Oscar 2015: Οι νικητές και οι χαμένοι

oscar2
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τα φετινά Oscar δεν είχαν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Αυτό που σίγουρα είχαν ήταν δύο αδιαμφισβήτητους νικητές και έναν μεγάλο χαμένο: Birdman και Grand Budapest Hotel από τη μία και Boyhood από την άλλη, δηλαδή.

Οι ταινίες των Alejandro González Iñárritu και Wes Anderson αντίστοιχα, ήταν οι φετινοί κερδισμένοι με αρκετά αγαλματίδια πλέον στην πλάτη τους. Κάτι που σίγουρα δεν ισχύει για την πολυσυζητημένη ταινία της χρονιάς, το Boyhood του Richard Linklater, όπου μάλλον τα 12 χρόνια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η ταινία δε συγκίνησαν ιδιαίτερα την Ακαδημία.

Στους χαμένους και το Foxcatcher, του Bennett Miller που αν και ξεκίνησε δυναμικά με οσκαρικές απαιτήσεις - και γιατί όχι άλλωστε;- δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα χρυσό αγαλματίδιο.

Προσωπική αντίρρηση στην κατηγορία του Α' ανδρικού ρόλου, όπου αν και δεν ήταν τελείως άδικη η νίκη του Eddie Redmayne για την υπέροχη ερμηνεία του στη Θεωρία των Πάντων (άλλωστε τα λέγαμε ότι η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η πιο "ανοιχτή" μέχρι και την τελευταία στιγμή), μάλλον ο Micahel Keaton έχασε μία πολύ σπουδαία ευκαιρία να κρατήσει το μικρό πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο.

Ωστόσο, η ταινία που πρωταγωνίστησε, το Birdman, ήταν η Καλύτερη της χρονιάς και βραβεύτηκε για αυτό. Όπως και ο σκηνοθέτης της, ο Alejandro González Iñárritu, και αυτά δεν ήταν τα μόνα βραβεία που πήρε. Στις κατηγορίες του Α' και Β' γυναικείου και του Β' ανδρικού, οι επιλογές ήταν πιο αναμενόμενες, προβλέψιμες ίσως και δίκαιες από κάθε άλλη χρονιά: Jullianne Moore, Patricia Arquette- που έφερε και μία δικαίωση ή τουλάχιστον διατήρησε την αξιοπρέπεια του Boyhood- και J.K.Simmons για την εκπληκτική ερμηνεία του στο Whiplash.

Όσο για την... κατηγορία Wes Anderson και Grand Budapest Hotel, η ταινία όπως αναμενόταν κατέκτησε όλες τις μικρές κατηγορίες (κοστούμια, make up κ.λπ) και όποιος την έχει δει σίγουρα θα σκεφτεί "μα εννοείται". Μερική αναμενόμενη δικαίωση και στο σχεδόν παραπεταμένο "Selma", που η Ακαδημία του χάρισε το Oscar Καλύτερου Τραγουδιού για το Glory, ενώ ο (δικός μας) Alexadre Desplat νίκησε τον...εαυτό του και κατέκτησε το Oscar Καλύτερης Μουσικής για το The Grand Budapest Hotel.

Αναλυτικότερα όλοι οι νικητές έχουν ως εξής:

Καλύτερη ταινία
Birdman

Καλύτερος Α΄ ανδρικός ρόλος
Eddie Redmayne, Theory of Everything

Καλύτερος Α΄ γυναικείος ρόλος
Julianne Moore, Still Alice

Καλύτερος Β' ανδρικός
JK Simmons, Whiplash

Καλύτερος Β΄ γυναικείος ρόλος
Patricia Arquette, Boyhood

Καλύτερος σκηνοθέτης
Alejandro González Iñárritu, Birdman

Καλύτερο πρωτότυπο σενάριο
Birdman

Καλύτερο διασκευασμένο σενάριο
Graham Moore, The Imitation Game

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία
Ida (Πολωνία)

Καλύτερη Μουσική
Alexandre Desplat, The Grand Budapest Hotel

Καλύτερη φωτογραφία
Birdman

Καλύτερα κοστούμια
The Grand Budapest Hotel

Καλύτερο makeup/ μαλλιά
The Grand Budapest Hotel

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων
Big Hero 6

Καλύτερo τραγούδι
Glory (Selma)

Καλύτερο μοντάζ
Whiplash

Καλύτερη φωτογραφία
Emmanuel Lubezki, Birdman

Καλύτερο μοντάζ ήχου
American Sniper

Καλύτερη μίξη ήχου
Whiplash

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ
Citizenfour

Καλύτερα οπτικά εφέ
Interstellar

Καλύτερος Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός Παραγωγής
The Grand Budapest Hotel

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους
Feast

Καλύτερη ταινία μικρού μήκους, Live Action
The Phone Call.

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ, Μικρού Μήκους
Crisis Hotline: Veterans Press 1.

Σόφη Ζιώγου

[email protected]