέλφους ήταν το 1987 για το Oscar Α΄ανδρικού ρόλου στο  Χρώμα του Χρήματος. Ωστόσο, δεν παρευρέθηκε στην απονομή. Ο ίδιος όμως έχει παραλάβει και 2 τιμητικά Οscar, το 1986 και το 1996 το ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt.

Μία από τις μεγαλύτερες επιρροές στο χώρο του θεάματος υπήρξε η περίπτωση του Laurence Olivier. Σε δέκα απονομές ακούστηκε το όνομά του. Κέρδισε το 1949 για τον Άμλετ Oscar Α΄ ανδρικού ρόλου και μία υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία του ίδιου έργου. Στην πορεία του έχει τιμηθεί επίσης το 1947 και το 1979. Την πρώτη φορά για την τηλεοπτική μεταφορά του Ερρίκου του 5ου (ως ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης) και τη δεύτερη για τη συνολική του προσφορά στην τέχνη του σινεμά.

AP / Picasa

Κορυφαίος στη λίστα με τα περισσότερες υποψηφιότητες είναι ο λατρεμένος Jack Nicholson. Αυτός ο άνθρωπος έχει υποδυθεί τα πάντα. Έχει υπηρετήσει την υποκριτική τέχνη από την κωμωδία, μέχρι το δράμα, θρίλερ, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ως Βασιλιάς των Oscar έχει προταθεί 12 φορές και έχει κερδίσει 3 χρυσά αγαλματίδια. Φυσικά, για τη Φωλιά του Κούκου το 1975, τις Σχέσεις Στοργής το 1984 και το Καλύτερα δε Γίνεται το 1998.

Στις ειδικές αναφορές και τα ονόματα των Daniel Day Lewis (με 5 υποψηφιότητες, 3 από τις οποίες νίκησε), Sean Penn επίσης με 5 υποψηφιότητες αλλά 2 Oscar και του εξαιρετικού Sir Anthony Hopkins με μόλις 4 υποψηφιότητες και μόλις 1 Oscar ως συγκλονιστικός Dr. Hannibal Lecter.